Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Szijjártó: az EAE Magyarország első számú arab partnere

Az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta az 1,2 milliárd dollárt.
Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) Magyarország első számú külkereskedelmi partnere az arab országok sorában, de még rendkívül sok a kihasználatlan potenciál a két ország kapcsolataiban - hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hétfőn Budapesten, a két ország gazdasági kapcsolatainak élénkítése érdekében rendezett üzleti fórumon.

További fejlődési lehetőség van a magyar mezőgazdasági technológiák és élelmiszerek exportjában, az energiaipari együttműködésben, de a magyar vízgazdálkodási és egészségügyi kutatói referenciák is számot tarthatnak az arab országok érdeklődésére - mondta. Megjegyezte: Magyarország szeretné, hogy az EAE területén végbemenő, nagyszabású infrastrukturális beruházásokhoz minél nagyobb mértékben vegyék igénybe a magyar műszaki, mérnöki tudást.

Halid Ganim Al-Gaisz, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese pozitívnak értékelte a budapesti tárgyalásokat. Kiemelte, hogy a kapcsolatok fejlesztése nemcsak az arab országba irányuló magyar exportot segítheti elő, hanem kaput nyit a világ több piacához, például a 2 milliárd fős afrikaihoz is.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az EAE és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta az 1,2 milliárd dollárt, amelyet a jövőben jelentősen növelni kívánnak a felek.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány komoly erőket csoportosít a kutatás-fejlesztés és az innováció területére. Reményét fejezte ki, hogy más arab országokhoz hasonlóan hamarosan az Egyesült Arab Emírségekkel is megkezdődhet a magyar technológiákra, szabadalmakra és referenciákra épülő együttműködés az élettudományok, az energia, valamint az információs és kommunikációs technológia területén.

Kiemelte az energiaügyi együttműködést, hozzátéve, hogy ezen a területen képzési tapasztalatcserére alapuló együttműködés jöhet létre hamarosan. Az EAE-nak kifejezetten vonzó és irigylésre méltó referenciái vannak a megújuló energiák használatában, míg Magyarország nagy hangsúlyt helyez a nukleáris energiára - mondta az államtitkár.

Szólt arról is, hogy a közvetlen légi kapcsolat megléte nagy mértékben befolyásolja két ország gazdasági együttműködését, ezért a tárgyalások során nagy hangsúlyt kapott ennek a létrehozása. Ennek eredményeként elhárultak az akadályok a két ország közötti légügyi megállapodás aláírása elől. Közölte azt is, hogy októbertől a Wizz Air légitársaság közvetlen repülőjáratot indít Budapest és Dubaj között.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy az EAE-ban a növekedés 4 százalékos, az államadósság alig éri el a GDP 40 százalékát, a költségvetési egyenleg pedig a pozitív tartományban van. Hozzátette: "ez minden, csak nem válság, és ezért csak irigyelni tudjuk Önöket".

Halid Ganim Al-Gaisz külügyminiszter-helyettes elmondta: a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat Magyarország és az EAE között növekedés jellemzi ugyan, de ez a növekedés nem elégséges.

A közvetlen légi kapcsolat mielőbbi megteremtése mellett fontosnak tartotta az idegenforgalom ösztönzését is. Hangsúlyozta, a beruházások növelése érdekében kormánya igyekszik elősegíteni azoknak a megállapodásoknak a megkötését, amelyek támogatják az üzleti kapcsolatok erősödését. Ide sorolta az áprilisban aláírt, kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt, amely alapot ad a további egyezmények, így a befektetés- és beruházásvédelmi megállapodások aláírásához.

A külügyminiszter-helyettes a lehetséges együttműködési területek között említette a megújuló energiaforrások ágazatát, a mezőgazdaságot, az egészségügyet, az idegenforgalmat, valamint az energiaszektort.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 milliárdba kerül a Waberer´s-nek az új díj

A vállalat minden járműve légrugós, így igénybe tudják venni az ilyen járművekre kialkudott… Tovább olvasom