Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Méregdrága készpénzt hoz az ősz

Szeged - Augusztus elsejétől duplájára nőtt a készpénzfelvétel tranzakciós illetéke, az utalások is 50 százalékkal drágultak. A bankok nem csak a 6 ezrelékes adót számítják fel.

Méregdrága készpénzt hoz az ősz című cikkük kapcsán kaptunk levelet az OTP médiakommunkikációs osztályától, ennek lényegi elmeit alant olvashatják. 

A cikk hangsúlyosan foglalkozik az OTP ajánlatával, azonban pontatlanságokat is tartalmaz. (A cikkben eredetileg szereplő tranzakciós díjak nem egy időpillanatra vonatkoznak, illetve egyes bankok esetében a kedvezményes, más bankok esetében a normál díjszabást tartalmazták.)

Az OTP Bank számlacsomagjai magukba foglalnak kedvezményes ATM kp felvételeket, azaz a cikkben említett díjhoz képest jelentős kedvezménnyel juthatnak hozzá 100 eFt készpénzhez – amennyiben eltekintünk a feltétel teljesítéséhez kötött ajánlatoktól, akkor az OTP Simple ajánlata a legolcsóbb a piacon (amennyiben számolunk az igen sok feltétel teljesítését előíró K&H-s ajánlatok kedvezményeivel az OTP a második legolcsóbb bank a piacon).

Szeretnénk kiemelni, hogy több féle számla konstrukciót kínál minden bank – ügyintézőink segítségével mindenki megtalálhatja az élethelyzetéhez legjobban illeszkedő bankszámlát, így komoly összeg takarítható meg.

A cikkben részletezett ügyfélviselkedés (150 e Ft jövedelem, 2*40 eFt ATM kp felvét, 35 eFt kártyás vásárlás, elektronikus utalás és csoportos beszedés a többi tranzakció) Simple számlacsomag esetében szeptembertől pontosan 454 Ft-ba kerül (az elektronikus tranzakciók függvényében ez lehet alacsonyabb is).

Fontos hangsúlyozni azt is, hogy a kártyahasználat előtérbe helyezésével ügyfeleink jelentősen tovább csökkenthetik költségeiket, ugyanis a kártyás fizetés, ahogy ez a cikkben is szerepel, bankunknál továbbra is ingyenes.

Korábban írtuk:

A bankválasztás és az első számla megnyitása nem életre szóló döntés. Bármikor válthatunk, amivel éves szinten több ezer forintot is megtakaríthatunk. Végignéztük a nagyobb pénzintézetek szeptembertől érvényes hirdetményeit és megtudtuk, méregdrága készpénzt hoz az ősz: az OTP-nél 100 ezer forint felvétele több mint egy ezresbe kerül.

– 100 ezer forintot vettem fel a bank saját ATM-jéből, eddig 971 forintot vont le érte a pénzintézet. Az SMS-ekért 767, míg az állandó átutalásokért 264 forintot, a számlavezetésért 321 forintot fizettem. Mivel a feleségemmel közösen használjuk a számlát, többször is veszünk fel készpénzt, ez tovább apasztja a fizetésünket – mutatta számlakivonatát egyik olvasónk. Arra kértük, számolja össze, a tranzakciós illetékek miatt mennyivel nőtt a banki kiadása. – 3155 forintot „szakított" a bank, ez évente közel 40 ezer forint – summázta a férfi. Kisgyermekes olvasónk is megdöbbent a bankszámlakivonatán. – 321 forint az ATM használata, pedig úgy tudtam, három készpénzfelvétel ingyenes. Még az SMS-ekért is 932 forintot fizettem.

A következő hónaptól már drágábban vehetünk fel pénzt az automatából. A szerző felvétele
A következő hónaptól már drágábban vehetünk fel pénzt az automatából.
A szerző felvétele

Az összes bankköltség eléri a havi 2750 forintot. Akartam én ezt tudni? – fakadt ki az anyuka. Olvasóink egekbe szökött banki költségekről számoltak be, miközben augusztus elsejétől duplájára nőtt az ATM készpénzfelvételének tranzakciós illetéke, az utalások is 50 százalékkal drágultak. Sok bank kivárt, csak szeptembertől fizettetik meg a tovább növekvő terheket.

