Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Új típusú együttműködést kötne a kormány az IMF-fel

Az újfajta megállapodás növeli majd a befektetői biztonságot Magyarországon - közölte a Nemzetgazdaság Minisztérium.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) közölte, hogy még nem kapott felkérést a magyar hatóságoktól egy IMF által támogatott programról szóló tárgyalások megkezdésére.

Az IMF Washingtonban csütörtökön kiadott közleménye szerint a jelenleg Budapesten tartózkodó IMF-küldöttség a statútuma IV. cikkelye szerinti szokásos konzultációját tartja Magyarországon, és nem folytat hiteltárgyalásokat.

Korábban írtuk:

Az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutalappal - közölte a Nemzetgazdaság Minisztérium csütörtökön.

A közleményben hangsúlyozzák : a magyar gazdaság növekedéshez elsősorban a "függetlenségünket kell megvédenünk, azt, hogy Magyarországot a piacokról tudjuk finanszírozni. Ezt az eurózóna elhúzódó válsága megnehezítheti"

Bankszövetség az IMF-együttműködésről

A Magyar Bankszövetség üdvözli a kormány és az IMF új együttműködését, és mélységesen egyetért azzal, hogy a befektetői biztonság növelése nélkülözhetetlen a gazdasági növekedés beindításához - közölte Patai Mihály, a szervezet elnöke csütörtökön.

A bejelentésre a tőzsde percek alatt 3 százalékos növekedéssel, a hazai fizetőeszköz pedig az euró előző árfolyamához képest 4 forintos erősödéssel reagált - mutat rá a bankszövetség elnöke által szignált közlemény.

A közlemény szerint "a szövetség vezető testülete a készenléti megállapodást a mai gazdasági környezetben nemcsak szükséges, de feltétlenül hasznos lépésként is értékeli, amely a kormány független, felelős és együttműködő gazdaságpolitikájának rendkívül fontos elemeként adhat segítséget a következő időszak stabilitásához, fejlődéséhez".

Ezért jó eszköz lehet egy újfajta, már a "saját érdekeink szerint berendezett, gazdaságunkhoz igazított együttműködés az IMF-fel", amely a régivel szemben nem csökkenti, hanem növeli az ország pénzügyi-gazdasági függetlenségét. "Az újfajta megállapodás ugyanis – szemben a régivel – nem növeli az államadósságot, mivel nem hitelfelvételről szól, voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetői biztonságot Magyarországon. Így lesz esélyünk a tervezett menetrend szerint beindítani a növekedést" - áll a közleményben.

Az NGM a közleményben kiemeli, hogy az elmúlt másfél évben a kormány új alapokra helyezte a magyar gazdaságot, felszámolva "minden régi típusú együttműködést, amely korlátozta gazdasági önállóságunkat".

"Ezt sikeresen megvalósítottuk, elértük, hogy a magyar gazdaság a piacról finanszírozza magát, nem függünk mások jóindulatától. Ezzel a megújulás korszaka lezárult, most a növekedés korszaka kezdődik, és ehhez minden eszközt igénybe kell vennünk" - olvasható a közleményben.

A megújulás időszakában az volt a lényeg, hogy "szabad kezünk legyen és a magyar érdekek szerint rendezzük be Magyarországot", ehhez fel kellet számolni azokat a régi típusú együttműködéseket, amelyek korlátozták az ország gazdasági önállóságát - emlékeztet a tárca. "Így sikerült a gazdaságot saját lábra állítani, elértük, hogy a piacról finanszírozzuk magunkat, ezzel jelentősen megnőtt a mozgásterünk. Ennek eredményei ma már kézzelfoghatóak" - áll a közleményben.


