Gazdaság

2009.05.28. 11:24

Mennyit ér az ingatlanom? Számoljon!

A Csongrád megyére vonatkozó vagyonadó-szorzószámok alapján bárki kiszámolhatja, hivatalosan mennyi a lakása forgalmi értéke. Számoljon!

Delmagyar.hu

Az ingatlanadó alanya az (a magánszemély vagy cég), aki (ami) a naptári év első napján a lakóingatlan tulajdonosa, az adó alapja pedig a lakóingatlan adóév első napján fennálló forgalmi értéke. Az adó mértéke az ingatlan értékének 50 millió alatti része után 0,35%, az 50 millió feletti része után 0,5%. Bár az a lakóingatlan, amelynek forgalmi értéke a naptári év első napján a 30 millió forintot nem éri el, mentes az adó alól, de a 30 millió fölötti értékű ingatlanok esetében az adót az ingatlan teljes értéke alapján kell számítani, nem csak a 30 millió fölötti részre. Ez sajátos ötvözete a sávos és a lépcsős adóztatásnak: a 30 milliós lépcső után két sáv következik.

Kulcskérdés az ingatlanokra vonatkozó vagyonadó kapcsán az ingatlan értéke. A törvényjavaslat az aktuális (illetve az adóév első napján fennálló) forgalmi értéket veszi az adó alapjául. Ennek megtippelése a tulajdonos dolga. Ebben segít(ene) a leendő törvény első melléklete, amely rendelkezik az egyes városok illetve kerületek ingatlanjaira jellemző, átlagos négyzetméterárról. A táblázat vélhetőleg fog még vitákat kiváltani, mivel kérdéses, hogy mennyiben tükrözi a valóságos viszonyokat.

Csongrád megyére vonatkozó vagyonadó-szorzószámok

 ingatlanfajta

 megyei jogú város

város 

 község

Lakás egylakásos lakóépületben

 213

 140

 98

Lakás többlakásos lakó- vagy egyéb éületben 

 200

 133

 98

 Üdülő

 138

 70

 63



Az egyes lakóingatlanok értékét a földrajzi elhelyezkedésen kívül számos más körülmény befolyásolhatja; a törvény ezeket korrekciós tényezők figyelembe vételével kompenzálná, melyekről a javaslat 2. melléklete rendelkezik.

Kattintson ide és számoljon!

A 10 év alatti korú épületek esetén például az adó alapjául szolgáló összeget 1,15-tel kellene szorozni, a 80 év alatti épületek értéke viszont 15 százalékkal alacsonyabb az alapértéknél. Ha 10 éven belül az ingatlanunkat teljesen felújítottuk, 10 százalékkal növelt érték után kell adóznunk.

Csökkentheti az ingatlan becsült értékét a felhasznált építőanyag: panellakás-, fa- és vályogház-tulajdonosok olcsóbb ingatlannal számolhatnak, ahogy a közművesítetlen ingatlanok tulajdonosai, valamint a földúton hazadöcögők is. A törvényjavaslat szerint megdobja viszont a lakás értékét, ha a második emeletnél magasabban van, és van hozzá lift; ha van hozzá garázs, vagy 20 m3-nél nagyobb űrtartalmú medence. Szintén "extrának" számít, ha egyik ablak sem néz bekerített udvarra vagy északi irányba. Az alagsori lakások értéke a területre jellemző átlagos lakások értékének mindössze háromnegyede.

Az ingatlanok értékének meghatározását segítő táblázat adatai alapján lássunk egy fővárosi és egy vidéki példát.

Egy valós ingatlanhirdetésben szereplő XXII. kerületi, 80m2 alapterületű családi ház alapértéke a törvényjavaslathoz tartozó táblázat szerint 80*275.000 forint (22 millió). Az épület 51 éves, az ehhez tartozó korrekciós tényező 0,95 (20 millió 900 ezer forint). 10 éven belül teljesen felújították a házat, ez 1,1-es korrekciós tényezőt jelent (22 millió 990 ezer forint). A 16 négyzetméternél nagyobb garázs szintén 1,1-szeres szorzót jelent. Ez alapján a ház 25 millió 289 ezer forintot ér; ennél a hirdetésben magasabb, 29,9 millió forintos induló ár szerepel.

Címkék#ingatlan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!