Bankváltás, 30 nap alatt

A PSZÁF azt tanácsolja, célszerű először a jelenlegi bankunk kínálata között körbenézni, van-e az igényeinknek megfelelő termék, szolgáltatás. Ugyanis könnyen előfordulhat, hogy az évek óta meglévő bankszámlánk díjánál jóval kedvezőbbet is kínál pénzintézetünk, pusztán nem értesít róla. Emlékeztetnek rá, a teljes bankváltáshoz minden, a bankszámlához kapcsolódó banki szerződést fel kell mondani. Hozzáteszik, a bankváltás átlagosan 30 napot vesz igénybe.

Naiv, aki azt hitte, hogy a duplázott tranzakciós adó miatt a készpénzfelvételkor ezer forintonként csak 6 forintot fizetünk. A bankok hirdetményeiből megtudtuk, nem csak a 6 ezreléket számítják fel.

Az MKB már augusztus elsejétől fizetőssé tette a kártyás vásárlást, a Raiffeisen bizonyos számláinál szeptember 12-étől felszámolja a 3 ezrelékes tranzakciós adót.

A család kiadásait bank váltással lehet csökkenteni. A PSZÁF bankszámla választójához egy olyan családot vettünk alapul, ahol az összjövedelem 150 ezer forint, havonta kétszer 40 ezer forintot vesznek fel az ATM-ből, háromszor utalnak elektronikusan, a közüzemi számláikat csoportos beszedéssel fizetik. A kártyás vásárlásokat havonta 5-ször, esetenként 7 ezer forinttal számoltuk. A mai kondíciók szerint havi 1000 forintnál kevesebbért 42-féle számlán bankolhatunk, a 2000 forintos limitbe már 140 számlacsomag fér bele. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a vásárlások, utalások utáni SMS-ben való értesítést a bankok felszámolják. Családjaink a bankváltással évente több tízezer forintot megtakaríthatnak.

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. papagaly 2013. szeptember 06. 10:12
  „Olyan ez, mint az úttörőörs esete az öreg nénivel. Az örsi naplóban azt találja a tanító néni: " Tízen átvezettünk az útkereszteződésen egy öreg nénit." A tanító néni megjegyzi: "Szép tett, de ehhez mért kellett az egész örs?" Válasz: "Mert az atyaistennek se akart átmenni."
  Na így jártunk mi a rezsícsökkentéssel. Dehát ezek annak a kornak a neveltjei! Mi meg esszük, nem esszük nem kapunk mást. De ne várnák el, hogy jó képet vágjunk hozzá.”
 • 83. papagaly 2013. szeptember 06. 08:21
  „A sárgacsekket pedig sorbanállással a cég pénztáránál,- küszöböljük ki. De az idő pénz!
  Nincs mese, a rezsícsökkentés árát meg kell- nekünk- fizetni!”
 • 82. _csutak_ 2013. szeptember 05. 15:13
  „Készpénzben kell kérni a lóvét!
  http://ugyvedvilag.hu/rovatok/szakma/tranzakcios-illetek-keszpenzben-is-kerheto-a-munkaber

  http://www.hrportal.hu/hr/keszpenzben-is-felveheto-a-fizetes-modszer-tranzakcios-ado-ellen-20130619.html

  http://www.azenpenzem.hu/cikkek/kerheto-keszpenzben-a-munkaber/1330/”
 • 81. Együgyű 2013. szeptember 05. 14:47
  „,,Méregdrága készpénzt hoz az ősz"
  A fentieket is úgy kel felfogni, mint egy kormányunk által adott újabb rezsicsökkentést! Igaz közvetlenül ezt nem a Nemzeti Vallásos Egységes kormányunk adja. Átadta a nemzeti magukra felesküdött kormányunk közvetlenül ezt a nemes feladatot az általa üldözött és gyűlölt bankoknak! Kétségei senkinek ne legyenek, mert vélelmezem előbb vagy utóbb ezt a rezsicsökkentést a szolgáltatásaikban érvényesíteni fogják a bankok! Kizárólag értünk miattunk a mi érdekünkben történik mindez! Az előbbiek nélkül meg egy kuruc felszabadító egységes, megosztott ,,félázsiai" nemzeti keresztyénnyi harc nem zajlodhat le. Vélelmezem, hogy ezen eredményeket is tudja majd az 1/3-ad kompenzálni valahogyan saját magának, mint eddig mindent! Az Új Magyarország megint jobban teljesít!”
 • 80. csonakos 2013. szeptember 05. 11:15
  „79. v.imre 2013.08.24. 09:13
  A legtöbb helyen már fizetős a kártyás vásárlás is! A többiek is hamarosan lépnek! Akkor miről is beszélsz Imre barátom!”
 • 79. v.imre 2013. augusztus 24. 09:13
  „78. X_Y 2013.08.23. 18:37

