Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Rekordot döntött a cégfelszámolások száma

Júniusban és az első félévben egyaránt időszaki csúcsot döntött a felszámolások száma Magyarországon - közölte keddi sajtótájékoztatóján az Opten céginformációs szolgáltató.

Júniusban és az első félévben egyaránt időszaki csúcsot döntött a felszámolások száma Magyarországon - közölte az Opten céginformációs szolgáltató keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az első félévben 9500 céggel szemben indult felszámolási eljárás, míg júniusban 2.116 volt ezeknek a száma. Mindkét szám abszolút rekordnak számít - jelentette be Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az adatok szerint a 11.778 cég megszűnését kezdeményezték végelszámolással, ami 65 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

Az Opten értékelése szerint ez utóbbi szám örvendetes, hiszen azt jelzi, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a cégbíróságok végre eljárnak azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem adják le időben előző évi mérlegeiket, ráadásul a végelszámolási folyamat végén az érintett cég nem marad a tartozási láncban.

A növekedéshez hozzájárult az úgynevezett másodlagos felszámolási folyamat is, amelynek kereteiben a bedőlő nagyobb vállalatok nehéz pénzügyi helyzetben lévő beszállítókat hagynak maguk után - értékelt a szakember.

Az Opten keddi adatközlése szerint a felszámolt cégek átlagos árbevétele az előző félévben 76,72 millió forint volt, ami kevesebb az előző év hasonló időszaki 84,25 millió forintnál. A szervezet szerint az idei év első félévében az egy-egy ágazatban felszámolt cégek aránya a gépjármű, építő- és agráriparban volt a legnagyobb.

Csorbai Hajnalka kiemelte: az év végére a felszámolások száma a 19 ezret, míg a végelszámolások száma a 25 ezret haladhatja meg és ezek a számok magas szinten stabilizálódhatnak. Ez kedvező folyamatot jelen, hiszen a magyar gazdaság méreteihez képest túl sok, 560 ezer társas vállalkozás működik és ezek 8 százalékának árbevétele haladja csak meg a 100 millió forintot - tette hozzá.

Az Opten tájékoztatása szerint a felszámolt cégek tulajdonosainak több mint fele azonnal visszatér egy saját céggel a gazdaságba. Reményét fejezte ki, hogy az év végére megszűnik a cégek számának növekedése. Az új cégek száma ugyanis tartósan közel kétszerese a felszámolt cégekének.

A társaság a nagy számú cégfelszámolások hosszú távú csökkentése érdekében a jogszabályi környezet, így a csődtörvény és a cégtörvény módosítását, az EU-források hatékonyabb felhasználását, az öngondoskodás erősítését és a személyes kapcsolatok alaposabb vizsgálatát javasolja.

Olvasóink írták

 • 8. trofimenka 2011. július 06. 00:44
  „Sok cég milliós adósságot hátrahagyva felszámolja cégét és alapít egy újat. Én tuti nem engedném azoknak az embereknek a cégalapítást, akik már csődbe mentek, mert azokat is csődbe vihetnek akiknek tartoznak és így fog összeomlani ez a kártyavár Magyarországgal az élén. A csalók hazája lett az országunk, itt már lassan az lesz a bűnöző, aki tisztességes volt világ életében.............”
 • 7. Mathiasking 2011. július 05. 20:48
  „A pénz kimentés magasiskolája, amit a MAROS SPEED csinált! (Szeviép-Pistrui)”
 • 6. szilencium 2011. július 05. 17:02
  „Múlt héten olvastam valahol,hogy adóparadicsom lehetünk.Most azt olvasom,hogy rekordszámú cég megszűnés van.
  Sajnos nagyon régen oda kellett volna már figyelni a csődbizniszre!Esetleg azok is érdekeltek akik a szigort hoznák?Ha ez áll fenn akkor,kis hazánkba előbb-utóbb azok könyörgik vissza az IMF-t,akik annak idején vehemensen elhajtották!Bizony először a kiskapukat kellene becsukni,és ha az sem elég akkor sanyargatni a népet!”
 • 5. Jozsoci 2011. július 05. 16:35
  „4. limlom 2011.07.05. 16:04
  20 perccel megelőztél. Szó szerint ezt akartam írni. Az adóhivatal ölbetett kézzel nézi, hogy a vállalkozók köztartozást, munkabér tartozást, beszállítói adósságot hátrahagyva, a lóvét kisíbolva, felszámoltatják a céget, mindezt tehetik büntetlenül. A következő héten alapíthatják a másikat.”
 • 4. limlom 2011. július 05. 16:04
  „A csőd "biznisz" lényegét még mindig nem meri senki érinteni.
  A kétezer milliárdos adóhiány, az öt-hat ezer milliárdos hitelezői követelésállomány, a gazdaságból kivarázsolt ugyanekkora összeg a megvalósulás során a károsultak terhére. Összegezve ez az ország adósságállományának 3/4-e, 4-5 évente megújulva. Ez nem csak hókusz-pókusz!
  Igen és ez a pénz nemigen van jelen a magyar gazdaságban.
  Igazi megújuló energia forrás.
  Munkahelyek, feszámolásonként 5 bizonyosan, még 5 közvetetten, vagyis 10/db. Ettől minuszosodik a megteremtett munkahelyek ellenére az egyenleg. Pedig a mínuszban ott az ígéret darabszáma.
  Törvény nem kell hozzá, csak az elkövetett bűncselekmények szeeplőit kellene elkezdeni lecsukni.
  Ki kellene mondani azt lehet elosztani ami terem, ha mínusz akkor azt, abból nem futja korengedményes nyugdíjra, meg szociális ellátásokra.
  Talán ellene kellene fordulni ezen réteg kiszolgálásának és arcátlan uralmának.
  Annak, hogy kifizetetlenségnől képződött vagyonokkal villantsanak a szereplők, egy bizonyos szint felett.”
 • 3. Celtis 2011. július 05. 15:32
  „2. Besenyő_Pistabácsi:
  Tudni kell azt is, hogy ma Magyarországon sokkal több vállalkozás van, mint ahány alkalmazottja összesen ezeknek a vállalkozásoknak. Tehát bár biztosan lesznek, akik a felszámolások miatt válnak munkanélkülivé, nem biztos, hogy a bedőlő cégekkel arányos számban, és talán nem túl hosszú időre.
  Induló és növekedő vállalkozások is vannak ugyanis szép számmal. A cikk adatai is igazából csak ennek a másik számnak a mellébiggyesztésével lennének értelmezhetőek.”
 • 2. Besenyő_Pistabácsi 2011. július 05. 14:32
  „Ez még csak a kezdet! Szerintetek akiknek megszűnik a cége, ami egyben a munkahelyük volt, azok nem, hogy a munkanélküliek számát fogják majd gyarapítani?”
 • 1. hahaha62 2011. július 05. 12:31
  „Ha végre valóban ellenörizni valaki a sok csak lopásra és megkárosításra szakosodott céget..persze az a hülye aki kp nélkül kiszolgál!MA MAYGARHONABN NEM LEHET EGY VÁLLLAKOZÓBAN SEM MEGBÍZNI.....kijött néhány cég a hírdetésünkre és mind nulla tőkével rendelkzett egy ráadásul felszámolás alatt is volt..és viszem és majd utalok!!!! aha!!!.....ennyit a maygar cégek megbízhatóságáról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zuhan a Mol árfolyama a vezérigazgató elleni kiadatási kérelem hírére

Az olajipari részvény árfolyama a lélektaninak számító 20 ezer forint alá került. Tovább olvasom