Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Nő a minimálbér, csökken a rezsi 2013-ban

Januártól valóban egykulcsos az szja, nő a minimálbér és csökken a rezsi. Kevesebb illetéket fizetnek az első lakást szerző fiatalok, drágul az autógáz és az alkohol, jön a tranzakciós adó.
Január elsejétől csökken a rezsi, viszont az átutalásokért és a készpénzfelvételért is fizetjük a tranzakciós adót. Nő a minimálbér, és többet visznek haza a 202 ezer forintnál magasabb jövedelműek. Csokorba gyűjtöttük az új évvel érkező, pénztárcánkat érintő változásokat.

Fizetés és rezsi

93 ezerről 98 ezer forintra nő január elsejétől a minimálbér, így a munkavállaló az alig 61 ezer forint helyett 64 ezer 190 forintot fog a bankszámláján találni. Jól járnak a 202 ezer forint felett keresők is, ugyanis a félszuperbruttó kivezetésével valóban egykulcsos lesz az adórendszer. Aki többet keres, többet is vihet haza: egy 250 ezer forintos fizetésű munkavállaló 2013-ban 2000, míg egy 500 ezret kereső közel 13 ezer forinttal keres többet.

Megjelent a rezsidíjcsökkentésről szóló rendelet, így január elsejétől a gázszolgáltatás alapdíjai 10, a gázmennyiségért fizetendő összegek pedig 8 százalékkal lesznek alacsonyabbak, mint 2012-ben. A kilowattóránként számolt lakossági áramárak 8 százalékkal csökkennek, a lakossági távhőfogyasztók pedig a 2012. november 1-jén érvényesnél 10 százalékkal alacsonyabb szolgáltatási díjakra számíthatnak.

Autózni muszáj

A cseppfolyósított szénhidrogén (LPG) adója január 1-jétől 50 százalékkal, majd május 1-jétől újabb 50 százalékkal emelkedik. Az adóemelést azzal magyarázzák, hogy szükség van az üzemanyagok adómértékének közelítésére. A dupla adóemeléssel literenként 33,5 forinttal emelkedhet az autógáz ára. A tavalyi átírási költségek maradnak, az új forgalmi engedély kiállításának díja 6000 forint, és ugyanennyibe kerül az új törzskönyv kiállítása is.

Két lépésben duplájára emelik az autógáz adóját 2013-ban. Egy liter 33,5 forinttal kerül többe. Fotó: DM/DV
Két lépésben duplájára emelik az autógáz adóját 2013-ban. Egy liter 33,5 forinttal kerül többe. Fotó: DM/DV


Adóemelés

A cafeteria adóztatása 10-ről 14 százalékra emelkedik, január elsejétől fizetjük a biztosítási adót: cascónál 15 százalékot, vagyon- és balesetbiztosításnál pedig 10-et. Megszűnik a munkavállalókat terhelő nyugdíjjárulékra vonatkozó fizetési felső határ, és fizetünk minden utalás, pénzfelvétel után. A tranzakciós illeték általános mértéke 0,2 százalékra nő, a készpénzfelvételre pedig 0,3 százalékos lesz az illetékkulcs. Adózik a pénzváltás, a kölcsöntörlesztés, a hitelkártyával történő ATM-es készpénzfelvétel, valamint a bankok által felszámított jutalék- és díjbevétel is.

Változnak az épületenergetikai tanúsítványok szabályai

Egy új rendelettel némileg szigorította a kormány az épületenergetikai tanúsítási követelményeket, így januártól már az 50 négyzetméter alatti épületek eladásánál, illetve bérbe adásánál is kell tanúsítványt készíteni – közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI). Másik előírás, hogy januártól a lakáshirdetésekben is meg kell adni az épület energetikai besorolását. A tanúsítványok kötelező eleme lett a felújítási javaslat, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni. Ez utóbbi körbe tartozhatnak például a műemlék jellegű épületben lévő lakások. A tanúsítványokról központi nyilvántartás készül, és lesz minőség-ellenőrzés is. A MEHI az energiahatékonysági piacon érdekelt vállalkozásokkal partnerségben működő, elemző és érdekérvényesítő szervezet. Arra alakult, hogy mind kormányzati intézkedések segítségével, mind pedig a fogyasztók, piaci szereplők tájékoztatásával ösztönözze az energiahatékonysági beruházásokat.

