A vártnál nagyobb vesztesége volt a Marriottnak

A vártnál nagyobb veszteséget termelt a Marriott International amerikai multinacionális szállodalánc a második negyedévben, mivel a koronavírus-járvány visszavetette az utazásokat és így a szobafoglalásokat is.

A világ legnagyobb szállodalánca a hétfőn közzétett gyorsjelentés tanúsága szerint 1 milliárd 464 millió dollár bevételre tett szert a június 30-ával véget ért három hónapban, ami 72 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 5 milliárd 305 millió dollárnál. Elemzők nagyobb, 1,68 milliárd dolláros bevételre számítottak.

A szállodák teljesítményének összehasonlítására alkalmas mutató, az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) 84,4 százalékkal csökkent éves összevetésben.

A nettó veszteség 234 millió dollárra rúg, szemben a tavalyi második negyedéves 232 millió dolláros nyereséggel. Az egy részvényre jutó veszteség kiigazításokkal számolva 64 cent lett, nagyobb az elemzők által várt 42 centnél. Egy évvel korábban részvényenként 1,56 dollár volt a nyereség.
A kisebb riválishoz, a Hiltonhoz hasonlóan a Marriott is arra számít, hogy szerte a világban fokozatosan emelkedni fog a szobafoglaltsági ráta, de pár év még biztos kell ahhoz, hogy a kereslet a járvány előtti szintre kússzon fel.

Arne Sorenson vezérigazgató kiemelte: bár az üzletmenetet továbbra is súlyosan érinti a járvány, stabilan emelkedik a kereslet, főleg a szárazföldi Kínában. Az augusztus 1-jén véget ért héten a globális szobafoglaltsági ráta 34 százalékon állt, ami háromszorosa az április 11-ével zárt hét 11 százalékának. Kínában viszont már elérte a 60 százalékot a ráta augusztus elejére.

Áprilisban a Marriott lánchoz tartozó szállodák 74 százaléka működött, augusztusra pedig már 91 százaléka.

A Marriott International a világ 135 országában és területén több mint 7400 szállodát üzemeltet 30 márkanév alatt.

Hozzászólások

Garín kiejtette Wawrinkát
A világranglistán 22. chilei játékos három szettben, 2 óra 16 perces mérkőzésen búcsúztatta kedden a nemzetközi rangsorban 19., háromszoros Grand Slam-győztes svájci Stan Wawrinkát.
Gombát gyűjtő fiatalokat ölt meg egy tigris Nepálban
A királytigris csak azután engedte el áldozatai tetemét, hogy a helyszínre érkező vadászok lövéseket adtak le a levegőbe.
NNI: a járvány ellenére is nőtt az embercsempészek és a migránsok száma
Olajozottan működő bűnszervezetek irányítják ezt a területet.
Borzalmas! Egy eltűnt kislány csontjait találhatták meg a somogyi erdőben (videó)
Egy gombászó házaspár csontokat talált egy zacskóban az erdőben, Szántód közelében. Az orvosszakértő megállapította, egy 13-14 éves kislány maradványai lehetnek, aki valamikor az elmúlt húsz évben halhatott meg.
Kinevezték az Információs Hivatal új vezetőjét
Az új főigazgató, Bunford Zsolt főigazgatói kinevezése november elsejétől hatályos.
Benyújtotta lemondását az FC Barcelona elnöke
Bartomeu 2014-ben került a klub élére.