Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Már csak a családi ezüst maradt

Szeged - Egyre kevesebb értéket visznek a zálogházakba az emberek, fogynak a beadható arany- és ezüsttárgyak. Az ajándékozási szokások változása miatt az igény is kisebb rájuk.
Rátett egy lapáttal a kormány

Oláh János szerint a világpiaci folyamatok mellett egyes kormányzati intézkedések is betettek a zálogpiacnak. Amikor meghatározták a teljes hiteldíjmutató (THM) maximumát, sok kisebb forgalmú, banki közvetítőként tevékenykedő zálogház lehúzta a rolót, mert nem tudta kigazdálkodni a működéshez szükséges költségeket. A banki különadó is rosszul érinti a záloghitellel foglalkozó cégeket, mivel 2016-ban is a 2008-ban megtermelt jövedelem alapján kell fizetniük, ami viszont azóta jelentősen megcsappant.
Bár a minap másfél millió forint értékben vittek el ékszereket a BÁV Dugonics téri fiókjából, a zálogházakba egyre kevesebb értéket adnak be az emberek.

– Mivel 2008-ban a válság miatt jelentősen megnőtt az arany világpiaci ára, sokan, akik addig zálogházba vitték aranyból készült értékeiket, eladták azokat felvásárlóknak, hogy pénzhez jussanak – mondta el Oláh János, akinek cége három zálogfiókot működtet Szegeden.

– Harmadára esett a beadott arany mennyisége a tíz évvel korábbihoz képest. A forgalom csökkenése úgy két-három éve állt meg – jellemezte a helyzetet az üzletember. Hozzátette, kihalóban az a szokás is, hogy arany ékszert ajándékoznak ballagásra, diplomaosztóra, születésnapra, esküvőre, így hiába emelkedett az elmúlt tíz évben a duplájára az arany ára, manapság leginkább befektetési célzattal vesz aranyat, aki tud.
 Zálogházi mérlegelés. Az arany veszített a súlyából. Fotó: Karnok Csaba
Zálogházi mérlegelés. Az arany veszített a súlyából. Fotó: Karnok Csaba

Cége egy-egy szegedi fiókjában naponta 10 és 50 közötti számban fordulnak meg ügyfelek. Fizetési napokon jellemzően többen jönnek kiváltani értékeiket, hónap vége felé pedig inkább beadni hozzák azokat. A különféle aranyláncok, karperecek, gyűrűk, nyakékek és ezüsttárgyak mellett előfordult, hogy valaki aranyfogat hozott. Olykor még a családi ezüst étkészlet is a zálogházban köt ki, de ezeket utóbb mindig kiváltják – tette hozzá Oláh János.

– A feleségem arany karláncát hoztam be. Ez a második alkalom. Ha megkapom a segélyt, ki fogom váltani – mondta el az egyik belvárosi zálogház előtt egy férfi. Nevét nem árulta el, mint mondta, szégyelli, hogy zaciba kellett adnia a családi ékszert. Az érte kapott pénzt ennivalóra költik majd.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4500 dolgozóját bocsátja el a Boeing

A leépítés legnagyobb része a kereskedelmi géptípusok divízióját érinti. Tovább olvasom