Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Tovább drágul a forinthitel - kamatot emelt az MNB

Gazdaság - Kamatemelést várnak az elemzők a keddi monetáris üléstől. A Capital Economics szerint, ha hazánk sikeresen megállapodik az EU-val és az IMF-fel, az MNB-alapkamat jövőre "gyors ütemben" csökkenhet.
A piaci várakozásoknak megfelelően 0,5 százalékponttal 7 százalékra emelte az alapkamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Lassítja a növekedést

A kamatemelés gátolja Magyarország egészséges gazdasági növekedését - ez a véleménye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai döntéséről a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM).

Az NGM keddi közleménye szerint a kamatemelés azon túl, hogy akadályozza a gazdasági növekedést, szembe megy az Európai Unió (EU)országaiban zajló folyamatokkal.

Az Európai Központi Bank (EKB) mellett az uniós államok központi bankjai is kamatot csökkentenek, ezzel is elősegítve hazájuk gazdasági növekedését - közölte a szaktárca és úgy vélekedett, hogy a jegybanki kamatemelés elsősorban a hazai kis- és közepes vállalkozásokat érinti hátrányosan, növelve azok versenyhátrányát, és akadályozva őket növekedésük és a GDP-növekedés előmozdításában.

Magyarország alapvető célja, hogy a válság után az unió egyik legversenyképesebb gazdasági környezetet biztosító állama legyen. Ezért konzultált a nemzetgazdasági miniszter korábban már Simor András jegybankelnökkel azokról a monetáris eszközökről, amelyekkel élénkíteni lehet a gazdasági növekedést, az Európai Központi Bankhoz, a Fed-hez vagy a Bank of Englandhez hasonlóan - írta a gazdasági tárca.
A forint már napközben is enyhén erősödött – az euró ára a 303 forint közeli szintről 301,5 forint alá ment –, majd a kamatdöntés hatására pillanatok alatt újabb 1 forinttal 300,5 forintra csökkent az euró ára.

Korábban írtuk:

Fél százalékpontos kamatemelés a legvalószínűbb döntés az MNB monetáris tanácsának keddi ülésén, a további kamatpálya pedig attól függ, hogy miként alakulnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) – jósolták a magyar jegybank kamatdöntő értekezlete előtt londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbb november 19-én emelte fél százalékkal 6-ról 6,5-re az irányadó alapkamatot. Megírtuk: egy átlagos 5 millió forintos 20 éves futamidejű jelzáloghitelnél a korábbi 50 bázispontos – fél százalékos – kamatemelés közel 1800 forintos törlesztőrészlet-emelkedést okozott. A keddre jósolt újabb fél százalékos szigorítás tovább növeli a családok terheit.

Elemzők szerint, mivel az euróövezeti helyzet nem fog egyhamar stabilizálódni, és "az IMF-EU-tárgyalások sem ígérkeznek simának" – még azután sem, hogy a kormány kiveszi a jegybanktörvényből a legvitatottabb elemeket –, az MNB valószínűleg folytatja a kamatemeléseket.

Ugyanakkor a Capital Economics szakértői azt valószínűsítik, hogy ha a magyar kormánynak sikerül megállapodásra jutnia a valutaalappal, akkor az MNB-alapkamat jövőre "gyors ütemben" csökkenhet, ahogy 2008-2009-ben is történt.

