Gazdaság

2008.12.08. 08:56

Lincshangulat az esztergomi Suzukiban

Lincshangulat van Esztergomban. Miután a japán autógyártó cég bejelentette, megválik 1200 dolgozójától, elszabadult a pokol. Volt, aki tört-zúzott az üzemben, akadt, aki csoportvezetőjét pofozta fel, de azt beszélik, még a japán nagyfőnöküket is leköpték. A Suzuki cáfol.

Delmagyar.hu

Van, aki méltósággal tudomásul veszi, hogy elveszítette munkahelyét, és van, aki fellázad a tőkések döntése ellen. Ami az esztergomi Suzukiban történt néhány nappal ezelőtt, az egyelőre csak bűncselekmény. Az 1200 elbocsátott dolgozó nem fogott össze, nem álltak a gyár kapujába, és nem állítottak kordonokat a kapukhoz. Néhányan megrongálták a futószalagról éppen legördülő autókat, nekiugrottak közvetlen főnökeiknek, és a legelszántabbak megvárták a cég japán vezetőit, és szemközt köpték őket. Ez egyelőre nem több, mint kisebb bűncselekmény - írja a stop.hu.

"Amit én tudok, az az, hogy az egyik srác egy csavarhúzót szúrt az egyik autó hűtőjébe" - mesélte az egyik gyártósoron dolgozó férfi a STOPnak a helyi buszpályaudvaron. Mint megtudtuk, ő még nem veszítette el a munkahelyét, de volt olyan háromgyerekes családanya, aki délelőttös műszakban vette át a felmondólevelét, a férje pedig délutánra ment, és vele is közölték a rossz hírt. Úgy tűnik, semmi szociális érzéke nincs az autógyár vezetésének. Hogy mi szerint választották ki az 1200 főt, azt nem tudni, de nagy részük a gyártásból és az összeszerelésből került elbocsátásra.

"Voltak néhányan, akik demonstrálni akartak, de alig csatlakoztak hozzájuk. Mit akarnak itt tüntetni? Ez Magyarország! Még családon belül sincs összetartás" - magyarázta a 40-es éveiben járó férfi, aki öt éve dolgozik a cégnél, viszonylag alacsony fizetésért, így szerinte neki most ez volt a szerencséje. Inkább olyanokat küldtek el, akiknek a többiekhez képest magasabb volt a bére.

Néhány perc várakozás után aztán két másik dolgozó is csatlakozott hozzánk, de miután megtudták, hogy újságírók vagyunk, méltatlankodni kezdtek.
"Maguk is elmehetnek a jó francba! Se a kormány, se a polgármester, se a média nem segít rajtunk. Azt csinálnak ezek velünk, amit csak akarnak!" - mondta az asszony, aki - mint megtudtuk - egyike az elbocsátottaknak. Betanított munkásként semmi esélye, hogy elhelyezkedjen, egyelőre elmegy munkanélküli segélyre, aztán, mint mondja szomorú reménytelenséggel: "majd meglátjuk...".

A Suzuki cáfol

Semmilyen incidens nem történt, felháborítóak az ilyen híresztelések" - mondta Ruska Viktória, a vállalat kommunikációs vezetője.

"Sem a műszakvezetők, sem a japán kollégák nem tudnak bármiféle inzultusról. Megjegyzem: 1200 embert sem idén bocsátunk el, minderről csak szándéknyilatkozatot adtunk ki. Ha lesznek is elbocsátások, akkor jövő év februárban kezdődnek meg. Jelenleg ott spórolunk, ahol tudunk, s azon vagyunk, hogy minél több ember munkahelyét megmentsük" - folytatta Ruska Viktória.

Arra a kérdésünkre, hogy akkor eddig nem is küldtek el embereket, úgy felelt a kommunikációs igazgató: "de igen, azonban hangsúlyozom, hogy kizárólag próbaidőn lévő dolgozókat".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!