Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Soros: rövid fellendülés után újabb krízis jöhet

Soros György szerint kifulladhat a fellendülés az elmúlt hetven év legmélyebb válságából, amit egy újabb recesszió követhet 2010-ben vagy 2011-ben.
Minél tovább tart a fellendülés, annál több ember fog hinni benne, de megítélésem szerint a mostani hangulat elrugaszkodik a valóságtól - idézte a Bloomberg Soros György milliárdos befektetőt, aki egy budapesti konferencián tartott előadást.

A globális részvénypiacok fellenülése figyelhető meg március óta, miután a kormány és a központi bank válságkezelő intézkedései kimentették a világot a krízisből. Az MSCI World Index 65 százalékkal emelkedett ebben az időszakban és az USA gazdasága visszatért a növekedéshez a harmadik negyedévben.

A tőzsdék ugyanakkor ismét süllyedésnek indultak az elmúlt két hétben, részben a fellendülés elhúzódása miatti aggodalom következtében. Ma kiderült az is, hogy az amerikai fogyasztói költések először estek vissza az elmúlt öt hónapban és a fogyasztói bizalom is csökkent. Az MSCI index 5 százalékkal mérséklődött a két héttel ezelőtti csúcshoz képest.

Sajnálom, hogy azt kell mondjam: a fellendülésnek ki kell fulladnia és azt egy következő válság követheti, ugyanakkor abban nem vagyok biztos, hogy az 2010-ben vagy 2011-ben fog bekövetkezni - közölte Soros. Hozzátette, hogy a pénzügyi krízis rávilágított egy "szerkezeti" gazdasági eltolódásra az Egyesült Államoktól Kína felé. Az ázsiai ország gazdasága 6,9 százalékot nőtt a harmadik negyedévben az egy évvel korábbiról, ami a leggyorsabb bővülés egy éven belül.

Soros arról is szólt, hogy Kína gazdasági modellje, az úgynevezett állami kapitalizmus felveheti a versenyt a "nemzetközi kapitalizmussal", amely természeténél fogva instabil a megfelelő szabályozás hiánya miatt.

Hangsúlyozta: a dollár mint a fő nemzetközi valuta veszélyes egyensúlytalanságot mutat, ami miatt eltolódás következhet be a valuta felől az arany és az árupiaci termékek irányába.

Olvasóink írták

 • 5. maradando 2009. november 01. 01:19
  „Kilábalni a sz@rból eredményesen akkor lehett,ha jó áron értékesiteni tudjuk a "fekáliát".!”
 • 4. tihumachina 2009. október 31. 20:51
  „]=”
 • 3. igazságkereső 2009. október 31. 19:39
  „Jó lenne most már, ha nem szórakoznának a társadalom többségével. Az úri passziót szíveskedjenek abba hagyni, mi nem élünk olyan jól, hogy ezt el tudjuk viselni!!”
 • 2. Rozsdás 2009. október 31. 18:24
  „Ajánlom ezt a bövebb cikket.
  http://www.origo.hu/uzletinegyed/befektetes/20091030-soros-gyorgy-budapesti-eloadassorozata-ceu-reflexivitas-buborek-kina.html”
 • 1. samsung10 2009. október 31. 17:51
  „Ha rajta mulik biztos igy lessz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent a Shell profitja: 5000 főt elbocsátanak

Európa legnagyobb olajipari cégénél a bevételek 43 százalékkal, 75 milliárd dollárra estek. Tovább olvasom