Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Már most többe kerül a görögországi nyaralás

Máris megemelték áraikat a görögországi szálláshelyek a napokban elfogadott gazdasági intézkedések következtében.

Máris megemelték áraikat a görögországi szálláshelyek a napokban elfogadott gazdasági intézkedések következtében - írja keddi számában a Napi Gazdaság.

Bár az európai utazási irodák szövetségeit tömörítő ECTAA információi szerint a görögországi hotelek és nyaralószigetek csak októbertől érvényesítik áraikban az áfaemeléseket, a lapnak az utazási piac szereplői jelezték: a hétfőn életbe lépett élelmiszeráfa-emelés miatt máris több kinti szállodában drágábban számolják az ellátást a vendégeknek.

A szálláshelyekre vonatkozó csökkentett adókulcs 6,5-ről 13 százalékra növelése várhatóan csak októberben lép hatályba, azonban szakértők szerint ennél is nagyobb csapás a görögországi turizmusra az, hogy a nyaralók által kedvelt égei-tengeri szigeteken eltörlik az eddigi 30 százalékos áfakedvezményt, ami számítások szerint már az ősz végére, de jövőre biztosan 40-50 százalékos drágulást eredményezhet.

Már az idei nyáron is okozhat ugyanakkor némi zavart, ha a szálláshelyek vagy vendéglátóhelyek árat emelnek az utazási főszezon közepén. Egyes vélekedések szerint az, ha a hotelek továbbhárítják a többletköltséget a velük szerződésben álló utazásszervezőkre, akár fennakadást is okozhat a magyar kiutaztató piacon, mivel mostanra - bár nem jelentős mértékben - e nélkül is megjelentek a korábbi válsághírek miatti útlemondások.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége a lapnak azt jelezte, néhány napba beletelik, mire látható lesz, hogy milyen arányban változhatnak a görögországi tartózkodás költségei, de nem számítanak jelentős változásokra a kiutaztatásban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma várhatóan ismét kamatot csökkent a monetáris tanács

Az MNB március óta rendre 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, hogy segítse a kormányzat… Tovább olvasom