Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Pazarló megszokás: kötelező és lakásbiztosítás fél áron

Szeged - Emelkedő kötelező, folyamatosan dráguló lakásbiztosítás: csak két tétel a családi kasszából, amelynek a díjait érdemes évente ellenőrizni. A mobiltelefon percdíjaira is figyelni kell, mert ma olcsóbban beszélhetünk, mint 4 éve.
Duplán fizet, aki hűséges: ez derült ki a kötelező biztosítások kapcsán. A családi kasszát pedig nemcsak az autó- és lakásbiztosítás terheli, hanem a tévé-, internet- vagy éppen mobil-előfizetés is. Sokan megfeledkeznek arról, hogy nemcsak a kötelezőt, hanem a lakásbiztosítást is újra lehet kötni, éppúgy, mint az évekkel ezelőtt bevezetett internetet.

– 8000-ről 16 ezerre emelték volna az 1,4-es Peugeot-m kötelezőjét, úgy, hogy balesetet sem okoztam. Ez az ügyfelek megbecsülése? Azt írták, remélik, hogy elégedett vagyok a szolgáltatásokkal, és elfogadhatónak tartom a díjat. Hát nem – írta olvasónk, miután kézhez kapta 2014-es kötelező felelősségbiztosításának ajánlatát.

Nem elég beszélni, figyelni és választani is kell tudni a szolgáltatók ajánlatai között. Fotó: Segesvári csaba
Nem elég beszélni, figyelni és választani is kell tudni a szolgáltatók ajánlatai között.
Fotó: Segesvári csaba

Többen arról számoltak be, hogy azok is rosszul járnak, akik nem ellenőrzik a kedvezőnek hitt kötelezőjüket. Olvasóink jelezték, a biztosítók büntetik a hűséges autósokat. – Azt hittem, alig emelkedett a Suzukim kötelezője, erre kiderül: feleannyiért is köthetek új biztosítást – panaszkodott 59 éves női olvasónk. Az 1000 köbcentis autó sofőrje évek óta egy biztosítóhoz szerződött, most mégis továbblép, nem fizeti a dupla díjat. – 10 ezer forint helyett 5500-ért is biztosítanak – árulta el olvasónk.

Díjváltozások

Az elmúlt évek díjváltozásait jól mutatja, hogy míg az egyik legnagyobb hazai internetszolgáltatónál 2010-ben az 5 Mbit-es csomagért havonta 7100 forintot kértek, addig ugyanennél a szolgáltatónál 2013-ban a kétszer gyorsabb elérés már csak 5790 forint – mindkettő hűségidő nélkül. Mobiltelefonnál is érdemes új ajánlat után nézni. Az évekkel ezelőtt kedvezőnek tűnő előfizetéses csomagok ma már nevetségesen drágák. Elég csak az egyik szolgáltató percdíjait megnézni: havi 4250 forintos előfizetés mellett csúcsidőben 54 forintért telefonálhattunk hálózaton belül. Ma ugyanennél a társaságnál 1950 forintos havidíjért, 100 százalékban lebeszélhetően percenként 37 forintért telefonálhatunk. A vezetékes telefonoknál árnyaltabb a helyzet: a díjak ugyan nem lettek olcsóbbak, viszont drasztikus drágulást sem láttunk.

– A szakembereket is meglepi, hogy némelyik társaság mennyire igyekszik megválni meglévő ügyfeleitől. Más magyarázat ugyanis aligha van arra, ha valamelyik biztosító a duplájára emelné, de legalábbis az újaknak tett ajánlatánál jóval magasabbra kalkulálja a már meglévő partnerei díját – mondta a CLB biztosítási alkuszcég értékesítési igazgatója. Németh Péter szerint százezrek vannak, akik évek óta nem „mozdulnak", egyszer megkötötték, és azóta is ugyanannál a társaságnál tartják a szerződésüket. Nemcsak a kötelezőnél, a lakásbiztosításnál is ráfizethetünk a megszokásra.

– 2007-ben kötöttünk a társasházra vagyonbiztosítást, az elmúlt évek díjindexálása miatt a fizetnivaló másfélszeresére nőtt. A biztosítók állítják, a díjat úgy emelik, hogy a biztosítási összeg minden évben követi például az építőanyagok drágulását. Hiszen az infláció miatt drágább egy ugyanolyan házat felépíteni. Ehhez képest, amikor utánanéztünk, kiderült, a korábbiakkal azonos feltételek mellett 30-40 százalékkal olcsóbban is lehet lakásbiztosítást kötni. Egy társasháznál a váltás százezres megtakarítást jelent – mesélte lapunknak egy közös képviselő. Hozzátette, a díjak figyelése kifizetődő, még akkor is, ha az először nyűgnek tűnik. – 50 ezer 142 forintot fizetünk a családi házunk éves biztosítására, ebben minden benne van. Amikor eltört a vízcső az aknában, még azt sem jelentettük be – mesélte a negyvenes éveiben járó András. A Szeged környékén élő férfi még nem gondolkodott a biztosítóváltáson, pedig megérné: akár 50 százalékot is spórolhatna.

– Időhiányra hivatkoznak, pedig a pénztárcájuk bánja a lustaságot. Kétféle ügyfél létezik, az egyik naprakész, a másik pedig tesz az egészre. Nemegyszer találkoztam már olyan, évek óta meglévő internet-előfizetéssel, amelyet olcsóbbra és gyorsabbra is lehetne cserélni – mondta egy neve mellőzését kérő üzletkötő. Az egyik nagy szolgáltatónál dolgozó férfi szerint az idősebbek hajlamosabbak a meglévő előfizetések megtartására, nem figyelik a folyamatosan változó piacot. – Ha az ügyfél nem vált csomagot, még mindig a régi díjakat fizeti – tette hozzá az üzletkötő.

Kommentelje írásunkat a Facebookon!hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldön melózol? - Mit tegyünk a magyar bankszámlánkkal?

Nagyobb jelentőséget kap például a netbank használat, hogy távolról is bármikor ránézhessünk a… Tovább olvasom