Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kutatóállomás lesz a Pick érlelőtornyának tövében

Csongrád megye, Szeged - A Pick szaláminál fontos, hogy a hagyományokhoz hű maradjon, de piacképes legyen, és hatékonyan készüljön. A húsipari cég és az egyetem közös kutatási programja műszeres eljárásokkal szabványosíthatja azt, amit most emberi tapasztalat és érzékszerv dönt el.
Komoly acélszerkezetből építenek méretes vázat a Pick szegedi, Horgosi úti telephelyén, a szalámiérlelő torony tövében. Kicsit rácsodálkoztunk erre a beruházásra, mert egy ideje már nyílt titok, hogy a társaság zöldmezős beruházásra készül a város másik végében. A teherporta felől az utcáról is jól látható masszív vasak ennek ellentmondanak.

– A Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem a Széchényi 2020 program keretében 1,7 milliárd forint európai uniós támogatást nyert kutatás-fejlesztési programjára – mondja Nagy Endre vezérigazgató, hozzátéve, a cég központi telepén folyamatban lévő munkálatok ehhez kötődnek. – Itt olyan teszteket is végrehajtunk majd, amelyek segítségével megtervezhetjük az új üzemben alkalmazandó technológiai megoldásokat – hangsúlyozta.
Épül az acél vázszerkezet. Kutatás-fejlesztési beruházás. Fotó: Frank Yvette
Épül az acél vázszerkezet. Kutatás-fejlesztési beruházás. Fotó: Frank Yvette

Tavaly mi is megírtuk, hogy négy évig tartó, 2,5 milliárdos kutatási programba fogott a Pick és az SZTE, a hentes- és szárazárugyártás új eljárásainak kidolgozására (2017. október. 27.: Kutatási kezdőcsomag: szalámihéjat kapott a rektor a Picktől). A húsipari cégnek ugyanis nem mindegy, hogyan válik le a nemes penészes héj a szalámiról a szeletelt termék gyártása előtt – de ez csak egy kicsi részfeladat.

Cél, hogy a kutatási program nyomán a termék egyedi ízvilága, aromája ne változzon, a hagyományokhoz is hű maradjon, de piacképes legyen, és hatékonyan készüljön. Szeretnék a füstölési időt rövidíteni, és cél, hogy az adalékanyagokat növényi eredetűekkel sikerüljön kiváltani. Az egyetem munkatársai próbálják műszeres eljárásokkal szabványosítani azt, amit most emberi tapasztalat és érzékszerv dönt el. Ezzel a folyamat reprodukálhatóvá válik – miközben nem akarják megmondani a Picknek, hogyan készítse a szalámit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülő személyautó kifejlesztésén gondolkodik a Porsche

Repülő személyautó kifejlesztésén gondolkodik a Porsche
Több cég fantáziát lát a repülő kocsikban. Tovább olvasom