Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Tízezreket nyernek a lakáshitelesek

Szeged - A rekordalacsony forintkamat olcsóvá tette a lakáshiteleket, 3 év alatt közel 40 százalékkal is csökkent a havi törlesztőrészlet.
Rekordalacsonyra, 2,7 százalékra csökkentette múlt kedden a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a jegybanki alapkamatot. A 2011 decembere óta folyamatos kamatmérséklés a forintalapú lakáshitelek törlesztőrészletében is jól követhető. Míg 2011 decemberében 7 százalék volt, addig kedd óta már csak 2,7 százalék a jegybanki alapkamat, a több mint 50 százalékos kamatcsökkenés a hiteleseknek is több ezer forintos megtakarítást jelent.

Összehasonlítottuk egy 2011 decemberében és egy 2014 februárjában felvett, 20 évre szóló 5 millió forintos forintalapú lakásvásárlási jelzáloghitel havi törlesztőjét, a különbség több mint megdöbbentő. A példánkhoz olyan bankot választottunk, ahol a kölcsön kamatát a Buborhoz, azaz a budapesti bankközi forint hitelkamatlábhoz kötötték. Ez azért fontos, mert a bank hitelkamata így biztosan követi a jegybanki változást. Hiteleinknél az alapkamaton felül az ügyféllel kamatfelárat is fizetettnek, 2011-ben 6,4 százalékot, 2014-ben viszont már csak 5,15 százalékot.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának hitelkalkulátora szerint a 2011-ben felvett 5 millió forintos lakáshitel induló havi törlesztőrészlete nem sokkal 60 ezer forint fölött alakult. Ugyanez a kölcsön 2014-ben már havonta 41 ezer 800 forinttól is elérhető, kamatkedvezményekkel megspékelve bőven 40 ezer forint alá is csökkenthet a 20 éves futamidejű 5 millió forintos lakásvásárlási kölcsön havi törlesztője.

A drasztikus kamatcsökkentés szinte megfelezte a forinthitelesek havi fizetnivalóját, ráadásul sok bank most 5-10 éves kamatperiódusú hitelt is kínál. Ez azt jelenti, hogy 5-10 évig változatlan kamattal fizethetjük a hitelt, így elkerülhető a jegybank jövőbeni kamatemelése okozta törlesztőrészlet-növekedés.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárlóerőt is figyelembe véve kevésbé csökkentek a lakossági energiaárak

Euróban mérve többet, a vásárlóerőt is figyelembe véve kevésbé csökkentek az itthoni lakossági áram- és gázárak az elmúlt időszakban. Tovább olvasom