A pénzintézetek továbbra is fizetik a bankadót, az energiaszolgáltatók pedig a 31 százalékra emelt Robin Hood-adót. Utóbbiakat januártól a közművezetékek adója is terheli, ami 125 forint minden megkezdett méter vezeték után. A népegészségügyi termékdíjat is kibővíti a kormány: literenként 40 forint adót fizetnek azok az energiaital-gyártók, amelyek metil-xantint tartalmazó italokat készítenek. Kulturális adó terheli a hazánkban pornográf tartalmú filmet, hanganyagot, képet gyártó, importáló, illetve forgalmazó vállalkozót. Az alkoholos termékek adótartalma januártól 10 százalékkal nő, és továbbra is két forinttal adózik a telefonbeszélgetés percdíja és az SMS.

Vállalkozás

Két új adónem jelenik meg a kisvállalkozóknak, a kiva és a kata. Utóbbinál a főállású vállalkozók összes adójukat havi 50 ezer, míg a mellékállásúak havi 25 ezer forint egyszeri adó megfizetésével letudják. Az adócsalások visszaszorítása érdekében fordított adózást vezetnek be az élősertés- és hasítottfélsertés-kereskedelemre, április elsejétől pedig online felügyeli a pénztárgépeket a kormány.

Olcsóbb a fiataloknak lakást szerezniük

Egyszerűsödik az illetékrendszer: 36 kulcsból mindössze kettő marad. Az általános illeték 18, míg a lakásszerzésekhez kapcsolódó kedvezményes kulcs 9 százalék lesz. Az egyenes ági rokonok közötti ingyenes vagyonszerzések továbbra is illetékmentesek maradnak. A 2012-ben az özvegy kizárólag a megszerzett örökrész tiszta értékének első 20 millió forintjáig mentesült az öröklési illeték alól, 2013-tól az egyenes ági rokonokat megillető értékhatár nélküli illetékmentesség kiterjed az özvegyekre is. A lakásvásárlásnál alkalmazott eddigi két adókulcs helyett egy lesz: megszűnik a 4 millió forintig érvényes kedvezményes 2 százalékos kulcs, egységesen 4 százalékot kell majd fizetni.

A 35 év alattiak lakásszerzési kedvezménye a 8 millió forintos értékhatárról 15 millió forintra emelkedik, az illetékkedvezmény-maximum megszűnik. Ebből következően a 35 éven aluli fiataloknak első lakásszerzésük után az egyébként fizetendő illetéknek csak a felét kell megfizetniük.

Gyorsabb adóhatóság, kedvezőbb adófizetés

Az adóhatósági igazolások kiállításának határideje 8 napról 6 napra csökken, az szja fizetési könnyítés korlát maximális mértéke 100 ezerről 150 ezer forintra nő, az automatikus fizetési könnyítés részleteit pedig nem 4, hanem 6 egyenlő részletben kell megfizetni.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. X_Y 2013. január 02. 12:17
  „66.macs 2013.01.02. 11:31
  "Vagy a valóság senkit se érdekel? :-)"

