Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Sztrájk- és tüntetéssorozatra készül mintegy 50 szakszervezet

Akcióegység alakult csütörtökön hat konföderáció mintegy ötven szakszervezete részvételével; az érdekképviseletek megállapodtak abban, hogy szeptember 29-től különféle akciókat, valamint sztrájk- és demonstrációsorozatot indítanak, ha a kormány nem egyeztet velük a munka világát érintő változtatásokról.
Az akcióegység tagjai a munka világát érintő kedvezőtlen kormányzati döntések, az alkotmányos jogok elvesztése, a nyugdíj- és az érdekegyeztető rendszer totális szétverése ellen tiltakoznak - közölte csütörtökön este az MTI-vel a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ), amely a délutáni egyeztetés házigazdája volt.

Az egyeztetésen ott volt az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), valamint a LIGA Szakszervezetek. A Munkástanácsok konföderációs szinten nem vett részt.

A közlemény szerint az akcióegység hangolja majd össze a szeptember végi országos megmozdulásokat. Az akcióegységet Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének HTFSZ elnöke vezetésével operatív bizottság koordinálja, a tervezett konkrét lépésekről hamarosan egyeztetnek - áll a közleményben.

A gyűlés résztvevői elfogadtak egy közös kiáltványt is, ebben tiltakoznak az alkotmányos jogok csorbítása, a visszamenőleges hatályú jogalkotás ellen. Követelik, hogy a munkavállalók alapvető jogairól az Országgyűlés csak a szociális partnerekkel történő megegyezést követően döntsön, valamint hogy tartsák meg a korengedményes, korkedvezményes, előrehozott öregségi, özvegyi, rokkant- és a szolgálati nyugdíj intézményét.

Követelik azt is, hogy a munka világát érintő kérdésekben a kormány egyezzen meg a munkavállalók képviselőivel.

A kiáltvány szerint ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor 2011. szeptember 29-től határozatlan idejű összehangolt országos akcióba kezdenek.

"A szervezett megmozdulások célja jogaink megvédése és a kormánnyal történő megállapodások kikényszerítése. Békés eszközökkel, jogainkkal élve, a törvényeket betartva akarjuk közös céljainkat elérni" - hangsúlyozzák az érdekképviseletek.

Olvasóink írták

 • 10. papsajt 2011. július 05. 07:25
  „"Rendkívül érdekes, elgondolkodtató, érdemes elolvasni!":

  http://www.fn.hu/belfold/20110628/tanulas_szabadsaga/”
 • 9. Jozsoci 2011. július 01. 02:31
  „T. Ernő! Nem arról van szó, hogy nem kellenek megszorítások, hanem arról, hogy a gazdagoknak még többet adnak, a szegényektől még többet elvesznek. OV-nek több százezer Ft-tal nőtt a hivatalos nettó fizetése /egységes adókulcs, adókedvezmény a gyerekek után/.”
 • 8. Jozsoci 2011. július 01. 02:31
  „T. Ernő! Nem arról van szó, hogy nem kellenek megszorítások, hanem arról, hogy a gazdagoknak még többet adnak, a szegényektől még többet elvesznek. OV-nek több százezer Ft-tal nőtt a hivatalos nettó fizetése /egységes adókulcs, adókedvezmény a gyerekek után/.”
 • 7. orbántorgyánpolgárikormány 2011. június 30. 21:53
  „Csak nem, kihúzták a LIGA vezetői fejüket Orbán seggéből?”
 • 6. nemecsekerno_007 2011. június 30. 21:17
  „4. Agyalapi 2011.06.30. 21:08

  Nem értem?! Egyszerűen nem képesek néhányan felfogni, hogy úgy el vagyunk adósodva mint a p****. Mindegy mit hazudtak eddig a politikusok. Remélem jó mélyen bevésődik a magyarok agyába, hogy ne higgyenek a szép ígéreteknek és ne vegyenek hitelből plazmatévét : (”
 • 5. nemecsekerno_007 2011. június 30. 21:15
  „Olyan nehéz felfogni. Lehet sztrájkolni, de abból nem lesz énekes halott : ( Abból nem lesz lé.

  Valamit azért jól csinált a Bajnai kormány, meg ez a mostani is. Remélem az így nyert időt okosan használják/juk ki.

  http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/30/magyarorszag_kinohet/”
 • 4. Agyalapi 2011. június 30. 21:08
  „Csinálhatnak, amit akarnak - lásd Görögország. Oszt jónapot!”
 • 3. queenmargareth 2011. június 30. 20:58
  „nemhiába kussoltatnak.”
 • 2. queenmargareth 2011. június 30. 20:58
  „nemhiába kussoltatnak.”
 • 1. rozator 2011. június 30. 20:52
  „Ébredés után meg jön a felkelés??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős a forint a bizakodóbb nemzetközi hangulatban

A szerdai erősödését megtartotta csütörtökön délelőttre a forint minden devizával szemben, és… Tovább olvasom