Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Új rekord! 240 forint fölött a svájci frank

A forint hétfőn kora estére erősödött az euró és különösen a svájci frank délutáni jegyzéséhez képest a devizapiacon.

Hétfőn 18 óra körül 268,27 forinton állt az euró a délután négykor elért 268,78 forint után, reggel hét óra körül 267,72 forinton volt.

Vasárnap késő estéhez képest a forint 0,48 százalékkal erősödött az euróhoz viszonyítva.

Az euró árfolyama a múlt év vége óta 3,44 százalékkal csökkent a forinthoz viszonyítva.

A svájci frank hétfőn reggel 234,15 forintot, délután röviddel 16 óra után történelmi csúccsal 244,43 forintot, röviddel 18 óra után már csak 241,84 forintot ért.

A dollár 188,86 forintra emelkedett a vasárnap késő esti 187,52 forintról (+0,77 százalék). A dollár a múlt év vége óta 8,47 százalékkal gyengült a forinthoz képest.

Az euró 18 óra körül 0,11 százalékkal 3,9949 zlotyra gyengült, és 0,20 százalékkal 24,134 cseh koronára csökkent vasárnap estéhez képest.

Korábban írtuk

Hétfőn történelmi szintre, gyengült a forint a devizák széles körével szemben erősödő svájci frankkal szemben.

A devizapiacokon átmenetinek bizonyult az értékpapír piacok lendületes erősödését támogató megkönnyebbülés, amit az amerikai államadósság-limit emelésének kereteiről hétfőre virradóra a demokrata és republikánus vezetők között megszületett megállapodás váltott ki.

Elemzői vélemények szerint a megállapodás nem hárította el az amerikai szuverén adósbesorolás rontásának veszélyét, mivel az adósságlimit megemelése nem javít a költségvetés finanszírozási helyzetén.

A devizapiacokat terhelő kockázatkerülő befektetői magatartás a befektetési menedék eszközökbe, svájci frank és japán jen befektetési tereli a likvid eszközöket. A dollár és az euró új negatív árfolyam rekordot döntött a svájci frankkal szemben, a dollár a japán jennel szemben négy és fél havi mélypontra esett.

A svájci frank árfolyama áttörte a 240 forintos küszöböt és délután négy óra után a jegyzés 243,22 forinton új rekordot állított be. Az előző árfolyam rekord pénteken volt 239,07 forinton. A frankot hétfőn kora reggel még valamivel 234 forint felett jegyezték.

Az eurót délután négy órakor 268,78 forinton jegyezték a péntek délutáni 269,80 forint után.

A dollár jegyzése 188,45 forint 1,4266 dolláros euró árfolyam mellett, szemben a péntek délután 186,41 forintos és 1,4394 dolláros jegyzésekkel.

Száz japán jen jegyzése 246,24 forint a péntek délutáni 245,67 forint után.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. cselac 2011. augusztus 02. 10:33
  „Tehát 19-nek még egyszer, ha már a moderátornak tegnap este szúrta a szemét: a forrás sajnos más, a hülyeség valóban gerjeszt, de mondok valamit: nem csak az általad utált elmúlt évről, hanem az imádott majd´ 1 évtizedről is szó van...

  Az megvan, hogy kicsit kezd elegem lenni abból, hogy ha meglátod a hozzászólásom, már rögtön kötekedned kell?”
 • 25. Larsson 2011. augusztus 02. 09:11
  „Közel a 245 is, lehet hamarabb éri el a 250-et (amit még tegnap írtam), mint amire előzetesen számoltam!”
 • 24. Együgyű 2011. augusztus 02. 08:42
  „Sajnos nem Izlandon lakunk!
  Magyarországon egy politikus, bankár és menedzser sem lesz és lett bebörtönözve, többeket meg kiutasítani sem mernék. Magyarország soha nem áll talpra, gazdaságilag nem fog megerősödni. (történelmünk!) Ingadozások lesznek!
  Előre látom legfeljebb 2 év múlva a gazdagokat is beveszi a kormányunk a megszorításokba.
  ( Erre mutat a mostani helyzet!!!)
  Okos nyilatkozatokkal és a rossz gazdaságpolitikával a mostani meglátásommal nem, hogy bukást, de komoly anyagi gyarapodáshoz lehet jutni. Alpári nyilatkozatokkal meg jól fizető (Euróban) állást lehet kapni. Véleményem szerint el fogunk tűnni a történelem sülyesztöjében.
  A bókolás és morgás részünkről meg folytatódik valamint a biztos szavazók részéről az Orbán úr dicsőítése. ( A tömeg kiábrándultsága miatt a demokratikus szavazásra el sem megy.)
  Éljen sokáig: Orbán Viktorunk és vezérlő csapata!!!

