Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Tiltakozások az euróban való fizetés ellen Svájcban

Svájcban egyre több vállalat tér át arra, hogy a szomszédos uniós országokból ingázó dolgozóknak euróban adja a fizetést az erős frank helyett. Emiatt növekszik az elégedetlenség, megszaporodtak a tiltakozó akciók.
Legutóbb az órákat és luxuscikkeket gyártó Sycrilor cégnél szerveztek tiltakozó akciót emiatt, amelynek eredményeképpen a cégvezetés késznek mutatkozik arra, hogy a szakszervezetekkel közösen valamilyen megoldást találjon a problémára. Az euróra áttérés miatt a gyár mintegy 80 dolgozójának 30 százalékkal lett alacsonyabb a fizetése.

A csomagolóanyagokat gyártó, főként Franciaországból ingázó Mopac dolgozóinak fizetését már februárban euróban adták ki, ami ellen a szakszervezet keresetet nyújtott be, az ügyet most a legfelsőbb bíróság tárgyalja. Az érdekképviseleti szervezet a kormány beavatkozását is várja a 120 ezer munkahely védelmében.

A Franciaországból, Németországból, vagy Olaszországból ingázó többszázezer ember eddig jól járt az euróválsággal, mert svájci frankban kapott fizetésük euróban egyre többet ért.

Olvasóink írták

  • 2. zehn 2011. augusztus 26. 09:11
    „Nekem albán lek-ben is fizethetnék, csak kapjak.”
  • 1. igazságkereső 2011. augusztus 25. 19:45
    „Megy a manipuláció rendesen,mindent elkövetnek, hogy fejre álljon a világ szebbik oldala,sajnos Magyarországot is fejre akarják állítani a magyarországi bankok,egy olyan országot,ahol sem az euró,sem a svájci frank nem fizetőeszköz,de a bankok Magyarországon az általuk engedélyezett és alapos jövedelemvizsgálat alapján jóváhagyott hitelösszeget akarják megduplázva visszafizettetni egy olyan fizetésből duplán,amely fizetések 2002 óta nem emelkedtek, sőt egyes esetekben még csökkentek is arra való hivatkozással, hogy megmaradhasson a munkahely! Kérdezem Müller János urat, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadóját ( szegény bankhitelesek!),hogy a mozdulatlan összegű fizetésből mimként is lehetne a bankok által tisztességtelenül megduplázott havi törlesztőrészleteket fizetni? Ne hivatkozzon aláírt szerződésekre, mert abban nem azt írták alá az ügyfelek, hogy a bankok által saját tisztességtelen nyereségeik további növelése érdekében a megduplázott havi törlesztőrészleteket is fizetni lesznek képesek! Müller János úr folytasson már le egy párbeszédet Róna Péter úrral,és tisztázható lenne az a banki trükk, melyet indexálási trükknek neveznek és nincs mögötte a svájci frank,nem is volt!! Politikai manipulációval terelték az ügyfeleket a nem is létező svájci frank irányába! Thomas Jordan úr alelnök is úgy nyilatkozott, hogy az SNB ( Svájci Nemzeti Bank) nem is folyósíthatott annyi svájci frankot Magyarországnak, amennyiről a spekulatív Magyar Nemzeti Bank képviselői beszélnek és jó lenne végre igazat is mondani!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stabilizálódik a kereskedelmi ingatlanok piaca

Az elmúlt két évben 10-30 százalékkal estek a magyar piacon a kereskedelmi ingatlanok bérleti díjai. Tovább olvasom