Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Megerősítette valutapolitikáját a svájci kormány

Aközponti bank képviselőivel tartott hétfői megbeszélés után megerősítette eddigi devizapolitikáját a svájci kormány, jóllehet elismerte, hogy a frank erősödése miatt lassulhat a gazdaság növekedési üteme.
A kormány az ülést követően kiadott közleményben arról tájékoztatott, hogy továbbra is a közép- és hosszú távú növekedés elősegítésére törekszik politikájával, ám vizsgálja az esetleges további intézkedések szükségességét.

"Ezeket a megfelelő pillanatban kell megtenni és közép- és hosszú távon érvényesülő hozadékkal kell bírniuk, nem csak rövid távú hatással" - hangsúlyozta a kormány.

A berni kabinet üdvözölte a Svájci Nemzeti Bank előző heti döntését, amellyel 0,00-0,75 százalékról 0,00-0,25 százalékra csökkentette irányadó kamatcélját.

A svájci gazdaság számára egyre nagyobb terhet jelent a frank erősödése. Az alpesi valuta mind a dollár, mind az euróval szemben jelentősen erősödött az elmúlt hetekben, miután a befektetők egyre nagyobb keresletet mutatnak a biztonságos, menedékvalutának tartott svájci fizetőeszköz iránt.

Hétfőn az euró frank árfolyama 6,42 százalékkal 1,0903 frankról 1,0686 frankra esett. A frank forint jegyzése 2,28 százalékkal 251,11 forintról 256,84 forintra nőtt. Az amerikai dollárt 0,8 százalékos csökkenéssel 0,7527 frankon jegyezték a heti nyitóérték 0,7585 frank után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendben zajlik a reálhozamok kifizetése

Stabilitás pénztárszövetség szerint tévesen tájékoztatja a miniszterelnöki megbízott a közvéleményt. Tovább olvasom