Olvasóink írták

 • 16. booo 2011. december 20. 22:22
  „A fidesz a gazadagok -betétesek- pártja!”
 • 15. achilleus 2011. december 20. 18:39
  „9. spiler 2011.12.20. 13:49
  Bezzeg az előző, az mindent megtett volna, például a jegybankelnök: "Simor András , a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke 2008-ban találkozott az amerikai nagykövettel, és úgy fogalmazott: ,,Nem lenne helyes megmenteni a devizahiteleseket", hozta nyilvánosságra a WikiLeaks. Az MNB elnöke April Foley nagykövettel folytatott megbeszélése során hangsúlyozta, hogy nem lenne helyes megmenteni a devizahiteleseket, mert meg kell tanulnunk, hogy nincs ingyen ebéd. - http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/simor-2008-nem-kell-megmenteni-a-devizahiteleseket-356650”
 • 14. varadipal 2011. december 20. 17:19
  „Motyog a kétharmad. Tán nem ilyen lovat akart? A betétesek meg röhögnek a kamatemelésen. Nem tudjátok kik azok?
  Csak nem az elsöprően és fülkében választott képviselőitek? Jééé! Átvertek?”
 • 13. santaclaus29 2011. december 20. 16:40
  „viszont a kamatocska meg nő...állampapírkára...éljen!!!”
 • 12. Larsson 2011. december 20. 16:25
  „Ezt is köszönjük a kúrmánynak, az mnb meglépet a kötelezőt, amivel szívunk, nem csak a nettóm csökken 6e-rel, meg nem lesz jó kis kajacsekkem, hanem még a hitelem is nőni fog, mindenféle rezsivel együtt. Kapják be!!!”
 • 11. dezsi 2011. december 20. 14:59
  „És matolcsy minisztériuma már is felháborodik a jegybank lépésén. Már alig várom, hogy összevonják a Pszáffal és levigyék akkor az alapkamatot mondjuk 2%-ra. Mert nyugaton is ezt csinálja a jegybank. Ami persze igaz is csak ott nincs csődben az ország. Ezek pedig meglépik és akkor tényleg lesz 500 forint az euró, meg nem lesz aki hitelt adna. Persze a vezér megmondta van a trezorban 35 Mrd euró, majd azt költjük el. DE AZ NEM AZÉRT VAN OTT TE NAGYON ..... !!!!!!!! Ki lesz aki megállítja ezt a nagytudásút? 2/3-ad lécci most álljatok ki is könyörögjetek már ti is a vezéreteknek, Viktor ne csináld!!!! Persze tudom el lehet menni külföldre, és több 100 milliárddal a zsebben ez könnyen is menne. Csak nekünk nincs. Légyszíves álljatok meg amig lehet ne vigyétek az országot a szakadékba, nem erre kaptatok a sok birkától 2/3-ot!!!!”
 • 10. X_Y 2011. december 20. 14:20
  „Most a forinthitelből lakást vásárlokon van a sor hogy felvegyék a szopóálarcot... Vettek volna fel inkább frankhitelt, akkor most megmentenék őket. De hát balga módon azt hitték hogy... pedig dehogy.”
 • 9. spiler 2011. december 20. 13:49
  „ez a kormány nem azért van ,hogy segítsen az embereknek.....”
 • 8. santaclaus29 2011. december 20. 12:02
  „Jól van azért látom , hogy más is szereti "hunniát"..akkor én csak bologatok...egyetértve!”
 • 7. Együgyű 2011. december 20. 11:20
  „Tovább drágul a forinthitel?
  Ugyan már magyar birkáim!
  Az 1ooo éves Szent Istváni szabad magyar nemzetieskedő államban mi nem drágul?
  Persze a parlamenti képviselők jól megérdemelt javadalmazása nem csorbul, hanem az inflációt meghaladóan nő! Mi lenne, ha ezt a reménytelen helyzetet Ők is megéreznék? Éljen az egyesek kasztja! A kettesek kasztja meg hulljon el, ha a 2o-21.századi rabszolgamunkát nem csinálja! A férgesei nem kellenek! Éljen a SZABAD, DEMOKRATIKUS, EMBERKÖZPONTÚ, SZENTESKEDŐ, FÜGGETLEN, HAZAFIASKODÓ MAGYAR HAZÁNK!!! Az átkos, diktatórikus, puha, Kádár János rendszer meg vissza ne jöjjön? Mert akkor nem utazhatom külföldre!
  Éljen a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége valamint a követőik!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!
  Követelem, hogy minden kettes állampolgárunk a jövedelme 20%-ról mondjon le!”
 • 6. elgergho 2011. december 20. 11:06
  „Miért ?! Mi nem drágul ?!”
 • 5. Larsson 2011. december 20. 11:04
  „3.

