Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Minden második magyar adós

Egy felmérés szerint a felnőtt lakosság több mint háromnegyede vett fel már hitelt. Legtöbben lakás- és árukölcsönt igényeltek.
A magyarok közel háromnegyede vett már fel valaha hitelt, és minden második magyar jelenleg is tartozik valamelyik pénzintézetnek – derült ki a Cofidis Hitel Monitor adataiból.

A cég közleménye kitér arra, hogy folyamatosan növekszik azoknak az aránya, akik személyi kölcsönből élnek; hónapról hónapra. A megkérdezettek 49 százaléka fedezni tudja ugyan a szükségleteit, de a hónap végére felélik a jövedelmüket. Az alapvető dolgok megvásárlására a válaszadók 16 százalékának egyáltalán nem futja a fizetéséből. A magyarok egyharmada vett már fel valaha személyi kölcsönt, és jelenleg is minden hetedik embernek van ilyen hitele. Ezeket legtöbben számlák fedezésére szánják – közel fele –, de jelentős azoknak a száma is, akik más, meglévő hiteleiket szeretnék kiváltani belőle.

A 2012-es adatok szerint az emberek 37 százaléka vett már fel valaha lakáshitelt, és minden ötödik magyar most is rendelkezik ilyen kölcsönnel.
A lakáson túl hitelből vásárolunk plazmatévét, vagy így fizetünk a fogorvosnak. A felmérésből megtudtuk, tavaly átlagosan 129 ezer forint áruhitelt vettünk fel, amelyet elsősorban elektronikai cikkekre költöttünk. – Viszonylag új jelenség a hitel egészségügyi célokat szolgáló felvétele – mondta Holló Bence, a Cofidis magyarországi fióktelepének ügyvezető igazgatója. Kiemelte: egyre többen műtétre, fogorvosra vagy egyéb orvosi kezelésre szánják a felvett hitelösszeget.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. qrumpli 2012. május 15. 17:12
  „Nem stimmel a statisztika.
  mi 3 an vagyunk .
  Ha nincs az asszonynak dugiba tartozása nem jó.
  Ha valaki hitelt kínál úgy vágom hátba,
  egy muskotályszagú szőlő karóval,
  hogy saját "etnikumáig "repül.
  Nekem nem fognak nyivákolni,hogy rasszista vagyok.”
 • 38. fer981 2012. április 20. 13:28
  „ezidáig az országot lopták szét, most már a polgárokat is elűzik innen: szerencséje van, aki el tud húzni ebből az országnak nevezett hulladék telepről:”
 • 37. JB01 2012. április 20. 11:07
  „Itt egy segítség, hogy ezen változtatni tudjunk:
  http://kmdholding.com/hu5cizv”
 • 36. igazságkereső 2012. április 20. 10:48
  „Kedves Segesvári Csaba! Írásában az a döbbenetes, hogy úgy tesz, mintha nem is értené, hogy miért van ez országunkban, Magyarországon így?! A "rendszerváltás" óta nem történt olyan intézkedés,amely a fizetéseket rendezte volna úgy, hogy abból átlagos szinten, kölcsönök felvétele nélkül meg lehetett volna élni a tisztességes csalásoknak! Szívesen venném, ha arról is írna egy értekezést, hogy miként tudott megjelenni egy olyan könyv,amely a 150 leggazdagabb magyart mutatta be jó néhány évvel ezelőtt,és azok akikről a könyv szól miként érték azt el?! Általánosan ismert az a tény, hogy azok, akik betartják a magyar törvényeket, (Ptk., adótörvények!! és a többi) egészen biztos, hogy nem tudnak milliárdossá válni! Ergo: minden olvasó szívesen venné bizonyára- az érintettek egészen biztosan - ha Ön írna egy komoly tanulmányt a Délmagyarország c. napilapban a magyarországi bankok indexálási trükkjeiről is, amely teljesen ismeretlen a nyugat-európai bankok gyakorlatában!”
 • 35. saturnus 2012. április 20. 10:05
  „24.lu tommie Harcol az EU-val? Magyarország népszavazáson lépett az EU-ba. Tehát elfogadta a "klub" szabályait. Most ez a harcos felrúgta és barátai meg szövetségesei ellen háborúzik ,Mit gondolsz ki fogja húzni a rövidebbet nem ő hanem a lakosok. Megmondta a néppel fogja megfizettetni ő egy fillért sem. Vagyis a tiéddel meg a barátodéval veri a csalánt ő meg a budai villájában röhög mint Torgyi papa. Meg Hó bagoly aki a MSZMP XXII .kongresszusának volt a megnyitója. És ezen jelen volt a jelenlegi országház vezetője mint az MSZMP agitációs és propaganda osztályának vezetője.Harcosunk kisz titkár volt apukája pedig MSZMP Párt titkára. Mi ők kik és mik voltak angyalkák akik az égből leszálltak 1989 után hófehéren és múltuk nélkül? Hogy igent mondott volna? Most még azt megtudja tenni ,hogy piszok nagy elvonásokat tesz meg erőből a gyengék és védtelenekkel szemben akik kiszollgáltatottak,és a napi adó áfa és benzin pénzből tudja zsoldosait kifizetni. De meddig? Nem