Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

Tovább drágultak az ingatlanok a csok módosításai miatt

Minimálisan ugyan, de nőttek az érintett ingatlanok négyzetméterárai a csok januárban életbe lépett módosításai hatására.
A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez biztosított családi otthonteremtési kedvezményének (csok) januárban életbe lépett módosításai hatására minimálisan ugyan, de nőttek az érintett ingatlanok négyzetméterárai - közölte az ingatlan.com az MTI-vel csütörtökön.

A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez biztosított családi otthonteremtési kedvezményről (csok) megjelent kormányrendelet szerint egy gyerek után 600 ezer, két gyerek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer, négy vagy több gyerek esetén pedig 2 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

A minimális lakásméretre vonatkozó korlát egy gyereknél 40, kettőnél 50, háromnál 60, négynél pedig 70 négyzetméter. Lakás bővítésének minősül a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése, ideértve a tetőtér-beépítést is.

Az ingatlan vételára legfeljebb 35 millió forint lehet, és maximum 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

A közlemény idézi Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta: a szabályok lazítását az indokolta, hogy az év eleje óta megnövekedett az érdeklődés a használt lakások iránt. A módosítások következtében egységessé válik a gyerekek után járó támogatás és eltűnnek az értékhatárokra vonatkozó regionális különbségek.

Az ingatlan.com összeállítást készített a piacon február elején elérhető 40 négyzetméteresnél nagyobb téglaépítésű lakások hirdetési árairól. A végeredmény szerint az érintett lakások négyzetméterára 2,1 százalékot emelkedett a tavaly decemberihez képest.

Balogh László kiemelte: a fővárosban a legmagasabbak az árak, és ez felhúzza az országos átlagot.

Budapesten a 40 négyzetméternél nagyobb téglaépítésű lakások négyzetméterét átlagosan 427 ezer forintért hirdették február első hetében, ami 3,3 százalékos drágulás a decemberi végi szinthez képest.

Budapesten belül az V. kerület a legdrágább, ott a szóban forgó lakások átlagos négyzetméterára 708 ezer forint, ami 1 százalékos drágulásnak felel meg. A fővárosban a XXI. kerület számít a legolcsóbbnak a 243 ezer forintos átlagárral, azonban ez is 7 százalékos emelkedés december végéhez képest.

Budapest után a második legdrágább város Győr. A megyeszékhelyen a szóban forgó lakások átlagos négyzetméterára 291 ezer forint, ami 0,5 százalékos növekedés decemberhez képest.

Szolnokon emelkedtek leginkább az árak, itt 12,3 százalékkal, 179 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

A szakértő elmondta: a kibővült csok bejelentése óta idén naponta átlagosan 150 ezer ember böngészi a hirdetéseket, ami 39 százalékos növekedés.

Az ingatlan.com előrejelzése szerint a csok-szabályok módosítása további élénkülést generálhat a használt lakások piacán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőnyeg szélén az egész Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

Szőnyeg szélén az egész Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal
Egy székkutasi gazda panaszt tett rá, azon Lázár János és Fazekas Sándor miniszterek összevesztek, most pedig a kormány dönt arról, mi legyen a sorsa. Tovább olvasom