  Pártunk és Kúrmányunk nem hagyja magát megzavarni a valóság által. Folyik ellene tovább a szabadságharc...”
 • 66. macs 2013. január 02. 11:31
  „64. Admin07,
  kösz, hogy betetted! :-)
  Egy valamit nem értek, mégpedig azt, hogy a lakossági áram és gáz árát az állam határozza meg. A rendszerhasználati díjakat szintén. Ezt az emberek nem tudják, vagy nem akarják tudni, miért? Értem, hogy a politika számára ez nagyon kényelmes, mert a fogyasztók a szolgáltatót szidják, de ez így nem igaz! Vagy a valóság senkit se érdekel? :-)”
 • 65. csonakos 2013. január 02. 11:17
  „64. Admin07 2013.01.02. 10:07
  Ez nagyon tanulságos a hazugság leleplezésére!
  Ugye alant az LPG kétszer 50 %-ka is 125 %-os emelést eredményez! Az általad beírt blog is számol az újonan kivetett közműadókkal amit szerintem is a fogyasztóra fognak terhelni mint az összes többi adót amit ezek eddig kitaláltak a nép fizeti meg! A baj, ezt kevesen látják még át! Ezért kell mnnél több fórumon leírni, hogy akik kevésbé járatosak vagy még mindig hisznek lássák a valót!”
 • 64. Admin07 2013. január 02. 10:07
  „Dr. Kovács Norbert ügyvéd blogja
  A 2013. január 1-étől ,,10 %-os rezsicsökkentés" néven beharangozott árcsökkenés a valóságban alig 3,5 % számlacsökkenést eredményez egy átlagos magyar család havi villanyszámlájában
  ,,2013. január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági áram ára" - áll a média és a kormányzati kommunikáció középpontjában. A 2012. évi 178. számú Magyar Közlönyben 2012. december 22-én jelent meg az erről szóló NFM rendelet. Nézzük meg közelebbről, mit is jelent a jogalkotással elért ,,rezsicsökkentés" valójában!
  Bármilyen bonyolultan is van feltüntetve a villanyszámlán, a lakossági egyetemes szolgáltatásban (ESZ) vételezett villany ára alapvetően 3 tételből áll össze: 1. az áram, mint termék ára (szolgáltatótól függően 22 HUF/kWh körül mozog), 2. a villamos energia rendszer használatáért fizetendő díjak (16,08 HUF/kWh), 3. adók és egyéb pénzeszközök (cca.11,3 HUF/kWh). Összesen tehát példának okáért az ELMŰ részére a felhasználó bruttó 49,91 HUF-t fizet egy kWh áramért.
  A lakossági egyetemes szolgáltatásban vételezett áram árát (1. tétel) az illetékes miniszter rendeletben állapítja meg. A rendszer használatáért fizetendő díjakat (2. tétel) a Magyar Energia Hivatal (MEH) javaslatára szintén a miniszter rendeletben állapítja meg. Az adók és egyéb pénzeszközök mértékét - mivel törvényi szinten szabályozottak - az Országgyűlés fogadja el.
  A hivatkozott ,,rezsicsökkentő rendelet" a fenti tételekből csupán az első tétel (áram) árát csökkentette, pl. ELMŰ területén az eddigi nettó 22,02 HUF/kWh-ról nettó 20,16 HUF/kWh-ra, ami ugyebár valójában a 10 %-kal szemben csupán cca. 8 %-os csökkenést jelent.
  Lássunk egy példát, mit jelent a ,,10 %-os rezsicsökkentés" egy átlagos magyar család havi villanyszámlájában. Tegyük fel, hogy a családunk Budapesten, kertes házban lakik, szolgáltatója az ELMŰ, éves szinten átlagosan 2.500kWh-t, havi szinten 2.500/12= 208 Kwh-t fogyaszt.
  2012 decemberében az alábbi összeget fizette a villanyért 208 kWh X 49,91 HUF= 10.381 HUF*.
  2013 januárjában ugyanezen család ugyanezen fogyasztás után - feltéve, hogy a rendszerhasználati díjak és a terhelő adók nem emelkednek (!) - 208 kWh X 48,05 HUF = 9.994 HUF-t fizet*.
  A matematika nyelvén szólva a ,,10 %-os rezsicsökkentés" valójában cca. 3,5 %-os csökkentést eredményez. A fentieket bárki ellenőrizheti. A 2012-es ESZ árak a MEH oldaláról letölthetők.
  A ,,rezsicsökkentő Rendelet" a 2012. évi 178-as Magyar Közlöny 36.719. oldalán található.
  Az ESZ áram árak témaköréhez hozzá tartozik még, hogy - ugyanebben a rendeletben szabályozva - 2013. január 1-től nőttek az ESZ A2, A3 árszabások díjai, valamint a nem lakossági ESZ árak is.
  (* évi 1320 kWh-ig valamivel alacsonyabb díjszabáson)”
 • 63. roxper 2013. január 02. 10:06
  „"Decemberben hanyatlás következett be a feldolgozóiparban. Az exportmutató több mint három év után először jelzett csökkenést.

  A feldolgozóipar teljesítményét mutató beszerzési menedzserindex (BMI) decemberi értéke 48,9 százalékot mutatott, ami 3,2 százalékpontos visszaesést jelent novemberhez képest - közölte szerdán a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A decemberi érték a második legalacsonyabb volt az elmúlt évben és ötödször jelezte a feldolgozóipar zsugorodását."