  Egy vélemény a sok közül.”
 • 23. SADAF 2011. augusztus 02. 08:23
  „Az izlandi forradalom tabu a mainstream médiában. Valakiknek nem tetszik. Valakik el akarják velünk hitetni, hogy a változás veszélyes, rossz, és túl nagy az ár; hogy a változáshoz vérnek kell folynia, fegyverropogás és sikolyok szolgáltatják a zenét, és végül mindenki azt mondja majd, hogy nem érte meg.

  De a hírek nem tények, hanem közlemények. A média nem érzékszerv. A valóság egészen más.”
 • 22. Gilberto 2011. augusztus 02. 07:19
  „Fogjuk ezt is a kormanyra.... Az nem baj ugye, hogy a dollarral es az euroval szemben is erösödött a frank?”
 • 21. spiler 2011. augusztus 02. 07:17
  „a felvett hitelt fizetni!!!!!!!!!!!
  nincs társadalmi együttérzés a korkedvézményes nyugdijasokkal akkor nem kell elvárni ,hogy mások is együtt érezenek velük......fizess!!!!
  most jönnel rá emberek,hogy minden kormány csak lehuzza a jónépet.
  igen IZLAND JÓ PÉLDA.
  cselac...... de a felesleges hülyeség gerjeszti”
 • 20. SADAF 2011. augusztus 02. 06:41
  „2008-ban Izland csődbe ment. Az ország pénzneme elértéktelenedett. Mindez a lakosság lázadásához, és forradalomhoz vezetett. A kormánynak távoznia kellett, az alkotmányt módosították.

  Az államadósság törlesztését leállították és elvetették, mondván, hogy az adósság a nép feje felett meghozott, hibás politikai döntések következménye, amiért a politikusoké a felelősség, nem a népé. Az új alkotmányba bekerült egy paragrafus, mely szerint a nemzeti politika főszereplője a polgár, nem a politikus. Szavazást írtak ki az államadósság nép általi visszafizetéséről: a szavazók 93 százaléka elutasította a fizetést.

  Izlandon polgári forradalom zajlott le, amely megdöntötte a kormányt, és új alapokra helyezte az alkotmányt. E forradalom során nem folyt vér, a hibákat elkövető politikusoknak a karrierje ért véget, nem az élete. A felelősöket jogi vizsgálat és ítélet várta: néhány politikust, bankárt és menedzsert bebörtönöztek, többeket kiutasítottak az országból. Izland talpra állt, gazdaságilag megerősödött.

  Megtörtént. Ez nem regény vagy film, nem utópia, hanem a jelen valósága. Így is lehet. Erőszak nélkül, fenyegetettség nélkül, de valódi felelősségre vonással.”
 • 19. Larsson 2011. augusztus 01. 22:44
  „17.

  Az meg van, hogy a chf/eur árfolyam erősödésre a hülye nyilatkozatokkal és a rossz gazdaságpolitikával tettek még egy lapáttal???”
 • 18. csemarti 2011. augusztus 01. 22:42
  „cselac!

  Ezt én is nagyon szeretném tudni!!!”
 • 17. cselac 2011. augusztus 01. 22:33
  „csemarti: hát te azt meg hogy csináltad?

  spiler: az megvan, hogy sajnos a CHF erősödik, nyilatkozatoktól függetlenül?”
 • 16. csemarti 2011. augusztus 01. 22:26
  „A tök...m ki van a bankokkal az én 46 ezer forintos hitelemből most 142 ezer forintos hitelem van. Már az összes félretett pénzünk ráment. Szóval elegem van. Az APEH vagy bocsi most már valami más a neve, nem vonhat le, csak a fizetések X százalékáig, a bankoknak bezzeg mindent lehet!!! Ezt kellene szabályozni, nem pedig ilyen semmilyen segítséget nyújtani a devizahiteleseknek! Ugyanis ettől sokkal többet nyerészkedik rajtam a tisztelt állam <moderálva>”
 • 15. baja2005 2011. augusztus 01. 21:24
  „10 éve a fő hülye voltam, mert a a biztos forint alapút választottam a kedvező frankos helyett.
  Pedig akkor mindenkinek a frankost javasolták,mert a kormány azt javasolta. Hogy melyik? AZ ORBÁN!!! Vehettél lakás befizetés nélkül állami garanciával svájci frankra! 8 évig próbálták a hitelesek miatt az árfolyamot kordában tartani. Ezek után ORBÁNÉK tönkre tették a hiteleseket.
  Ha az embereknek a magas árfolyam miatt mindene a törlesztésre megy, a maradékon pedig eteti a javasolt sok gyereket, nem lesz ereje lázongani, sőt befogja a pofáját, hogy legalább a szegénységét meg tudja őrizni az éhhalállal szemben. Szóval ez vár rád ORBÁNIÁBAN. Ez a mai magyar valóság, röviden.”
 • 14. papsajt 2011. augusztus 01. 20:47
  „nincs mese kiszogáltatottak vagyunk.
  .
  a rossz bankrendszer miatt pang a gazdaság leginkább.
  Államilag túl vannak támogatva a bankok, nincsenek rászorulva az üzletelésre, a pénzforgalomra.
  Nem feltőkésíteni kell őket, hanem hagyni versengeni egymással.
  Amelyik kereskedelmi bank nem kereskedik, az húzza le a rolót.