sokáig mert Jézus koporsóját sem őrizték ingyen!! Kilenc százalékos kamattal kap kölcsönt a kibocsájtott állampapírokra míg az IMF kölcsön lenne 3-4 százalékos. De ő hazardírozik. Mivel háromszoros bóvli országra lettünk le minősítve ez azt jelenti,hogy akik kölcsönt adnának már nem teszik meg a magas kamat reményében mert nem látják garantáltan azt ,hogy megkapják a befektetett pénzüket ezért kockára nem teszik. Rövidesen nem lesz már pénz kifizetni a nemzetközi kölcsönöket és a zsoldosokat meg az állami fizetéseket és a közalkalmazottakat sem fogja tudni kifizetni. Állami intézmények kiadásait sem már ezek amúgy akadoznak és a nyugdíjak következnek.A gazdaság fejlődése leállt és úgy jár mint Rommel páncélosai üzemanyag nélkül elveszíti a háborút. Magyarországot nyomorba taszította Albánia szintjére döntötte.”
 • 34. saturnus 2012. április 20. 09:37
  „23 .lukrecia/ Szakszervezet =fidesz székház,mi a kérdés ők is eladták ismerjük a pénztárnokot/josip tot,kaja ibrahim. Mi lett belőle Tokaj vesszeje,kőbánya,budai villa,közben hat hónap ideggyógyászati kezelés Ausztriában egy magán klinikán,agybaj az nagy baj. Új szerzemény tőzegbánya,és Erdélyben épül a "menedékház".Most a pénztárnok cége kapja az állami beruházások nyolcvan százalékát. A bankok és a multik megadóztatása a lakosságra hullik mert azokon vasalják be rendesen.És így úgy tetszeleg,hogy ő menti meg a lakosságot,pedig tudjuk,hogy az ő diktátumai csapódnak le ilyenformán a lakosságra. Forint gyengülése más valutákhoz képest emelte meg drasztikusan a valutákban felvett hiteleket ami úgy elejében sokkal kedvezőbb volt mint a tizenkét százalékos forint kamatnál. Tizenhat százalékos adókulcs hatszázmilliós hiányt okozott a költségvetésben,ami a 2010-s 3.8 hiány 4.7 re teljesült.2011-s pedig 3 százalék helyett 6.7-re. Most ott tartunk,hogy az első negyed éves hiány már nyolcvan százalékos ami ugye a következő kilenc hónapban nem nehéz kikövetkeztetni mi lesz belőle. És ugye inflálódik a pénzünk rendesen vagy is a vásárló erő jelentősen csökken évről évre. Amellett csökkentek a fizetések emelkedett az adó,munkahelyek szűntek meg és minden szociális és segély le lett építve. Mára már háromszoros bóvli ország lett Albánia szintjére estünk vissza miközben a Balkán/Románia/ és Szlovénia elhúz ott mellettünk. Most kinek van az esze jobban kimosva?”
 • 33. pardon 2012. április 20. 08:44
  „az áraink európaiak,a bérünk 3. világbeli! nem köll csodálkozni,hogy elvagyunk adósodva!kivéve a fölső százezret!”
 • 32. Dorci79 2012. április 20. 06:00
  „Nem a hitel felvétellel, visszafizetéssel van a gond, hanem, hogy nincs munkalehetőség.
  Hiába akar az ember dolgozni nincs hol. A nincsből nem lehet adni.”
 • 31. Utazo 2012. április 20. 00:04
  „Valamit azert ne feledjunk el: aki hitelt vett fel valaha az eletben, az nem jokedveben tette!
  Akar aruvasarlasi akar jelzaloghitelrol van szo.
  Az meg ne legyen mar hihetetlenul nagy onzes, hogy kell venni egy mosogepet, TV-t stb.
  Igen, van aki csak nagyzolas miatt vett akkora LCD tv-t , hogy eltakarja a szekrenysort a szobaban, azok a hulye kivetelek.
  Aki hitelt vett fel, az valoszinu , hogy atgondolta, hogy mit ir ala a bankban, mit vallal.
  Aki jelzalog-hitelt vett fel, azoknak is zome nem elnyaralta a penzt, hanem felujitotta a hazat, vett ingatlant, mert azert bocs, de minden normalis embernek igenye van egy otthonra, ahol el, es jol szeretne erezni magat, es itt nem a luxusrol van szo!
  De! A hitelesek zome mar 2008 azaz a valsag kirobbanasa elott vett fel hitelt, amikor meg volt munka, mindenki tudott alapozni a fizetesere, es nem aggodott azon senki, hogy hogy fogja tudni visszafizetni a hitelet. Ugye?
  Azok, akik ma kenyszerbol vesznek fel hitelt, hogy a szamlaikat tudjak fizetni, azok pedig egyszeruen csak a tulelest valasztjak, es varnak a csodaban, mert a remeny hal meg utoljara.
  Es nagyon sok embernek mar csak a remeny maradt, sajnos! De nem szabad feladni sohasem!
  Azok pedig itt osztjak az eszt, hogy ki mennyit tud felretenni, hogy kell elni, azok pedig vegyek ki a fejuket a seggukbol, mert a vegen beszorul, es seggfejek maradnak!”
 • 30. jozko 2012. április 19. 22:30
  „Jelképesen szólva többismeretlenes egyenletrendszereket kellene olyanoknak megoldani, akik az egyszeregyig tanulták a számtant.
  Nem csak az ő hibájuk!

