Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 18°C | 32°C Még több cikk.

Nemesi Pál az újraválasztott kamarai elnök

Nemesi Pál az újraválasztott kamarai elnökTörök László, Pataki Andrea, Nemesi Pál, dr. Kőkuti Attila és Palotás Sándor
A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén újra Nemesi Pált választották meg megyei elnöknek, aki a mikró- kis- és középvállalkozások fejlesztését emelte ki feladatai közül.
A szeptember 30-án pénteken tartott tisztújító küldöttgyűléssel zárultak le a választások a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. A gazdasági önkormányzat elnökének az immár harmadik ciklusát kezdő Nemesi Pált, a Ferroép Zrt. vezérigazgatóját választották 4 évre. Az ipari alelnöki pozíciót a szintén újraválasztott Kőkuti Attila, a Tornádó International Kft. ügyvezetője; a kereskedelmi alelnökit Palotás Sándor, a Déli-Farm Kft. első embere; a szolgátatásit Pataki Andrea, a Kontaktia Kft ügyvezetője; a kézműiparit pedig Török László egyéni vállalkozó tölti be.

A küldöttgyűlést követő sajtótájékoztatón Nemesi Pál elnök kiemelte, hogy a következő 4 évben a kamara alapfeladatai mellett kiemelt figyelmet fordít a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztésére. Mint mondta, ennek kulcsa a termelékenység, és az innováció - ebben a megyei vállalkozások több felmérés alapján is elmaradnak az európai átlagtól. Hozzátette: ezen jelentős mértékben javítani kell, hogy a térség vállalkozásai által produkált GDP a magyar átlaghoz képest jobban növekedjen. Emellett kiemelt jelentőségű lesz a képzés és szakképzés területe, hiszen a most átalakuló rendszerben a kamarának is fontos feladatai vannak. Cél az, hogy kezelni lehessen az egyre inkább tapasztalható munkaerőhiányt.
Szavaznak a küldöttek. Fotó: CSMKIK

Kőkuti Attila ipari alelnök szerint fokozódik a már említett munkaerőhiány a következő években. Ezt csak akkor lehet megállítani, ha a termelő cégeknél jelentősebb hozzáadott érték jön létre. Mindehhez jól képzett munkaerőre, valamint az elvándorlás megállítására van szükség. Kiemelte: a cégek ezt csak akkor tudják elérni, ha nő a termelékenységük.

– A vállalkozások korábbiaknál is hatékonyabb bevonásával fokozható az eddig is jól működő érdekképviselet – jelentette ki az újonnan megválasztott Palotás Sándor kereskedelmi alelnök. Kifejtette, nem csak a kamara felé kell lennie elvárásnak, hanem a vállalkozások mutassák meg, és mondják el azokat a problémákat, amit aztán a gazdasági önkormányzat képviselhet a kormányzat, valamint a törvényalkotók felé.

Pataki Andrea szolgáltatási alelnök a fiatal vállalkozók támogatását emelte ki egyik fő feladatként. Szerinte ez azért is egyre fontosabb kérdés, mert a generációváltás előtt álló vállalkozások sok esetben csak nehezen tudják megoldani az utódlást. Az új alelnök emellett elérné, hogy a vállalkozók ne kötelezettségként, hanem lehetőségként tekintsenek a kamarára. Mint mondta, rengeteg jól működő szolgáltatás, program és rendezvény van, amelynek minél szélesebb réteghez kell, hogy eljusson. Hozzátette: sok az olyan nő, aki gyermekek mellett vállalkozásban képzeli el a jövőjét, a kamarának nekik is segítséget kell nyújtania.

– Sokan nem ismerik a bankok finanszírozási lehetőségeit, ezért a vállalkozások körében is szükség lenne pénzügyi ismeretek – emelte ki Török László kézműipari alelnök. Szerinte sokan azért nem tudnak előre lépni, mert nem ismerik a banki termékek működését, így nem vágnak bele egy-egy fejlesztésbe. Ők a modern eszközök és gépek hiánya, az alacsony termelékenység miatt pedig hátrányba kerülnek versenytársaikkal szemben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellebbez Paks II környezeti engedélye ellen az Energiaklub és a Greenpeace

A tervezett Paks II projekt környezeti engedélyét szeptember 29-én kiadta a Baranya Megyei Kormányhivatal. Tovább olvasom