Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Külföldi ingatlanokba fektetnek a kínai gazdagok

Nagy mennyiségű készpénz "hever parlagon" Kínában, amelynek nagy része az ausztrál ingatlanpiacra vándorol - véli egy szakértő.
Az ausztrál, brit és kanadai ingatlankereskedők kínai vásárlók rohamára készülnek, mivel egyre több jele van annak, hogy az ázsiai ország tehetős befektetői az - amúgy túlhevült - globális ingatlanpiacon keresnek "menedéket" pénzüknek a sanghaji és sencseni tőzsde jelentős esése után.

Sok tehetős kínai magánszemély veszi ki pénzét a kínai tőzsdékről, hogy alternatív megoldásként biztonságosabbnak, értékállóbbnak számító ingatlant vásároljon - vélekedett egy ausztrál ingatlanpiaci szakértő. Nagy mennyiségű készpénz "hever parlagon" Kínában, amelynek nagy része az ausztrál ingatlanpiacra vándorol - tette hozzá.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport számításai szerint idén az első öt hónapban mintegy 360 milliárd jüan (58 milliárd dollár) értékben váltak meg kínai részvényektől a befektetők, míg tavaly egész évben 190 milliárd jüannyit adtak el. Ennek a pénznek nagy részét először likvidebb eszközökbe, például amerikai kincstárjegyekbe vagy svájci frankba fektetik, azonban egyre több jele van annak, hogy a globális ingatlanpiacon keresnek "menedéket" vagyonuknak, sok esetben felhajtva az amúgy sem alacsony árakat.

A kínai tőzsdemutatók június közepe óta mintegy 30 százalékot zuhantak, aminek részben az az oka, hogy az ázsiai ország értékpapírpiaca erősen elszigetelt, a tőzsdeindexek teljesítménye pedig egyáltalán nem függ a reálgazdaság helyzetének alakulásától. Az indexek a kínai hatóságok erélyes beavatkozása - egyebek mellett új tőzsdei kibocsátások csökkentése és a tulajdoni hányad eladásának megtiltása - után emelkedni kezdtek, pénteken már 4-5 százalékos pluszban zártak.

A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 208,93 ponttal, 5,36 százalékkal, 4106,56 pontra, míg a sanghaji tőzsde fő indexe, a Shanghai Composite 169,61 ponttal, 4,57 százalékkal, 3877,80 pontra emelkedett pénteken. A második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Composite Index 4,58 százalékkal, 527,80 ponttal, 12 038,14 pontra ugrott. A hongkongi mutató, a Hang Seng pedig 2,08 százalékkal 24 901,28 pontra növekedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Danone végleg bezárt Magyarországon

Júniusban leállt a gyártósor a Danone-nál. A cég termékei továbbra is kaphatóak lesznek a boltokban,… Tovább olvasom