  "Klj"-nek abban bizony igaza van, hogy a becsületes munkával megszerezhető, legális jövedelem most gyakorlatilag sokszor a megélhetést sem fedezi
  Természetesen voltak, vannak, lesznek élhetetlenek, akik az Isten pénzét sem tudnák beosztani - a másik véglet is maradjon nyugodtan csendben, nem mindig a becsületes, a munka értékével arányos jövedelmekből telik az átlagon felüli életmódra!

  Évtizedek óta folyik nálunk -valójában már a szocializmusban elkezdődött - ez az adóssággörgetés!
  "Hivatalosan", minden kötelezettség betartásával gyakorlatilag nem lehet egyensúlyban tartani az átlagos, vagy az alatt kereső családok, sőt vállalkozások költségvetését sem!
  Jönnek a "magyaros" kiskapuk, az ilyen olyan kedvezmény kuncsorgás, jövedelem, adó , vagyon , munkaviszony eltitkolás vagy részleges beismerés : csurran cseppen, húzd meg, ereszd meg - többnyire tudják ezt fenn is , vagy éppen a NAV-nál is!
  A vállalkozások dolgozóinak zömét ?! B listán , "zsebből" fizetik - nem bizonyítható, az érintettek nyilván hallgatnak róla - én csak fél füllel hallottam, eszem ágában sincs ezt tényként állítani!

  Bizonyos pénzintézetek a fedezet kalkulálásakor a befizetett közüzemi számlákból következtetnek arra, hogy a /leendő/ kliens a hivatalos jövedelménél folyamatosan többet költ / sok üzlet "vásárlói kártyájáról" szinte pontosan tudni, hogy mennyit/ - "fedezetként" beszámítják a nem látható jövedelmet is, amiből idáig is telt fizetni...

  Ha a megélhetés alapja a ténylegesen elvégzett, értékteremtő munkával arányos jövedelem lenne - nem kellene ennyit kiskapuzni.
  Valahogy ez nagyon nehezen akar a helyére kerülni nálunk...
  Azok a politikai, gazdasági, szakszervezeti vezetők, akik /több/milliós havi jövedelemmel rendelkeznek, nem elég érzékenyek és fogékonyak az "átlag" népesség pénzügyi nehézségeire, a hitelességük és a szociális érzékenységük megkérdőjelezhető.

