Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Szolidaritási adót terveznek Portugáliában

Portugáliában a gazdagokat terhelő extra adó bevezetését fontolgatja a kormány, az ellenzék egy pártja pedig már be is nyújtotta a szolidaritási adóról szóló javaslatát a törvényhozásnak - jelentette pénteken a helyi sajtó.
Nyugat-Európa legkevésbé jómódú országában a francia elképzelés a minta. A párizsi vezetés terve szerint az évi egymillió eurót (272 millió forint) meghaladó jövedelemmel rendelkezőkre vetnének ki különadót a gazdasági válság és az államháztartási gondok enyhítésére.

Pénteken a Diario de Noticias című lap számolt be elsőként, hogy a júniusban felállt kormány hasonló elképzelést fontolgat, majd a kormányzó jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) egy képviselője megerősítette az értesülést. Elmondta, a jövedelmet és a vagyont terhelő adóról gondolkodnak. Közben a legkisebb parlamenti párt, a Baloldali Blokk (BE) közölte, hogy benyújtotta az úgynevezett szolidaritási adóról szóló törvényjavaslatát, amelynek értelmében a 2 millió eurót meghaladó jövedelemmel rendelkező adófizetőket terhelné újabb kötelezettség.

Portugália a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) támogatására szorul. A 78 milliárd eurós IMF-EU hitelhez kapcsolódó megállapodás alapján a hazai össztermék (GDP) arányában mért államháztartási hiányt a tavalyi 9,5 százalékról 5,9 százalékra kell leszorítani az idén. A stabilizációs program részeként felgyorsítják a privatizációt, a munkaerőpiac rugalmasságát fokozó szabályokat vezetnek be, és csökkentik egyebek között a nyugdíjakat és a munkanélkülieknek járó támogatásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenthetik az Electro World-öt

Jelenleg is tárgyal külföldi befektetői csoporttal, és átalakulva, jóval kisebb alapterületű áruházakban még megmaradhat az Electro World. Tovább olvasom