Hallgassa élőben!

Kilencéves csúcsra gyorsult a kínai ipari vállalatok nyereségnövekedése októberben

Kilenc éves csúcsra gyorsult a kínai ipari vállalatok nyereségének növekedése októberben, a koronavírus-járvány okozta visszaesést követő helyreállás így már fél éve töretlen.

A kínai statisztikai hivatal pénteken közölt adatai szerint az ipari vállalatok nyeresége éves szinten 28,20 százalékkal 642,91 milliárd jüanra (97,7 milliárd dollár) bővült a múlt hónapban. A növekedés üteme ezzel csaknem háromszorosra nőtt a szeptemberi 10,10 százalékról, és a legerősebb volt 2011 decembere óta. Csu Hong, a statisztikai hivatal vezető elemzője az adatokhoz mellékelt közleményben mindazonáltal rámutatott: a kiugróan jó eredményhez hozzájárult az is hogy 2019 azonos időszakának adata viszonylag alacsonynak számított.

Az év első tíz hónapjában a kínai ipari vállalatok profitja 0,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, 5012,42 milliárd jüanra (761,9 milliárd dollár) bővülve. A január-szeptemberi időszakban még 2,4 százalékos visszaesésről számoltak be éves bázison.

A január-októberi időszakban a 41 ipari ágazatból 25-ben bővült a vállalatok nyeresége, ugyanez az év első kilenc hónapjában még csupán 21 ágazatról volt elmondható.

Csu Hong szerint az év első tíz hónapját tekintve az ipari profitot elsősorban a berendezéseket gyártó feldolgozóipari vállalatok nyereségének lendületes – 9,6 százalékos – növekedése húzta felfelé. Ezen belül az elektronikai szektor teljesítménye volt a legkiemelkedőbb: áprilist követően ez az ágazat ugyanis folyamatosan kétszámjegyű profitnövekedést tudott elérni, ezzel a január-októberi időszakra az elektronikai iparvállalatok nyeresége 12,6 százalékkal bővült éves összevetésben – húzta alá a szakértő.

A statisztikai hivatal felmérése azokra a vállalatokra terjed ki, amelyeknek a fő tevékenységükből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant (2,98 millió dollár).

A múlt hét elején közölt adatok szerint Kínában az ipari termelés bővülése októberben is stabil maradt, megtartva a szeptemberben regisztrált 6,9 százalékos növekedési ütemet, amely az idei év eddigi legjobb adata volt. Az év első tíz hónapját tekintve az előző év azonos időszakához képest pedig 1,8 százalékos erősödésről számoltak be.

Hozzászólások

Csaknem 1500 vállalkozást támogattak a Nemzeti élelmiszergazdasági válságkezelő programban
Az élelmiszeripar szereplői a foglalkoztatottak alapján vehettek igénybe munkahelyek megőrzését segítő támogatást.
A Tottenham Hotspurnek nincs szüksége több csatárra
A portugál vezetőedző azokra a médiainformációkra reagált, amelyek szerint a londoni klub élénken érdeklődik a Southampton támadója, Danny Ings iránt.
Tiltakozásképp levették az összes uniós zászlót Pitvaroson
Nem nézik el az őshonos magyar kisebbségek kapcsán indított aláírásgyűjtés bizottsági szintű elsöprését.
Gyerekeknek szánt müzlit hívott vissza az egyik üzletlánc
A visszahívás bizonyos szériákat érint, amit gyártási szám és lejárati idő alapján lehet azonosítani.
Rekordot döntöttek a kirándulók
Rekordot döntöttek a kirándulók tavaly, minden eddiginél többen indultak el a kéktúrán. A korábbiakhoz képest másfélszer annyi igazoló füzet is fogyott a Magyar Természetjáró Szövetségnél.
A reggeli rosszullétek miatt vetette el magzatát egy fiatal anyuka, máig mélységesen bánja
Úgy érzi, szörnyű hibát követett el fiatalon a nő, aki néhány éve rosszulléte miatt döntött az abortusz mellett. Története sokkoló fordulatot vett a beavatkozás után.