  Azok a makacs tények!”
 • 62. Linka11 2013. január 02. 09:32
  „A kis számokkal bohóckodnak az urak mert tudják a nép már annyira kizsigerelt,hogy ezeknek is tapsikol. -Pedig ha
  megnézzük a csökkentések és emelések arányát még mindig a nyomor felé lökdösik az országot ! -Tehát-tökéletesítették az elődök kiváló munkáját !”
 • 61. csonakos 2013. január 02. 07:12
  „55. roxper 2013.01.01. 19:56
  No, a kulcsszót odaírtad! A nitrogénnel nem robban semmilyen módon sem!
  Valami lehet macs állításában is mert bizony az új korszerű készülékek nagyobb hatásfokkal égetik el a gázt!”
 • 60. Wacky 2013. január 02. 02:50
  „33. vélemény 2013.01.01. 15:39
  talán az elvet is látnod kéne 26. X_Y hozzászólásában és nem csak a számokkal ügyködnöd...”
 • 59. vélemény 2013. január 01. 23:30
  „52. csonakos
  Azért van amiben egyetértünk. :))”
 • 58. vélemény 2013. január 01. 22:20
  „roxper
  Remélem nem akarsz elmenni a gázművekhez szakértőnek!”
 • 57. Francois 2013. január 01. 20:12
  „2013 mindenképp a Fidesz sikeréve - jelentette be orbán viktor az Országház Vadászterme mögötti férfimosdóban tartott sajtótájékoztatóján, a jelenlévő Matolcsy Györgynek. A miniszterelnök kiemelt sikerként értékelte, hogy idén egyetlen rossz, vagy kétséges sikerű kormánydöntés sem született, és hogy a Forint még mindig sokkal jobb helyen áll a devizapiacon, mint a Pengő. Orbán szerint a magyarok számára most az a legfontosabb, hogy a kis dolgokkal kezdjék az évet, utalva egyúttal saját tevékenységére is a mosdóban.”
 • 56. macs 2013. január 01. 19:56
  „Nem tudom ki hogy van vele, de az egyik ismerősömék a nyáron új kazánt vettek a központi fűtéshez, kicserélték az ezeréves gáztűzhelyet és vízmelegítőt is. Azt mondják ég és föld a különbség. Minden sokkal gyorsabb, és lényegesen kevesebb a gázszámla.
  Lehet, hogy nem a gázzal van a baj? :-)”
 • 55. roxper 2013. január 01. 19:56
  „54.
  Ott a kulcsszó hogy bizonyos százalékban, vagyis pár százalékon belül tudnak vele szórakozni, a földgáz eleve tartalmaz nitrogént és oxigént is...”
 • 54. csonakos 2013. január 01. 19:37
  „53. roxper 2013.01.01. 19:24
  Nem levegő az hidd el nekem! Ismerem ezt a gázos szakmát rendesen! Több mérnök rokon is onnan ment nyugdíjba! A fizika meg csak olyan, ha a levegő földgáz keverék eléri a kritus százalékokat akkor bizony robban! Tudom mennyi ez pontosan, ezért nem írom ide! Gondolj abba bele amikor legutóbb egy fiú szerelmi bánata miatt egy egész ház oldala dölt ki a robbanásban!”
 • 53. roxper 2013. január 01. 19:24
  „51-52.
  Járjatok utána, megbízható forrásból tudom a gázos trükköt! ;)”
 • 52. csonakos 2013. január 01. 19:19
  „50. roxper 2013.01.01. 19:01
  Ezt rosszul gondolod! A gáz levegő keverék robbani is tud! Ezt nem kockáztatná a gázszolgáltató! Bár, sokan panaszkodnak, a víz nem forr föl nekik, a piskóta meg igen lapos lesz! ne aggódj, a mintavételezést csak a saját telephelyükön fogadják el! Hiába viszed be nekik lufiban, vizsgálják már be az otthonit!
  Ki tudnak azok jobbat is találni! Nem adok ötleteket!”
 • 51. vélemény 2013. január 01. 19:13
  „50. roxper
  Ezután még több levegőt nyomnak bele ...
  - Fel is robbanna az egész gázhálózat a a készülékeddel együtt.”
 • 50. roxper 2013. január 01. 19:01
  „49.
  A gázszámlával nem lesz gond, köztudott hogy csinálják a gázszolgáltatók. Ezután még több levegőt nyomnak bele és még kisebb lesz a fűtőértéke...”
 • 49. csonakos 2013. január 01. 18:20
  „47. X_Y 2013.01.01. 18:03
  Én, úgy gondolom az első negyedév végére fogjuk igazán látni mi mennyi! Addigra megtalálják a szolgáltatók, hogyan lehet a fogyasztókra átterhelni az újonan kivetett adókat! Addigra kiderül, mennyi új munkanélküli lesz a minimálbér emelése miatt! Azért a munkáltató nem balga!”
 • 48. csonakos 2013. január 01. 18:17
  „http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szazezrek_fizetese_csokkent_az_uj_torveny_miatt.541103.html
  "Százezrek fizetése csökkent az új törvény miatt"
  Alakul ez! Most akkor az nő amit előzőleg jól lecsökkentettek?”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoni elemzők: továbbra is kérdéses az euró fenntarthatósága 2013-ban

Az euróövezeti tagországok gazdasági alapfolyamatai továbbra is széttartó pályán vannak, és emiatt… Tovább olvasom