Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 30°C Még több cikk.

Óvodától az öregotthonig: több mint 8 milliárd forint felajánlás 2018-ban

Évek óta az egészségügyi szervezetek és az állatvédők kapják a legnagyobb összegű felajánlásokat a magánszemélyek adó 1 százalékából, de számos más elismert munkát végző civil egyesületnek is szüksége van minden forintra. Érdemes nyitott szemmel járniuk azoknak, akik még csak ezután döntenek.
Tavaly szeptemberben tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a honlapján, hogy mely civil szervezeteknek, illetve egyházaknak – kiemelt költségvetési előirányzatnak – ajánlották fel 2018-ban személyi jövedelemadójuk 1-1 százalékát a magánszemélyek. A kimutatásban azok adó-, illetve technikai száma, neve, székhelye, a kapott összeg és a rendelkezők száma szerepel, amelyeket a magánszemélyek érvényesen jelöltek meg az 1 százalékok felajánlásáról szóló nyilatkozataikban. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regisztrált civil kedvezményezetteknek hivatalból teljesíti a kiutalást. Kivéve, ha köztartozásuk van, akkor ugyanis csak a visszatartott összegen felüli rész utalható ki.

Tavaly összesen 1 millió 788 ezer felajánlás érkezett be, ezek értéke 8,3 milliárd forint volt. Ez ugyan elmaradt a 2016-os 8,5 milliárdtól, ugyanakkor jóval több, mint a 2017-es 7,5 milliárd forintos összeg. A visszaesést nagy valószínűséggel az okozhatta, hogy a NAV a magánszemélyek helyett is elkészíti az adóbevallást. 2017-ben a legtöbb felajánlást kapó húsz szervezet összesen 1 milliárd 134 millió forintot kapott 269 ezer adózótól, tavaly viszont már 1 milliárd 444 millió forint érkezett, több mint 313 ezer felajánlótól. A legtöbbet kapó civilek sorrendjében nem volt érdemi változás, a lista élén évek óta kórházak, más, egészségügyhöz kapcsolódó szervezetek és állatvédők vannak. A legtöbb pénzt, 156 millió forintot a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány kapta, a lista második helyén 140 milliós felajánlással a Daganatos.hu Alapítvány áll, a harmadik pedig 124 millióval a Bátor Tábor Alapítvány. 50 milliónál több pénzt 14 szervezet kapott, ezek közül tizenegy az egészségügyhöz kötődik, kettő állatvédő. Ezeken kívül még Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványa került be a legnagyobb támogatást kapók közé.

Alapítványi oldalunk célja, hogy ne csak a legnagyobbakra jusson figyelem, hanem a kisebbekre is, azoknak, akik még nem ajánlották fel adójuk 1 százalékát a civil szervezeteknek, érdemes május elején nyitott szemmel járniuk. Jó eséllyel az óvoda bejárati ajtaján vagy az iskola kapuján ott a felhívás és az adószám, de a gyereket edzésre szállító szülő is könnyen belefuthat egy sportegyesületi „faliújságba". Persze hozhat haza a gyerek ilyen kérést tánc- és zeneiskolájából éppen úgy, mint kedvenc művelődési házából. Mert ezek is ott vannak az egészségügyi és szociális alapítványok, az állat- és környezetvédő civil szervezetek mellett.

A magánszemélyek által felajánlott 1 százalékra igényt tartó civil szervezetnek a NAV-nál előzetesen regisztrálnia és igazolnia kellett a kedvezményezetté válás feltételeit, valamint bejelenteni a kiutaláshoz szükséges adatokat. A regisztrációs kérelem benyújtásának határideje mindenkor a rendelkező évet meg-
előző év szeptember 30-a.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdemes fix kamatozású hitelre váltani

Azt javasolja a Magyar Nemzeti Bank a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkezőknek, hogy minél hosszabb időre fixálják a kamatot, mert egy esetleges pénzügyi válság nagy kockázatot jelent. Tovább olvasom