  Egyet nem értésünk alapja, hogy módod van eldöntened, miként használod a folyószámla kártyádat. Az úgy nem megy, hogy amint a számládra befut a fizetésed, akkor onnan azt mind leemeled azonnal készpénzre cserélendő. Megérdemled a bank marsa leemelését. Ma már szinte mindenhol fizethetsz folyószámládról kártyával, tessék ésszerűen használni azt. Nem a "kúrmányom" gondolkozik a Te eszeddel.”
 • 78. X_Y 2013. augusztus 23. 18:37
  „68. v.imre 2013.08.22. 22:55

  "Egyszer az elszegényedett országért támadják a jelenlegi kormányt, egyszer meg azért, hogy vannak, akiknek az a bajuk, hogy havonta legalább egyszer ennyi pénzt felvehetnek és annyiba kerül. Szegények! Óh, be sajnálom...! "

  A gondolkodás nem erősséged. Egy nettó 100 ezres fizetés még nem a milliárdos kategória - főleg ha a férj és feleség egy bankszámlát használ - tehát a kb. 100 ezer két minimálbérből már össze is jön...De legalább méltóképpen megsarcolja őket a kúrmányod...”
 • 77. v.imre 2013. augusztus 23. 15:48
  „76. NP1 2013.08.23. 15:15

  Attól, hogy az OTP igazgatója, vezetője Csányi, jó, ha utána nézel, mennyi ott az állam tulajdonosi hányada. Magam is megnézem, de rémlik, hogy 10% alatt van. Az MFB, mint a neve is mutatja Magyar Fejlesztési Bank, természetesen. Tipikusan nem lakossági számlavezető bank. De ki erőszakolja, hogy ott kell vezetni a lakossági folyószámlát? Tessék szétnézni a szolgáltatók között, hol-mi-mennyiért ajánlja magát.
  Hát persze! Az állam megadóztatja a bankokat. Mi ebben a rendellenes? Persze, hogy az adójuknak nincs köze a tulajdonosi összetételhez. Egyébként még a Magyar Nemzeti Bank is fizet nyereségadót a kormány által ott forgatott pénztőke után.”
 • 76. NP1 2013. augusztus 23. 15:15
  „75. v.imre 2013.08.23. 13:42
  " Az OTP és más bankok a kormánytól független tulajdonosok kezében vannak." - ezt is rosszul tudod!
  Több bankban, pénzintézetben van az államnak közvetlen vagy közvetett tulajdoni hányada, az MFB-ben ez éppen 100% és a takarékszövetkezetek lenyúlása éppen most folyik.
  Egyébként a tranzakciós illetéknek a tulajdonosi összetételhez semmi köze, hiszen azt teljes egészében át kell utalni a költségvetésnek.”
 • 75. v.imre 2013. augusztus 23. 13:42
  „69. NP1 2013.08.23. 06:03