Budacash gyors elemzése a hírről

- a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint Magyarország egy új típusú megállapodást köt az IMF-el
- a közlemény szerint nem hitelfelvételről van szó, hanem egyfajta biztosításról
- értelmezésünk szerint ez akár egy készenléti hitelkeret is lehet
- a kormány az IMF szokásos éves konzultációja keretében megkezdi a tárgyalásokat az új típusú együttműködésről
- a bejelentés 180 fokos fordulatot jelent a kormány eddigi elutasító álláspontjához képest, amit a közlemény azzal magyaráz, hogy az eurozóna elhúzódó válsága megnehezíti a piaci finanszírozást, a gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése érdekében pedig minden elérhető eszközt igénybe kell venni
- mindenesetre a külföldi és hazai szakértők többsége már régóta szorgalmazott egy ilyen lépést, így a piaci reakciók is egyértelműen pozitívak: a forint erőteljesen megugrott a hírre (308 körül az UER-al szemben)
- nem mellesleg, a lépéssel jelentősen nőttek az esélyei annak is, hogy Magyarország rövid távon elkerülje a hitelminősítők általi leminősítést.A munkát terhelő adók csökkentek, "a nyugdíjasok megtakarításai megmenekültek a spekulánsok támadásaitól", Európában szinte egyedülálló módon csökkent az államadósság, stabilizálódott a költségvetés. Magyarország 2004-es EU csatlakozása óta először tartja 3 százalék alatt a jövő évi költségvetési deficitet, erre a teljesítményre a 27 tagú Európai Unióban Magyarországon kívül csak hat ország lesz képes - hangsúlyozza a gazdasági minisztérium.

KDNP: a forint erősödése jelzi a lépés helyességét

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egyetért a kormány azon törekvéseivel, hogy minden eszközzel megőrizze az ország stabilitását és csökkentse kiszolgáltatottságát - mondta Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője csütörtökön.

A KDNP frakció első embere kiemelte: az IMF-fel történő, új alapokon nyugvó tárgyalások biztonsági hálót jelenthetnek a magyar gazdaság számára. A forint erősödése is jelzi a lépés helyességét - mondta.

"Reméljük, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalás gazdasági függetlenségünk megtartását és a piacok bizalmának visszaszerzését eredményezi" - fűzte hozzá Harrach Péter.

A 2010-ben a bruttó hazai termék (GDP) közel 82 százalékára rúgó államadósság akkori árfolyamon számolva mára 74 százalékra csökkent, a GDP 1,4 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához viszonyítva.

"Sikerült tehát véghezvinnünk az elmúlt másfél évben, hogy csak a magunk érdekeit érvényesítsük, másokhoz ne kelljen alkalmazkodnunk. Így ma már új együttműködéseinket új alapokról építhetjük föl a saját érdekeink érvényesítésével" - áll a közleményben.

A nemzetgazdasági tárca szerint Magyarország fordulóponthoz érkezett, és mostantól a növekedés fokozására kell összpontosítani, ehhez pedig minden elérhető eszközt igénybe kell venni.

Londoni elemzők: csökkenhet a leminősítés esélye

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint csökkenhet Magyarország rövid időn belüli leminősítésének esélye annak a csütörtöki bejelentésnek a hatására, hogy tárgyalások kezdődnek a kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között egy új típusú együttműködésről.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője a bejelentést kommentálva úgy vélekedett, hogy a tárgyalások hírével Magyarország "időt nyerhet a hitelminősítőknél", és elképzelhető, hogy a hitelminősítők - ha szándékukban állt a magyar adósosztályzat rontása - ezt a döntésüket most halasztják.

MSZP az IMF-együttműködésről

Az MSZP a kormányzati gazdaságpolitika bukásának beismeréseként értékeli, hogy a kabinet tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új típusú együttműködésről.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető az MTI-nek csütörtökön nyilatkozva kifejtette: a jelenlegi helyzetben elkerülhetetlennek tartják az IMF-megállapodást. "Jobb későn, mint soha" - mondta, hozzátéve, kár az elmúlt másfél évért, "az országnak, az embereknek nagyon sokba került ez az ámokfutás, emberek millió fizettek százezrekkel többet a dilettáns gazdaságpolitika miatt".

Az MSZP elnöke szerint fel kell tenni a kérdést, hogy a kormányfő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, akik e gazdaságpolitikáért felelősek, levonják-e a szükséges következetést. "Várjuk, hogy Orbán Viktor tartva ígéretét az IMF-szerződés megkötése után távozik-e posztjáról" - mondta arra utalva, hogy a Népszabadság keddi számában azt írta: zárt körben a miniszterelnök korábban állítólag célzott arra, hogy "ha az IMF visszajön, én el...".

