Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Meredeken leminősítette Görögországot a Fitch

Meredeken, egyszerre négy fokozattal a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC" szintre süllyesztette az euróövezeti tag Görögország hosszú futamú államadós-besorolását szerdán a Fitch Ratings.
A Fitch Ratingsegyebek mellett azzal indokolva a lépést, hogy nincs új EU/IMF-segélyprogram Görögország számára.

A legnagyobb európai hitelminősítő az eddigi "B plusz" szintről rontotta a most megadott "CCC"-re a hazai és a külső adósságpiacokon kibocsátott hosszú lejáratú görög szuverén adósság kockázati osztályzatát. A cég a szerdán Londonban bejelentett leminősítés során kihagyta a köztes "B", "B mínusz" és "CCC plusz" besorolási fokozatokat.

A nagy nemzetközi hitelminősítők közül most már mindegyik a "CCC/Caa" sávban tartja nyilván Görögországot, amelynek szuverén adósbesorolásai a legrosszabbak az egész világon.

A Moodys Investors Service a múlt hónap elején süllyesztette ugyancsak agresszív, egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a "Caa1" - a másik két nagy cég módszertanában "CCC plusz"-nak megfelelő - szintre Görögország államadósi besorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy legalább 50 százalékos a kockázata Görögország törlesztésképtelenné válásának.

Néhány nappal később a Standard & Poors szintén egyszerre három fokozattal "CCC" szintre - a Moodyís görög osztályzatánál egy fokkal mélyebbre, a Fitch által szerdán adott új osztályzattal azonos szintre - rontotta Görögország hosszú távú államadós-besorolását.

A Fitch Ratings a szerdai leminősítéshez fűzött londoni elemzésében kiemelte: a "CCC" osztályzat azt tükrözi, hogy nincs új, teljes mértékben finanszírozott és hiteles EU/IMF-program Görögország megsegítésére, emellett növekszik a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a magánszektorbeli kötvénybefektetőknek milyen szerepük lenne bármely jövőbeni finanszírozási csomag összeállításában.


A szerdai görög leminősítéshez fűzött elemzésében a Fitch az indokok között említette, hogy jóllehet az július 11-12-ei EU-szakminiszteri értekezleten "szóba kerültek" egy új, több évre szóló kiigazítási program fő paraméterei, azonban nem derültek ki részletek arról, hogy mennyi új pénz áll majd rendelkezésre és milyen feltételekkel, sem arról, hogy a magánszektorbeli hitelezőkre milyen szerep hárulna.

A Fitch Ratings felidézi, hogy az EU-bizottság új becslése szerint Görögországnak 2014 közepéig 172 milliárd euró bruttó költségvetési finanszírozásra lesz szüksége, vagyis a cég szerint ez azt jelenti, hogy jelentősen ki kell bővíteni az EU/IMF-támogatást az eddig megítélt 110 milliárd eurós csomagon felül.

A Fitch elemzése szerint a "CCC" besorolás "jelentős hitelkockázatot" jelez, és egyben tükrözi, hogy "valós lehetőség" Görögország törlesztésképtelenné válása. A hitelminősítő leszögezi, hogy a magánszektorbeli hitelezők bevonása "besorolási szempontból törlesztésképtelenségi eseménynek" bizonyulhat.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2011. július 14. 09:07
    „Igen, így kell tönkretenni fél Európát, de akkor szíveskedjenek szólni valamennyi szolgáltató cégnek és valamennyi pénzügyi szolgáltatónak is ( banknak,és más pénzügyi szervezeteknek is!),hogy innentől kezdve ügyfeleik nem fogják tudni fizetni számláikat,bankhiteleiket és semmit az égvilágon! Arról nem a lakosság tehet,hogy különböző hitelminősítők szándékos rombolásával fizetésképtelenné tesznek országokat s ebből következően azon országok polgárait is! tehát nyugodtan meg lehet állítani,felfüggeszteni a kilakoltatásokat,s egyéb pénzügyi végrehajtási műveleteket! Ugye igazam van?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább erősödött estére a forint az euróhoz képest

Erősödött szerda estére a forint az euróval szemben a bankközi devizapiacon.
Tovább olvasom