  Választott funkciókba nagyobb felelősséggel kel/lett volna/ felelős népképviselőket delegálni!
  Azok ellen, akiket a választott képviselőink neveztek ki maguk közül vezetőnek - nem lehet sok apelláta!
  Ha kis kerülővel is, de mi, a többség akarata juttatta őket hatalmi pozícióba!
  Vagy a szavazásunk, vagy éppen a távolmaradásunk döntött ...
  A magyarok többsége a szavazáskor tanúsított felelőtlenségét , nemtörődömségét akarja - utólag - másokon számon kérni!
  Fel kéne nőni a demokráciához!”
 • 29. TrombiFrédi 2012. április 19. 19:58
  „Hát igen más a (párt)szeminárium, más a székházbeli hangulatjelentés, és más a valóság, csak sajnos a különbség szembetűnő,nem kicsit, hanem nagyon, bármennyire is megpróbálják az ellenkezőjét sugalni, hogy a kevesebb az több!!!”
 • 28. Queenmargareth 2012. április 19. 19:21
  „24. lu.tommie 2012.04.19. 18:00 :)))))))))))
  Hol vagyunk már attól???Régen visszafizethettük volna, de több százszorosára növeltük a hiányt.”
 • 27. gubanc 2012. április 19. 18:50
  „Aki az "elmult húsz évet" emlegeti folyamatosan az elismeri, hogy a fityiszes cosa nostra Hungariae is borzalmasan impotens.”
 • 26. morci 2012. április 19. 18:31
  „ma du. is kiraboltak egy kisboltot a lomnici u.ban..nagy a nyomor..”
 • 25. keletaru 2012. április 19. 18:22
  „Látjuk VEZETŐINK mennyire védenek mindeket MAGYAROKAT , Attila óta ! Gombot azt tudnak nyomni , csak nehogy más nyomja helyettük !! Üdv Kuci”
 • 24. lu.tommie 2012. április 19. 18:00
  „23. lukrecia A szambol vetted ki a szot. A kommunista joletunk elherdalt penzzet probaljuk most visszafizetni, de ezt sokan nem latjak csak azt hogy most mivan. Orban ha el akarna minket adni ugyanugy, mint az elottelevok tettek (teszik) akkor nem harcolna az EU-val, es nem mondana azt hogy hajlik az akaratuk fele holott az ellenkezojet teszi, es az ujabb kolcsonre mar reg igent mondott volna.”
 • 23. lukrecia 2012. április 19. 17:39
  „Saturnus felekkel nem szeretnek foglalkozni, kar az ...mosottakra a szot is szaporitani. mar csak logaritmus elvtars hianyzik a sorbol. 12. ben KLJ-vel egy darabig egyet is ertek. De terjunk a lenyegre.
  Hol eltetek az elmult 10 evben? Na es az azelottiekben? Akkor nagy volt a jolet (egyeseknek) mert ketteseknek akkor sem. Most meg fizetunk mint a koles. Csak nem ugy mondjak hogy fizetunk, hanem aremelesnek, nyugdijpenz elvetelnek (egyebkent nem veszik el teljesen) benzin es tojas stb aremelesnek hivjak mostansag.
  Na es kerdezem a szakszervezetet miert tomitek 2000 Ft-kal??? Hogy ismet at.q.janak benneteket??? nem eleg hogy semmit sem tesznek, eladtak az osszes szakszervezeti vagyont, ismet atveres alatt alltok. Hisztek meg nekik?? Megerdemlitek. Akkor fizessetek nekik, es csitt legyen. Kell a pesti szakszervezeti vezetoknek az uduleset fizetnetek”
 • 22. gubanc 2012. április 19. 17:35
  „AKI A VILÁG FINÁNCTŐKÉJÉVEL NYIT HÁBORÚT,sőt nyíltan meg is hirdeti az elmeháborodott.
  szeretett Viktorotokat vigyétek az orvoshoz, sőt magatokat is nézessétek meg.
  Kilóra megvesznek egy ekkora országot.
  DILETTÁNS VEZETÉS, DILETTÁNS ÁLLAM.
  Te meg csóró leszel, mint a templom egere, de kiválóan el fogod celebrálni a misét!”
 • 21. saturnus 2012. április 19. 17:21
  „Szalmaeszű maci53 Figyelj csak,Jelentősen emelkednek a gépjárművek vizsgáztatási díjai.Valamint a Pályaalkalmasság díjai is .Nézz csak szét de előtte vedd le a narancsos szemüvegedet.”
 • 20. uborka 2012. április 19. 16:48
  „A Kormányunk ezt akarta, hát meg kapta nekem már semmim nicsen, hiába fenyegetőznek, a nyugdijam 33%-át vonják még élek. Hát ez van munka nincs.Gyerekeim külföldön, a család szana- szét ezt kaptuk az államtól.....Mi szavaztunk tehát nincs miért csapkolódni..”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: az év elején 217.800 forint volt a bruttó átlagkereset

Egy év alatt 5,5 százalékkal nőt a bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél. Tovább olvasom