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t, hogy az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutalappal.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza az MTI-nek csütörtökön szintén azt mondta, hogy elképzelhetőnek tartja a hitelminősítői döntések halasztását.

A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja a minap negatív kihatású megfigyelés alá vette a befektetési ajánlású sáv alsó szélén lévő magyar államadós-osztályzatot, közölve: a felülvizsgálat eredményéről várhatóan még ebben a hónapban döntést hoz, azoknak a további információknak a függvényében, amelyeket a magyar kormány szolgáltat a gazdasági kihívások kezelésének mikéntjéről.

Nézőpont: pragmatikusan döntött a kormány

Pragmatikus döntést hozott a kormány, amikor csupán a 2008-as megállapodás korábbi erős kritikája miatt nem zárkózott el az IMF-fel való tárgyalásoktól - közölte Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet elemzője csütörtökön az MTI kérdésére, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutalappal.

A döntés erősítheti a válsághelyzetben is kormányzóképes kabinet képét. A tárgyalások ténye és az esetleges megállapodás egy "elővigyázatossági megállapodásról" javíthatja Magyarország megítélését a nemzetközi pénzpiacon és így segítheti az államkötvények értékesítését, az ország finanszírozását. A hangsúlyozottan "új típusú" kapcsolatfelvétel minden bizonnyal része a kormány nemzetközi hitelminősítők leminősítése ellen folytatott küzdelmének - mondta.

Hozzátette: a pénzügyi szektor várhatóan üdvözölni fogja megállapodást, társadalmi megítélése viszont a tárgyalások eredményétől függ. Ugyan az IMF társadalmi megítélése nem túl előnyös Magyarországon, amennyiben a kormány a tárgyalások megkezdését és az esetleges megállapodást az ország szempontjából előnyös lépésként tudja feltüntetni, az várhatóan nem lesz népszerűtlen.

Szinte biztos azonban, hogy a kormány és különösen a gazdasági miniszter éles kritikákkal kell majd, hogy szembenézzen a politikai arénában. Mind a baloldali, mind a radikális ellenzéke a hitelesség elvesztéséről, a gazdaságpolitika bukásáról szól majd. Ugyanakkor a kormány válaszában hivatkozhat majd arra, hogy a tárgyalások megkezdése és várható eredménye is teljes más, mint az a 2008-as kényszerhelyzetben történt megállapodás esetében volt - közölte.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. Lutetia 2011. november 18. 15:23
  „Cselac,
  "az MNB meg a kormány felhőtlen kapcsolata meg köztudott" - igen, mint ahogy azt is tudjuk, hogy már Járai, a nagy szövetséges sincs nagy véleménnyel a kormány ténykedéséről. Tulajdonképpen kivel is van jóban ez a kormány saját magán kívül?
  "A helyett, hogy a sz@rban összefogás lenne, még erősebb a széthúzás." - miért, a Fidesz hajlandó volt együttműködni a 2009-es válság idején a kormánnyal?
  "Legalább most már kezdik kapizsgálni, hogy a híreket beárazzák." - és nem gondolod, hogy a Fidesz ezzel nem volt tisztában, amikor 2009-ben nem győzte hangsúlyozni a hitelminősítők szerepének fontosságát?
  Ilyen az, amikor a hóhért akasztják. Kár, hogy az egész a magyar népen csattan.”
 • 59. Mathiasking 2011. november 18. 14:06
  „Tisztelt Fórumozók!

