Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Ma már a bérlőt terheli a cégautóadó - szerződések újrakötve

Ha cége tartós bérlet keretében bérli a cégautót, akkor érdemes újratárgyalni a bérleti díjat, mert júliusban életbe lépett egy új rendelkezés, amely érinti az autóbérlők és a bérbeadók adóterheit is. A cikkben egy szegedi könyvelőiroda segítségével hívjuk fel a figyelmet a részletekre..

A változás lényege, hogy a bérbevevő lett a cégautóadó alanya, és levonhatja a megfizetett gépjárműadót a cégautóadóból, azért, hogy a kettős adóztatást megszüntessék.

2013. április 18-án fogadta el az Országgyűlés a 2013. évi XXXVII. törvényt az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól.
A cégautóadó és a gépjárműadó alanya ugyanaz a személy lett tartós bérletnél, mégpedig az autó bérbevevője, ezért levonhatja a cégautóadóból a határidőre megfizetett gépjárműadót.

A változás oka, hogy eddig a bérbeadó fizette a cégautóadót, a bérbevevő pedig a gépjárműadót. A fent említett törvény elfogadása után a cégautóadó megfizetésére is a bérbevevő kötelezett, mert az adó alanya a bérlő lett a tulajdonos helyett. A cégautóadó magasabb összeg, mint a gépjárműadó, ezért a levonás ellenére is magasabb lesz a bérlők adóterhe, mint a korábbi időszakban.

A határidő fontos szerepet játszik, mert ha nem teljesíti az adóalany a gépjárműadót időben, akkor nem érvényesítheti a cégautóadóból történő levonási lehetőséget. Tehát a cégautóadóból történő levonás érvényesíthető, ha tartós bérletről van szó, azaz egy évnél hosszabb vagy határozatlan időre szól a szerződés, és ha a bérbevevőt bejegyezték, mint üzembentartót.

A lehetőség csak a július 1. után kötött szerződésekre érvényes, tehát érdemes a kontraktust felbontani és újra kötni július 1. utáni dátummal. Ha ez nem történik meg, akkor az előző szabályozás marad érvényben az adott szerződésre.

Mit jelent mindez a bérbeadók szempontjából? A bérbeadónak kisebb terhet jelent a gépjármű, hiszen nem nekik kell megfizetniük a cégautóadót. A bérbevevőket sújtó magasabb adófizetési kötelezettség miatt minden bizonnyal sokan közülük újrakötnék a bérbeadókkal a szerződést, a korábbinál alacsonyabb díjjal.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

Olvasóink írták

  • 2. rózsakert 2013. szeptember 24. 10:47
    „A cégautóadó magasabb összeg, mint a gépjárműadó, ezért a levonás ellenére is magasabb lesz a bérlők adóterhe, mint a korábbi időszakban.”
  • 1. rózsakert 2013. szeptember 24. 10:46
    „HAJRÁ VÁLLALKOZÓK...jó kis játék ez scherzlandban....AMOLYAN VÁLLALKOZÓBARÁT.ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csekély árfolyammozgás a forintpiacon

Az euró jegyzése 298,60 forint közelében ingadozott a hét végén, hétfőn kora reggel 298,54 forinton… Tovább olvasom