Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

SZTE: 40 milliárdos ipari kapcsolat

Uniós támogatással 26 ipari partnerével indított közös kutatás-fejlesztési programot a Szegedi Tudományegyetem.
Az eredmények gazdasági hasznosítását elősegítő projektek együttes költségvetése megközelíti a 40 milliárd forintot, ebből 7 milliárd az SZTE-n keresztül érkezik. Szabó Gábor rektor a szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az ipari szereplők egy részével már korábban stratégiai megállapodást kötött az egyetem. Fontos, hogy a magyar középvállalkozások vannak többségben a partnerek között – ahogy a rektor fogalmazott –, ez az a szektor, amelyet leginkább segíteni kell.
Szabó Gábor rektor és Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes
Szabó Gábor rektor és Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes - Fotó: Bobkó Anna, SZTE

Szabó Gábor hangsúlyozta, a kutatás-fejlesztési programokban a cégek hozzák a problémákat saját üzleti érdekeik alapján. Azok a hallgatók, doktoranduszok, akik ezeken dolgoznak, életközeli, gyakorlathoz szorosan kötődő feladatokat oldanak meg.
 

A programok közül a legnagyobb az 5,6 milliárd forintos költségvetésű, az Egis Gyógyszergyárral, a Pannon Egyetemmel és az MTA-val indult közös kutatás, cél a bőr- és fájdalomérzettel járó betegségek kezelésére alkalmazható készítmény kifejlesztése.


Szintén gyógyszeripari a Richterrel és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponttal indult közös, 4,9 milliárd forintos kutatási program, amelyben egyebek között gyógynövényalapú nőgyógyászati készítménycsalád fejlesztésén dolgoznak.

A régió legjelentősebb vállalatával a Pick Szeged Zrt.-vel 2,6 milliárd forintos összköltségű program indult, de két programmal ott van a 26-ok között a Solvo Biotechnológiai Zrt. is. Rajtuk kívül számos neves országos cég indul közös pályázaton az egyetemmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le kell cserélni 2500 taxit

Le kell cserélni 2500 taxit
Az országban futó 10 ezer taxi negyedét le kell cserélni. Tovább olvasom