  Várjuk ki a Miniszterelnökünk Szógyártójának nyilatkozatát illetve közleményét. kommentjét. Mindig is azt mondom, amit magyarázni kell nagy nyilvánosság előtt, abba már bele lehet sz@rni. A vélemény szabad kinyilvánításának egyik jó oldala a következő ezzel kapcsolatosan:

  http://nepszava.com/2011/11/magyarorszag/visszasirja-magat-a-kormany-az-imf-hez.html”
 • 58. X_Y 2011. november 18. 12:25
  „Lehet hogy Matolcsy csak azért kért "időpontpot" az IMF-től hogy elzavarja őket :) :)
  Találtak drágább módot az államadósság finanszírozására...”
 • 57. macs 2011. november 18. 10:44
  „49. fidxaros
  ha igaz amit irsz, akkor most trükkök százaiból az egyiket vetette be az NGM, mert úgy gondolta ezzel elkerülhetjük az ország lemínősítését?”
 • 56. fidxaros 2011. november 18. 10:23
  „A valóság az, hogy Orbánnak nincs a nemzet részéről (és soha nem is volt) valódi, többségi támogatása.

  A MASZATOLÁS AZ, HA EURÓPAIHOZ NEM MÉLTÓ MŰKÖDÉS UTÁN TOVÁBBRA IS MINISZTERELNÖK MARAD.

  orbán el”
 • 55. fidxaros 2011. november 18. 10:14
  „Hát igen a kommunikációnak értéke van, de ha arrogáns, arra nem elég érv, hogy a jobbik ezt szeretné hallani!!”
 • 54. fidxaros 2011. november 18. 10:09
  „Ha Orbán érdemes lenne a nemzet támogatására, akkor
  nem tömőfával tol le egy alaptörvényt mindenki torkán,
  nem a vallásosságot tenné kötelezővé,
  nem pártkatonákat tenne állami méltóságokká,
  nem a hatalmát betonozná, arrogáns kommunikációval valakit mindig sért

  hanem a nemzet emelné fel, ha alkalmas lenne államférfinak.”
 • 53. cselac 2011. november 18. 10:07
  „Jelen helyzetben újabb maszatolásra alkalmas helyzetet írtál le.

  "Legalább most már kezdik kapizsgálni, hogy a híreket beárazzák. Szerintem ha most a Giró-Szász bejelentené, hogy Orbán négyszemközti zárt tárgyalásra hívta Bajnait, már ettől is erősödne a Forint. És egyébként is ha a Forinterősödéshez az kell, hogy minden délben meztelenül kánkánozzon Orbán bohócsipkával a fején a Roosevelt téren, akkor tegye meg! Ez ilyen egyszerű."

  Nem én találtam ki, de nagyon igaz.”
 • 52. fidxaros 2011. november 18. 09:58
  „cselas, jelen helyzetben az ország számára jegjobb forgatókönyvet írtam le”
 • 51. cselac 2011. november 18. 09:54
  „Látod, ez a nagy baj. A helyett, hogy a sz@rban összefogás lenne, még erősebb a széthúzás.”
 • 50. cselac 2011. november 18. 09:50
  „fidxaros: ja, elvégre 1,5 év után kb. ugyanaz történt, mint Bajnai idején. Jeee...milyen jó is lenne most újabb 2-3 év maszatolás...”
 • 49. cselac 2011. november 18. 09:49
  „fidxaros: az MNB meg a kormány felhőtlen kapcsolata meg köztudott :D”
 • 48. fidxaros 2011. november 18. 09:47
  „Szerintem már ne a Zorbán, Matolcsy páros trágyaljon, inkább szakértői kormány alapon védjük az országot. 2012 közepén úgyis kipükkadnak.Jöjjön Bajnai mielőbb, aztán 2013-ban új választás kell kötelező választói részvétellel és akkor nem virtuális 2/3 fogja elküldeni jobboldalt néhány ciklusra.
  Grazban pedig talán sikerül egy rendes embert faragni.”
 • 47. fidxaros 2011. november 18. 09:29
  „Trükkre készülhetnek Orbánék az IMF-fel elemzők szerint

  2011. november 18., péntek, 09:09 o Utolsó frissítés: 2 perce
  Szerző: hvg.hu
  Törökország másfél éven át tárgyalt a valutaalappal egy készenléti megállapodásról, majd 2010 márciusában közölte, hogy nincs szüksége segítségre.