  Ezt pofáztam hónapokig, hogy minden akciójukkal nyírják a forintot, ami mind a devizásoknak, mind a forintosoknak iszonyú nagy BÜNTETÉS lesz előbb-utóbb!
  Ezt is köszönjük <moderálva>! :(((((((”
 • 4. Commander-V2 2011. december 20. 11:01
  „Kedves Fülkeforradalmárok és szegedi képviselőik, név szerint a FIDESZ frakció tagjai, Dr. Bohács, Nógrádi, Póda, Rózsavölgyi, Dr. Farkas, Pocsai, Dr. Gyimesi, Haág, Hüvös, Juhász, Kalmár, Kosik, Mihálffy és Kohári Urak! Önökre nagy számban szavaztak emberek, akiknek mindent megígértek, még ingyenes panel programot, alacsony adókat, magas fizetést, biztonságot, tisztességes politikát. Hatalomra kerülve elfelejtették az ígéretek betartását sőt a választóikat is, helyette megszüntették a panel programot, megemelték az adókat, elszegényedik az ország, nincs közbiztonság és kétszínű politikát folytatnak, összekacsintva a szélsőjobboldaliakkal is. Másfél évük alatt megnőtt az államadósság, lehetetlen helyzetbe hoztak 15 millió magyart, feldúlták az országot és az alkotmányos rendet. A legnagyobb tisztelettel kérem, hogy mondjanak le. Minél hamarabb, annál jobb Önöknek és ennek a sokat szenvedett országnak is! Az Önök módszere teljes alkalmatlan az ország és Szeged vezetésére, egyik botrányból a másikba lépnek bele. Híresen birka türelmű a nép, de nem bolond és nem ellensége önmagának. Ha Önök nem lépnek le időben, és nem biztosítják, hogy az erőszakoskodás helyett az ész kormányozzon, az esztergomi fideszes képviselők sorsára fognak jutni, akiket hetekkel ezelőtt csak rendőri sorfal mögött lehetett biztonságosan kihozni a városházáról, annyira dühös volt rájuk a nép. Meddig akarnak még elmenni? Megint 2006 októberét akarnak és tüntetéseket a saját otthonaik előtt? Nem lenne elegáns és főleg nem szükséges megint egymásnak ugrasztani az embereket. Azzal semmit nem fognak megoldani, ha arra gondolnak. Tisztelt Dr. Bohács! Kérem, oszlassa fel a szegedi közgyűlést! Írjanak ki új választást, legalább itt Szegeden és hátha mások is követik a jó példát. A hírnevét és jó megítélést megmentheti így.”
 • 3. Egyolvasó 2011. december 20. 10:54
  „Ez azért már nem vicc, addig míg a devizahiteleseket megmentik addig a forinthiteleseket a szakadékba lökik.
  Ezért kellett megmenteni a devizahiteleseket, hogy azokat tegyék tönkre akik forinthitelből vásároltak ingatlant?
  Tényleg birka nép lakja magyarországot, a juhászok a parlamentben jót röhögnek rajtunk birkákon.”
 • 2. santaclaus29 2011. december 20. 09:36
  „ÉLJEN A FÜLKE.---.AZ ALKIRÁLY......GONDOS ÉS HAZASZERETŐ....VAGY ?????????????????????...hazaszolgáló!”
 • 1. Larsson 2011. december 20. 09:30
  „De jó is volt bajnai idejében, amikor még 5,25% volt az mnb alapkamat, nem kicsit kisebb volt a törlesztőm!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A monetáris tanács 50 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot

A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal 7 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar… Tovább olvasom