Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Szabadon rongálható a forint

Nem kötelesek elfogadni az üzletekben a hiányos forint bankjegyeket és érméket – de a Magyar Nemzeti Bank szerint nem is tilos ezt tenni. Ha a felénél kevesebb hiányzik a bankóból, az MNB, bármely hitelintézet vagy a posta át-, illetve felváltja. A szándékos pénzrongálás korábban szabálysértésnek minősült: ma már szabadon szedhető miszlikre a bankjegy.
Hiányos bankjegyet kapott vissza olvasónk egy szegedi élelmiszerboltban. A pénztárnál nem vette észre, ám amikor legközelebb, egy másik helyen akart fizetni vele, a pénztáros a sérülésre hivatkozva nem fogadta el a bankót.

A Magyar Nemzeti Bank sajtóosztályának tájékoztatása szerint a sérült, hiányos bankjegyek és érmék elfogadását, illetve átváltását 2011-ben elfogadott rendeletek szabályozzák: a nehezen felismerhető és sérült, hiányos, szakadt vagy ragasztott bankjegyeket és a korrodálódott vagy deformálódott érméket fizetésül elfogadni nem kötelező, de nem is tilos. Ha a felénél kevesebb hiányzik a bankóból, az MNB névértéken költségmentesen átváltja.

– Azokat a hiányos bankjegyeket, amelyeknek több mint a fele hiányzik, az MNB térítés nélkül bevonja a forgalomból és megsemmisíti. Az ilyen bankókat a hitelintézetek és a posta is térítésmentesen átveszi az ügyfelektől, és az MNB-nek továbbítja, megsemmisítésre – tudatta a sajtóosztály.

A bankjegy- és az érmerendelet alapján a hitelintézetek és a posta kötelesek címletváltás címen elfogadni a törvényes fizetőeszköznek minősülő, de forgalomképtelen pénzt is – egy alkalommal legfeljebb 50 darabot. Más címletű forgalomképes bankjegyre vagy érmére kell átváltaniuk. – Hiányos bankjegyet abban az esetben kötelesek átváltani, ha az ügyfél a bankjegynek a felénél nagyobb részét benyújtja. A több darabból álló hiányos bankjegy esetében feltétel továbbá, hogy az egyes részeknek, a pénztáros által megállapíthatóan, azonos bankjegyhez kell tartozniuk. Nem kötelesek átváltani azokat a pénzeket, amelyek valódisága, illetve névértéke nem állapítható meg egyértelműen, valamint a szándékosan megcsonkított – félbevágott, átlyukasztott, esztergált – forintérmét. A címletváltási szolgáltatásért a hitelintézetek és a posta díjat számíthatnak fel.

A pénzrongálás korábban egy 1968-as kormányrendelet alapján szabálysértésnek minősült. Az a személy, aki forgalomban lévő bankjegyet vagy pénzérmét szándékosan megrongált vagy megsemmisített, pénzbírsággal volt sújtható. A hivatkozott kormányrendelet azonban 2000. március 1-jén hatályát vesztette.

Olvasóink írták

 • 11. DobóI 2012. április 12. 04:26
  „4. PipiczGabor 2012.04.11. 10:13

  Kedves barátom, 2002 előtt itt voltunk a térségi gazdaság fejlődés élén. Sokaknak ez nem tetszett vagy csak éppen az "500 forintért eladom" a gyerekem jövőjét is mentalitás miatt beválasztották a parazita gazdaság lespusztító, ország kiárusító szocikat. a 8 rémálom év után csoda, hogy nem a görögökkel egy kategóriába tartozunk most. Sz..ból vajat nem könnyű csinálni..”
 • 10. Anmari51 2012. április 11. 17:53
  „Anmari51
  A plusz feladat miatt nem örülnek a bolti pénztárosok és vezetők kicsik és multik egyaránt a sérült, hiányos bankjegy/érme pénz elfogadásának. Ugyanis nem egyesével szállítják be a Nemzeti Bankba csak bizonyos időszakonkét, vagy nagyobb db szám esetén. Külön összesítés , kimutatás elkülönített csomagolás kell hozzá.
  Érdemes odafigyelni vásárláskor a visszajáró pénz minden címlete ép legyen pont amiatt, mert körülményes a sérült, vagy hiányos pénztől megszabadulni. Magánemberként ugyan besétálhatunk bármelyik bankfiókba, vagy a postára becsrélni a sérült, hiányos pénzünket, csakhogy az idő is pénz és fölösleges bosszúságtól kímelhetjük meg magunkat, ha figyelmesek vagyunk.
  Másik megoldás lehet a bankkártyás fizetés, amióta létezik a plasztikkal történő fizetési mód csak azzal fizetek, nem vásárolok sehol ahol nem lehet kártyával fizetni. Nagyon kevés már az olyen hely ahol nincs POST terminál: cipész, fodrász, kozmetikus, piac ezt a néhány helyet, évente talán tíz körüli alkalmat muszájból megoldom készpénzből.”
 • 9. X_Y 2012. április 11. 16:34
  „Az árfolyamát Pártunk és Kúrmányunk is rongálja :)”
 • 8. eldorádó 2012. április 11. 15:34
  „tehát legálisan lehet forinttal fűteni, ezzel is küzdve az infláció ellen! :-)”
 • 7. saturnus 2012. április 11. 14:50
  „És az elértéktelenedő forintért ki a felelős? Az is szándékos pénzrongálás. Büntetendő cselekmény.”
 • 6. ebessy 2012. április 11. 13:21
  „2000 óta. Hangulatkeltésből ötös az agit-prop osztály még mindig. Hiába, a múlt rendszerből örökölt szakértelem”
 • 5. fer981 2012. április 11. 10:37
  „úgy se ér sz..t se”
 • 4. PipiczGabor 2012. április 11. 10:13
  „A szocik dilettansak voltak, akkor a mostaniak meg meg dilettansabbak, sot azota duborog a gazdasag lefele.Arrogans, ketszinu ez a diktatura, a forint meg lopikulat sem er, tahat nyugodtan rongalhato.Orban kiraly rongalt eleget rajta a szabadsagharcos, elmebeteg, infantilis hozongesevel.Lehet szel ellen pisilni csak egy a baj, hogy a pisi visszacsapodik rad.”
 • 3. X_Y 2012. április 11. 09:40
  „1.DobóI
  "Ki is packázta el a csatlakozást EU-zónához?"

  Ahhot képest hogy elvtársaid már az EU-ból is ki akarnak lépni és otthon szapulják az EU-t, Brüsszelben meg a küszöb alatt lógó nyelvvel csúsznak be....”
 • 2. KamuNeni 2012. április 11. 08:33
  „Hat ezert nincs erteke. Mert az allam nem tartja ertekesnek egyaltalan. A bankoknak boltoknak kotelezove tennem elfogadasat. Adjatok nekem a sok lyukas forintot. En szivesen elfogadom megha hianyos is.

  Nem kell az az allamnak es miert dobnatok el mikor en orulnek neki.”
 • 1. DobóI 2012. április 11. 08:03
  „Csak egy ártatlan kérdés: Ki is packázta el a csatlakozást EU-zónához? Csak nem a " lendületben az ország" jelszavú dilettáns szoci banda?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A korai virágzású gyümölcsöknél jelentősebb lehet a fagykár

A korai virágzású gyümölcsöknél jelentősebb kárt okozhatott a kedd hajnali fagy… Tovább olvasom