  A törökök esetén a piac bevette a trükköt - írja a Napi Gazdaság. Az IMF benntartása a tárgyalási folyamatban megnyugvást hozott, mert a befektetők úgy látták, hogy végső esetben megnyílik az IMF bukszája Törökországnak, még ha nem is jött létre a felek között formális megállapodás. Ezzel meg lehet szerezni azt a biztonságot, amit az IMF jelenléte sugall anélkül, hogy meg kellene fizetni ennek az árát - mondja Ash.
  A Financial Times szerkesztőségi blogjának csütörtöki írása szerint a magyar bejelentést több helyen is kételkedés fogadta. Ezt csak felerősítette a Magyar Nemzeti Bank bejelentése, amely szerint az MNB is csak az NGM közleményéből értesült a tárgyalások szándékáról. "Attól tartok, ez csak a szóbeli piaci beavatkozás egy formája, alap nélkül, főképp, hogy az MNB azt mondta, nem tudtak róla" - idézi az írás a Nomura elemzőjét, Peter Attard Montaltót.”
 • 46. Lutetia 2011. november 18. 08:44
  „40 DobóI, Ezt majd beszéld meg azzal az egyre szaporodó számú tekintélyes JOBBOLDALI közgazdásszal (Chikán, Mellár, Járai, a teljesség igénye nélkül), akik egy emberként mondják ki: az Orbán-kormány elhibázott intézkedéseivel komoly felelősséggel bír a kialakult helyzetért.”
 • 45. Admin07 2011. november 18. 08:42
  „Ármány viktor felcsúti focista elvtársunk is elmondhatja, amit már más is elmondott: "Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert el...<moderálva>. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni..."”
 • 44. Lutetia 2011. november 18. 08:40
  „Ha készenléti hitelkeret-szerződést akarunk kötni az IMF-fel az nem újdonság, hiszen a Gyurcsány-kormány is azt tette. A készenléti hitelkeret akkor válik tényleges hitelfelvétellé, ha az adott állam lehívja a hitelt. Ha ez ilyen egyszerű és kockázatmentes, akkor eddig miért nem mertünk ilye kötni az IMF-fel? Nylván azért, mert egy ilyen hitelkeretet is komoly feltételekhez köt az IMF. Akkor meg miért tesz úgy Matolcsí, mintha ezúttal mi doktálnánk a feltételeket? Ennyire hülyének vagyunk nézve?”
 • 43. X_Y 2011. november 18. 08:02
  „40. DobóI

  Komolyan sajnállak - még mindig elmúttnyócévezni... Tovariskám, másfél éve ti vagytok 2/3-os hatalmon. Előtte az elmúttnyócévben folyamatosan azt ugafonoztátok hogy ti aztán mindent megoldotok hetek alatt....”
 • 42. X_Y 2011. november 18. 07:58
  „A gazdaság annyire felpörgött és olyan kiemelkedők az eredmények hogy már lehetőség van pénzt kérni az IMF-től :)”
 • 41. nemtudomka67 2011. november 18. 07:47
  „A nyilatkozatból úgy tűnik,hogy az IMF egy új konstrukciót hoz léte a kedvünkért,mert megengedjük,hogy segítsen.A feltételeket meg mi szabjuk meg.
  Pillanatnyilag mindegy is,hogy ki mit hord össze,ki mit mondott meg mint látnok vagy szakétő,kinek mi lesz a hitelességével.Sokkal lényegesebb,hogy ha kapunk egy lehetőséget arra,hogy kimásszunk a slamasztikából,akkor azzal jól éljünk.
  Nyilván senkit nem fognak leváltani,senkinek nem lesz kisebb az arca,senki nem fog elhúzni,még Obán se.
  Most ez se édekes.Majd ha elmúlik a vihar,lehet fröcsögni.Mindenki kiélheti magát.
  Legszebb öröm a káröröm. Arra is ráérünk.2014-ig a jelek szerint marad a 2/3.Mi meg igyekszünk jól tűrni.Lehet ordenáré módon Orbánozni,Gyucsányozni,az ingyen van,bár attól a helyzet változatlan marad.”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új típusú hitellehetőségek az IMF-nél

Magyarország - ha nem köt új, szigorúan ellenőrzött feltételekhez között… Tovább olvasom