  Na ne beszélj a szervilizmusomról! Az OTP és más bankok a kormánytól független tulajdonosok kezében vannak. Szolgáltató vállalkozások, akik pénzért, nyereség, haszon, továbbá költségeik térítése céljából szedik a díjakat.”
 • 74. szatyi 2013. augusztus 23. 11:22
  „A sok ostoba -palimadar, THK, stb. észrevehetné már, hogy a cikk NEM a bankkártya típusok miatt íródott!”
 • 73. geza 2013. augusztus 23. 10:49
  „A legnagyobb vicc-egyenlőre céges/vállalkozói számla esetén- hogy a beérkezett pénz után is szed a bank "járulékot"
  Na ez gusztustalan de sajnos elkerülhetetlen”
 • 72. mivan? 2013. augusztus 23. 09:49
  „Na, most kezdjük az elején annak aki még mindig védi ezt a dolgot, hogy megértse. Dolgozol, kapsz érte fizetést amiből az állam már megkapja a magáét. Ráutalják a számládra, mondjuk. ÉS ÉN nem az ingyenélőkről beszélek, ismétlem DOLGOZOL érte. EZ A TE PÉNZED!!! Sehol érted a kib...tt fejlett nyugaton se sehol nincs ilyen. A TE kormányod kiveszi ezt a pénzt a zsebedből!!!! Te még tapsolsz is neki. TE 300 ft-ért anno kimentél az utcára!!!!!!!”
 • 71. csonakos 2013. augusztus 23. 08:48
  „69. NP1 2013.08.23. 06:03
  A nagyobb baj az, hogy az egyszerű kisember is megeszi ezt a trükköt! Közeli rokonom így vélkedett a megemelt tranzakciós díjról, nem baj ha a kormánynak kell a pénz és az én hatvannégyezer forintomból is leveszi de a bankoknak is fájni fog a sok utalás után! Egyszerűen nem értik meg az emberek ez akkor is nekik fáj ha azt mondják a bankoknak, pénzintézeteknek fog fájni! Sokan eszik meg ezt a rezsicsökkentéssel együtt! Ez olyan mintha más pénzével pókereznék! Mert a látszat rezsicsökkentést is mások fizetik, nem a kormány! A mások, meg mi vagyunk mindannyian! Boltban, csekken, átutalással vagy bárhol ahol fizetni kell. Ott van minden útdíjban stb-ben.”
 • 70. THK 2013. augusztus 23. 08:34
  „67. palimadar,
  akkor most próbáld megfejteni, vajon miért "bankkártyatípusok" alatt szerepel a "hitelkártya" ismertetése...

  Ha nem megy, nézd meg itt is (különös tekintettel a "fajtái" bekezdésre):
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Bankk%C3%A1rtya

  Mégegyszer: helytelen szóhasználat a bankkártyát kizárólag betéti kártyára értelmezni.”
 • 69. NP1 2013. augusztus 23. 06:03
  „68. v.imre 2013.08.22. 22:55

  A szervilizmusod és a hozzá nem értésed határtalan.
  Te vagy az egyetlen az itt kommentelők közül, aki nem érti: a százezer ALATTI pénzfelvételekre is vonatkozik a dupla sarc. Tehát a nyugdíjasnak, az egyetemistának, a minimálbéren tengődőnek, a közmunkásnak elutalt néhány ezer forint felvételéért is az eddigi díj kétszeresét kell fizetniük.
  Mert ez a kormány a zemberek kormánya, a Kedves Vezetőnk pedig törődik velünk!”
 • 68. v.imre 2013. augusztus 22. 22:55
  „"...és megtudtuk, méregdrága készpénzt hoz az ősz: az OTP-nél 100 ezer forint felvétele több mint egy ezresbe kerül. ..."

  Bár ekkora veszteségre lenne lehetőségem havonta! :-) Egyszer az elszegényedett országért támadják a jelenlegi kormányt, egyszer meg azért, hogy vannak, akiknek az a bajuk, hogy havonta legalább egyszer ennyi pénzt felvehetnek és annyiba kerül. Szegények! Óh, be sajnálom...! Add az úrnak, ami neki jár és tedd tovább a dolgodat!”
 • 67. palimadar 2013. augusztus 22. 22:38
  „"56. THK 2013.08.22. 13:35
  53. palimadar,
  jó példát adsz a "ha csöndben maradtál volna"-ra! :-D"

  Igazad van. A PSZÁF-nál normálisabban leírják, a legtöbb helyen élesen megkülönböztetik a bankkártyát és a hitelkártyát.
  http://www.pszaf.hu/fogyasztoknak/bankkartyak/bankkartyatipusok/hitelkartyak.html
  (Mellesleg a cím itt is inkább az elkülönülésre utal: "Mi a különbség a hitelkártya és a bankkártya között?")”
 • 66. bzoli-41 2013. augusztus 22. 21:43
  „Nesze neked rezsicsökkentés! <moderálva>”
 • 65. deres 2013. augusztus 22. 19:29
  „Magyarország jobban teljesít?!”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Opten: továbbra is rekordközeli a megszűnő cégek száma

Továbbra is rekordközeli a megszűnő cégek száma, az elmúlt három hónapban 9211 céget töröltek… Tovább olvasom