Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Univerzális bankba olvadnak a takarékok

A Takarékbank Zrt. közgyűlése elfogadta a Takarék Csoport új üzleti stratégiáját, amely 2023-ra mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben 10 százalékos piaci részesedés és évi 30 milliárd forint körüli adózott eredmény fenntartható elérését célozza meg.
Több mint féléves egyeztetés előzte meg az üzleti stratégia november végi elfogadását. A Takarék Csoport egy modern, a digitalizáció terén aktív, országosan elérhető univerzális bank kialakítását tervezi, amely 2020-ra a jelenlegi takarékok fokozatos, országos fúziójának eredményeként jön létre. A Takarék Csoport működési költségeit 5 év alatt 25-30 milliárd forinttal kívánja csökkenteni, 2023-ra 10 százalékos piaci részesedés elérésével és évi 30 milliárd forint körüli, fenntartható adózott eredménnyel számol.

A mintegy 2500 milliárd forintos mérlegfőösszege alapján az ország negyedik legnagyobb pénzügyi csoportja jelentős átalakuláson ment át az elmúlt időszakban. A 2017 nyarán elfogadott közös üzleti stratégia mentén kialakult az egységes szabályozási környezet, a korábbi félszáz takarék egyesülésével 12 regionális pénzintézet jött létre, és átalakultak a Takarék Csoport központi szervezetei is.

A most elfogadott üzleti stratégia szerint 2020-ig a jelenlegi tizenkét takarékszövetkezet, a három, részvénytársasági formában működő bank, valamint a Takarék Kereskedelmi Bank több lépcsőben egyetlen univerzális kereskedelmi bankban egyesül. Mellette ugyanakkor megmarad a Takarék Jelzálogbank Nyrt., amely továbbra is szakosított hitelintézetként végzi tevékenységét. Első lépésben a részvénytársasági formában működő szövetkezeti hitelintézetek egyesülnek 2019 április végéig, majd jövő év őszéig a takarékszövetkezetek fúziójából egy új, egyesült takarékszövetkezet jön létre. A tervek szerint 2020-ig az új kereskedelmi bank és az új, egyesült takarékszövetkezet, valamint a mostani Takarék Kereskedelmi Bank egyesülésével áll fel a Takarék Csoport új, univerzális kereskedelmi bankja. Mellette megmarad a Takarék Jelzálogbank Nyrt., amely továbbra is szakosított hitelintézetként végzi tevékenységét. Mind az új kereskedelmi bank, mind a Takarék Jelzálogbank továbbra is szövetkezeti hitelintézetként működik.

Az ügyfelek számára pénzügyi, illetve befektetési szolgáltatásokat, és a csoport tagjainak különböző szolgáltatásokat nyújtó leányvállalatok továbbra is a Takarék Csoport tagjaiként működnek majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempészéseket szerveztek Hegyeshalomig, távollétükben ítélték el a házaspárt

2017-ben rendszeresen szállítottak Magyarországon jogtalanul tartózkodó személyeket a déli határtól… Tovább olvasom