  egy zsidó vicc szerint nem a pénz boldogít, hanem a kamat.
  .
  az CHF lufi sem csak Görög-o. vagy Amerika miatt fújódik,hanem mert leállt a hitelkihelyezés, a meglévők meg inkább bedőlnek. így gerjeszti magát a válság, és az jár jól aki olcsón tud majd felvásárolni. a spekulánsok.
  Ezért kellett volna átváltani az összes CHF alapú hitelt, felesbe az ügyfél, felesbe a bank terhelésével.
  .
  Az állami eszközkezelő felesleges pénz kidobás.”
 • 13. Együgyű 2011. augusztus 01. 20:33
  „Végre valamiben megint elsők vagyunk!
  Örülök, hogy svájci frankot vettem 8-éve a megtakarításomból!
  Csak egy gondom van, most adjam el vagy később?
  Segítsetek tanácsaitokkal!!!”
 • 12. spiler 2011. augusztus 01. 20:17
  „mikor jelentik fel a kormány tagjait akik hülyeslget beszélnek és emelkedik a CHF árfolyama,ök nem felelnek mint az előző vezetők”
 • 11. mattil 2011. augusztus 01. 20:05
  „Kipróbáltam az árfolyamögzítő kalkulátort, és az jött ki, hogy ha rögzítem az árfolyamot, akkor olyan 7-8 ezerrel kevesebb lesz a törlesztőm egy ideig, utána azonban kb. ennyivel magasabb a mostani árfolyamhoz képest. Tehát most 40 ezer rövid ideig 33, majd további tizenkét évig 48 ezer!
  2006-ban vettem fel 165-ös árfolyamnál 3 milliós hitelt, aminek most öt év csóróskodás után csak a tőketartozása alulról közeli az öt millát. Ez egyszerűen szörnyű!
  Optimistább típus vagyok, a múltkor a boltossal beszélgetve épp azon tréfálkoztam, hogy ugyan már bármikor nyerhetek a luxoron (az egyetlen szerencsejáték amivel szoktam néha játszani), mire Ő közölt, hogy szerinte meg szörnyű dolog az, hogy egy életerős 36 éves embernek akinek van állása stb. az egyetlen esélye arra, hogy valamennyire egyenesbe jöjjön az élete az az, hogy talán egyszer "nyer a lottón". No azóta én is egyre pesszimistábbnak érzem magam..”
 • 10. cselac 2011. augusztus 01. 19:54
  „Minek szólsz bele, ha nem értesz hozzá? Nem a forint gyengül, ha a CHF erősödik. Ami szar, nem kicsit. Nem Orbánt, Gyurcsányt kell szidni, aki a devizahitelekben nyerészkedett, azok a bankok, akik érdekes módon nem igazán könyveltek el nálunk veszteséget...”
 • 9. tótkomlósi 2011. augusztus 01. 19:44
  „A devizahiteleseket orbántól kéne már megóvni!

  Nagy fogás a 180 körüli árfolyam. Ennyi a büdös életben nem lesz már, de a duplája könnyen!
  Bár a probléma megoldva, ígyhát drágulhat tovább, most kevesebbet kell fizetni. Mire a külömbözet fizetésére kerül a sor, addigra úgyis másik kormány lesz és a mostaniak azokat fogják szorongatni, hogy segítsék ki a hiteleseket, mert íaz tarthatatlan, hogy ennyit kelljen fizetniük szegényeknek!

  Pedig ők mekkorát segítettek rajtuk!”
 • 8. tobaccoroad 2011. augusztus 01. 19:42
  „"Kétszázhúsz felett észre sem veszed"”
 • 7. N.P. 2011. augusztus 01. 19:22
  „"Megvédjük a devizahiteleseket!" - idézet Orbán Viktortól.....”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le fogják minősíteni az Egyesült Államokat?

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó cég szerint az USA elveszítheti… Tovább olvasom