Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Különbség a sikeres és a sikertelen cégvezetők között

Megerősítjük azokat a dolgokat, amelyek előreviszik a céget és jól működnek, eltávolítjuk/kijavítjuk azokat, amik visszatartják.

Mostanában sokat dolgozom azon, hogy elkülönítsem azokat az okokat, ami egy céget visszatart a fejlődéstől illetve, hogy megtaláljuk azokat a dolgokat, amik előrevitték az adott céget. Egyértelmű, hogy fontos ezeket a dolgokat elkülöníteni, hiszen az egyik legegyszerűbb szervezet fejlesztési koncepció az, hogy megerősítjük azokat a dolgokat, amik előreviszik a céget és amik jól működnek, és eltávolítjuk/kijavítjuk azokat az összetevőket amik visszatartják. Ez annyira egyszerűen hangzik, hogy ez alapján gyakorlatilag az összes vállalkozásnak és szervezetnek a világon tökéletesen kellene működnie. A valóság pedig mégsem ez.

Bizonyos szinten minden vállalkozó vagy cégvezető csinálja ezt, ki tudatosabban, ki kevésbé tudatosan, de szinte mindenkiről elmondható az, hogy próbálják javítani a cég állapotát és növelni a bevételt és a szolgáltatást.

Miben van akkor a fő különbség a sikeres és sikertelen cégek között?
Azt mondják, hogy a sikeres embert a sikertelentől pusztán egy dolog különbözteti meg, a sikeres mindig más hibákat követ el, míg a sikertelen mindig ugyanazokat.

Igen mondhatnánk, hogy a sikeres cégeket sikeres emberek vezetik, a sikertelen cégeket pedig sikertelen emberek vezetik, és ebben nagyon sok igazság lenne.

De miért van az, hogy a sikeres emberek csak egyszer követnek el egy hibát, viszont a sikertelenek többször. A sikeres emberek észreveszik azt, hogyha nem érnek el jó eredményt,

kor valamit nem jól csinálnak, és többet tanulnak hozzá, és megpróbálják kijavítani azt, amit nem jól csináltak, vagy egy teljesen más tevékenységbe kezdenek, de mindenképpen változtatnak valamit. Azt mondják, hogy az igazán őrült emberek azok, akik ugyanazt csinálják, de arra számítanak, hogy valami egészen más lesz eredmény.

De miről beszélünk itt valójában?

Egy tanulási képességről beszélünk. Arról a képességről beszélünk, hogy észrevegyük, hogy ha nem jó eredményt érünk el valamiben, akkor valószínűleg nem jól csinálunk valamit a dologgal kapcsolatban, tehát többet kell még megtudnunk arról a dologról –azaz tanulnunk kell még és utána a gyakorlatban kell kijavítani azt, amit nem jól csinálunk.

A legsikertelenebb emberek és cégvezetők azok, akik akármennyire is rossz vagy gyenge eredményt érnek el az egy cseppet sem ingatja meg őket abbéli magabiztosságukban, hogy ők mindent tökéletesen csinálnak.

Kómár Zoltán 

Comline Budapest Kft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés májusban

Májusban 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. Tovább olvasom