Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Ma várhatóan ismét kamatot csökkent a monetáris tanács

Az MNB március óta rendre 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, hogy segítse a kormányzat gazdaságélénkítő lépéseit.

Várhatóan ismét kamatot csökkent ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, legalábbis a Reuters hírügynökség által a napokban megkérdezett 19 szakértő döntő többsége ezt jósolta a múlt héten.

Az MNB március óta rendre 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, hogy segítse a kormányzat gazdaságélénkítő lépéseit.

Az elemzők véleményének az átlaga szerint a monetáris tanács kedden további 10 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 1,4 százalékra viszi le az alapkamatot. 

A Reuters által július 13-16. között megkérdezett 19 szakértőből négyen arra számítottak, hogy az MNB kedden ismét 15 bázispontos kamatcsökkentésről határoz. A többség - 12 szakértő - kisebb, 10 bázispontos csökkentést vár, hárman pedig úgy vélték, hogy a jegybank már nem változtat a kamatszinten, miután azt március óta már négyszer mérsékelte.

Londoni pénzügyi elemzők a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülése előtt úgy vélték, hogy a görög kormány és a hivatalos hitelezők között létrejött megállapodás enyhítette a görög válság átgyűrűző kockázatait, és ez lehetővé teszi, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismét csökkentse alapkamatát.

A citybeli előrejelzések ugyanakkor eltérnek a várható újabb enyhítés mértékében: egyes elemzők 0,10, mások 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést várnak kedden. Vannak olyan prognózisok, amelyek nem zárják ki az augusztusi újabb kamatcsökkentést, de ez sem teljesen konszenzusos várakozás.

A mai kamatdöntő ülés az első alkalom, amikor a monetáris tanács új tagja, Báger Gusztáv is részt veszt a döntéshozatalban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegyesen alakult a forintárfolyam hétfőn

Az eurót délután fél ötkor 310,02 forint, a dollárt 285,59, a svájci frankot pedig 296,64 forint… Tovább olvasom