Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Több mint félmillió szja-bevallásban talált hibát a NAV

Kisebb jelentőségű elírásokat az adóhatóság munkatársai maguk is kijavíthatnak, máskor azonban nélkülözhetetlen az adózó közreműködése.
Félmilliónál is több magánszemély rontotta el idén az adóbevallását. Arra is akad példa, hogy valaki a pontatlan kitöltés miatt kapja meg később az adóvisszatérítést - ismerteti a Magyar Nemzet szombati száma.

Linczmayer Szilvia, a NAV szóvivője a lapnak elmondta: június végéig 585 ezer személy bevallásában talált hibát az adóhatóság. Kisebb jelentőségű elírásokat az adóhatóság munkatársai maguk is kijavíthatnak, máskor azonban nélkülözhetetlen az adózó közreműködése.

A júniusi előzetes adatok szerint valamivel több mint egymillió ember igényelt vissza adót, az igénylések teljes összege meghaladja a 37 milliárd forintot. Eszerint egy-egy személy átlagosan nagyjából 37 ezer forintot várt vissza.

Június közepéig több mint félmillió igényt teljesített az adóhatóság, s az összeg nagyobb része, 25,6 milliárd forint célba is ért. A NAV 735 esetben csúszott ki a 30 napos határidőből, késedelme miatt összesen 280 ezer forintot fizetett azoknak a magánszemélyeknek, akik emiatt később kapták meg a pénzüket. A hatóság késlekedése így esetenként átlagosan 380 forintba került.

Az adóhivatal az idén is számos esetben ellenőrizte az összeg kifizetése előtt, hogy az adóvisszaigénylés megalapozott-e, május végéig nagyjából 8200 ilyen vizsgálatot fejezett be. Az esetek közel felében, 3661 esetben azt tapasztalta, hogy a kérelem megalapozatlan. Ezekben a bevallásokban összesen 208 millió forintot igényeltek vissza jogosulatlanul. A vizsgálatok során arra is fény derült, hogy a jogosulatlanul visszaigénylők több mint 77 millió forint fizetési kötelezettséget nem teljesítettek - ismerteti a lap.

Olvasóink írták

 • 5. .suhym. 2013. július 01. 17:02
  „Reggel mondta egy adóbevallási szakértő a rádióban, hogy a legtöbbször előforduló hiba az ALÁÍRÁS hiánya, a második, hogy a gyermekkedvezményt ugyan igénylik, de nem töltik ki azt a lapot, ahol meg kell adni a gyermekek adatait.

  Ugye a jogalkotók mégsem írhatják alá a bevallók helyett, vagy igeN? Biztosan ők tehetnek róla, hogy a sok balga elfelejti aláírni!:))”
 • 4. Lehiggadt 2013. június 29. 21:29
  „A téves (vagy rosszhiszemű) visszaigénylés nem éri el a 8 ezreléket! Hol van ez a 208 millió az eltapsolt ezer-milliárdokhoz képest? Lásd magánnyugdíj-pénztár, ócsai lakótelep vagy most a takarékszövetkezetek vélhető kifosztása? Az MNB valuta-tartalékáról is gyanúsan nagy a csend!”
 • 3. Qllancs 2013. június 29. 12:57
  „Na ha végeztek ezzel a nagy melóval--mehetnek és vagyonellenőrzést vizsgáljanak a politikusok..képviselők , millárdosok között ! Van munka bőven !!”
 • 2. DMagóg 2013. június 29. 12:46
  „Ha az összeset ellenőrizték, akkor a sok hülyeség ellenére, nem is rossz arány!
  Ha csak egy látványellenőrzés eredménye, akkor siralmas!
  Ám, kétségtelenül azt sugallja, hogy dolgoznak, s jól!
  Majd akkor döngessék a mellüket, ha nem találnak egyetlen hibás bevallást sem, mert még a "leghülyébbek" is képesek voltak jól kitölteni! Addig pedig, menjenek a ....”
 • 1. DMagóg 2013. június 29. 12:27
  „"Több mint félmillió szja-bevallásban talált hibát a NAV"
  Ez a jogalkotók és a jogalkalmazók szégyene! Az alapútmutató 275 oldal!
  A hibák (tévedések) okai a -sokszor értelmezhetetlen- túlszabályozásban keresendők!
  Nagy eszükkel legyenek képesek olyan bevallás készítésére, ami nyolc általános iskolai végzettséggel is értelmezhető, kitölthető! Söralátét, amihez nem kell 275 oldalas alapútmutató! Ez csak szívatás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorítottak a növekedési hitelprogramon

A Magyar Nemzeti Bank váratlanul szigorított a 2013. június 1-jén indult és augusztus 31-ig tartó… Tovább olvasom