Gazdaság

2010.11.08. 20:01

Újabb csúcson az aranyár

Budapest - Újabb csúcsra emelkedett hétfőn az arany ára, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a következő időszakban összesen 600 milliárd dollár értékben vásárol állampapírokat a gazdaság élénkítésére.

A befektetők arra számítanak, hogy az ösztönzőcsomag felhajtja az inflációt, a későbbiekben pedig a dollár gyengüléséhez vezet: ez a feltételezés ismét a nemesfémek felé tereli a befektetőket.

Hétfőn délután egy uncia (31,1 gramm) arany ára 0,4 százalékkal 1.400,7 dollárra emelkedett a londoni fémtőzsdén azonnali teljesítésre, megdöntve ezzel péntek délutáni csúcsát, amely még 1400 dollár alatt volt.

Az arany ára június elején lépte át először az 1.250 dolláros küszöböt, s azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal emelkedett. Korábban az európai adósságválság, most a dollár gyengülése, illetve az amerikai gazdasági kilátásokat övező bizonytalanság állt a drágulás hátterében.

Az arany ára 1.850 dollárig emelkedhet 2011 végére a Barclays Capital várakozása szerint. A Barclays Capital arra számít, hogy a világgazdaság alakulásával kapcsolatos bizonytalanság miatt a központi bankok növelik majd aranyvásárlásaikat jövőre.

Az aranyár csúcsa tavaly - december elején - 1.226,10 dollár volt. Az arany londoni azonnali ára tavaly 24,83 százalékkal, 2008-ban 5,40 százalékkal emelkedett.

Szeptember eleji közlés szerint némileg emelkedett a világ országainak hivatalos aranytartaléka az idei második negyedév végére az előző három hónaphoz képest. Az Arany Világtanács (WGC) adatai szerint június végén az aranytartalék 30.462,8 tonna volt. Ez 0,9 százalékkal haladta meg a március végi 30.190,1 tonnát. Továbbra is az Egyesült Államok állt az első helyen, az országok hivatalos aranytartalékának 26,7 százalékával rendelkezett.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása alapján Magyarország aranytartaléka 3,1 tonna.

Címkék#arany

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!