Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Ne maradj le: így változnak október 1-től a hiteligénylés feltételei

Az intézkedés célja, hogy a lakosságot a fix kamatozású jelzáloghitelek felé terelje, és ezáltal elkerüljük a túlzott eladósodást.
A Magyar Nemzeti Bank tovább szigorítja a forint alapú jelzáloghitel igénylés feltételeit. A mától életbe lépő intézkedés célja, hogy a lakosságot a fix kamatozású jelzáloghitelek felé terelje, és ezáltal elkerüljük a túlzott eladósodást. A módosítás a jövedelemarányos hiteltörlesztési mutatóra (JTM) vonatkozik – a Bank360 összegezte a legfontosabb változásokat, amelyekkel számolnia kell mindenkinek, aki jelzáloghitelt készül felvenni.

A jövedelemarányos hiteltörlesztési mutató azt a célt szolgálja, hogy az igazolt jövedelemhez képest ne lehessen irreálisan magas törlesztőrészlettel jelzáloghitelhez jutni. Mostanáig a szabályozás szerint a havi nettó jövedelem felét, vagyis 50 százalékát terhelhették a hiteligénylők jelzálog alapú forint hitellel, függetlenül a kamatperiódustól. Ha valaki magas, legalább havi nettó 400 ezer forintos jövedelemmel rendelkezett, akkor ez az arány 60 százalékra emelkedhetett. A jogszabályok értelmében a JTM-et minden hiteligénylésnél figyelembe veszi a bank, így nem fordulhat elő, hogy úgy folyósítanak kölcsönt valakinek, hogy nincs bejelentett munkája és igazolható rendszeres jövedelme.

A szabályozás eddig csak a havi nettó jövedelemre vonatkozott, a kamatperiódust nem vette figyelembe. Ezen változtat a mától hatályba lépő módosítás, melynek részletei a következőképpen alakulnak:

Az 5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén a törlesztőrészlet nem haladhatja meg az igazolt jövedelem 25 százalékát, vagyis ebben az esetben a felére csökken a bevállalható törlesztő összege.

- Magas jövedelem esetén a 30 százalék a maximum.

- A legalább 5, de 10 évnél rövidebb kamatperiódus esetén 35 százalék lesz a határ, magas jövedelem esetén pedig 40 százalék.

- Legalább 10 éves kamatperiódus esetén nincs változás az arányokat tekintve, ebben az esetben továbbra is az 50 százalék lesz a mérvadó.

Hogyan történik majd a JTM számítása a gyakorlatban?

Ha egy háztartásban élőknek az összes nettó jövedelme 250 ezer forint, ennek eddig a felét, vagyis 125 ezer forintot fordíthattak hiteltörlesztésre. Ez a mai naptól, az újonnan kötött jelzálogkölcsön szerződéseknél 5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén már csak 62 ezer 500 forint lehet, 5 és 10 év közötti hitelperiódus esetén pedig 75 ezer forint. Ahhoz, hogy ennél nagyobb törlesztőt vállalhasson valaki, magasabb igazolt nettó jövedelemre van szüksége.

Összefoglalva, így módosul a mai nappal a jövedelemarányos hiteltörlesztési mutató a forint alapú jelzáloghiteleknél:
Bank360 vélemény: a szabályozás a kiszámítható és biztonságosabb kamatozású hitelek felé tereli a lakosságot, de emellett is azt tanácsoljuk az olvasóknak, csak akkora összegű hitelt vegyenek fel, amelynek a törlesztése akkor sem okoz problémát, ha váratlan kiadás merül fel, vagy változó kamatozású hitel esetén megemelkedne a törlesztőrészlet. A Bank360 lakáshitel kalkulátorával könnyedén össze lehet hasonlítani a hitelintézetek aktuálisan elérhető legkedvezőbb ajánlatait.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elon Musk távozik a Tesla igazgatótanácsának éléről

Elon Musk távozik a Tesla igazgatótanácsának éléről
Ő és a vállalat 20-20 millió dollár büntetést fizet, mert a cégvezető a Twitteren a cég… Tovább olvasom