Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

További emelkedés várható a tőzsdén

Hétfőn tovább erősödhet a Budapesti Értéktőzsde indexe, mert korábban nemcsak az amerikai mutatók javultak, hanem a ázsiaiak többsége is.
A pénteki jelentős emelkedés után hétfőn tovább erősödhet a Budapesti Értéktőzsde indexe az MTI által megkérdezett elemzők szerint, részben azért, mert korábban nemcsak az amerikai mutatók javultak, hanem a ázsiaiak többsége is.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője elmondta, várakozásaik szerint jelentősebb pluszban nyit a BUX. A piac optimista, mivel a görögök nagy valószínűséggel megkapják a második mentőcsomagot, s ezzel egy hónapok óta tartó elhúzódó ügy végére kerül pont.

Hozzátette, Amerikában ünnepnap van, emiatt ott nem lesz kereskedés, így a forgalom jóval kisebb lehet a BÉT-en, mint egy átlagos napon. Ám ez akár fokozhatja is a piaci árfolyam-mozgásokat.

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője elmondta, kedvező a nemzetközi tőkepiaci hangulat, s ezért pozitív nyitásra számít a BÉT-en. Hozzátette, az optimizmus átragadt a forintra is, hiszen 288 forint közelében, illetve néha már alatta mozog az euró árfolyama.

A nemzetközi indexek közül kiemelte az amerikai Dow Jonest, amelyik 2008 májusa óta nem látott magasságba emelkedett.

Mindez alapvetően a kínai változásoknak tudható be, amelynek hatásaként az európai tőzsdék is erősödhetnek hétfőn: nemzetközi elemzők az általános helyzetről elmondták, világszerte javított a piaci hangulaton a kínai jegybank gazdaságösztönző célú intézkedése, valamint az Eurogroup tanácskozásától várt döntés a második görög segélycsomag folyósításáról.

A kínai jegybank szombaton, a GDP-növekedési ütem sorban már az ötödik egymást követő negyedéves lassulására tekintettel 50 bázisponttal, 20,5 százaléka csökkentette a kereskedelmi bankok kötelező tartalék előírását (RRR), ami becslések szerint 350-400 milliárd jüannal növelte meg hitelfolyósítási kapacitásukat. BÉT is.

Pénteken a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 397,78 pontos, 2,12 százalékos emelkedéssel, 19.147,54 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 15,0 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek a csütörtöki záráshoz képest.

Pénteken a Mol 305 forinttal, 1,62 százalékkal 19.100 forintra erősödött, 2,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 75 forinttal, 1,94 százalékkal 3.945 forintra nőtt, forgalmuk 8,8 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 30 forinttal, 5,52 százalékkal 573 forintra emelkedett, forgalma 2,9 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 485 forinttal, 1,29 százalékkal 37.990 forintra növelte értékét, a részvények forgalma 688,3 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 261,1 millió forintos forgalom mellett 230 forinttal, 1,41 százalékkal 16.580 forintra erősödött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfagyott a kajszi fele

A húszfokos hidegek elfagyasztották a legkorábbi gyümölcsök virágrügyeit Tovább olvasom