Gazdaság

2008.06.14. 14:25

Üresek a strandok a Velencei-tó partján

Üresek a strandok és a kempingek a Velencei-tónál. Panaszkodnak a vendéglátók, mert a szálláshelyeken egyre kevesebb a szobafoglalás.

A minőségi turizmus fejlesztése régóta a legfontosabb cél a tóparton, de jelenleg nincs négycsillagos szálloda. Kettő most épül, Velencén októberben adják át a luxusszálloda egyik szárnyát.

A hetvenes évek óta állami pénzek nem érkeztek a tópartra, a Széchenyi-terven nyert támogatással az agárdi termálfürdő átépítése volt az egyetlen nagy fejlesztés, ami nem az infrastruktúrát érintette. A fürdőben nemrég alakítottak ki egy gyermekmedencét és élményrészt, de üresek a strandok és a kempingek. Az utóbbi időben jelentősen visszaesett a szobafoglalások száma, az idén pedig még tavalyinál is kevesebb szállást foglaltak le eddig - mondta el Varga László, a Velencei-tavi Turisztikai Egyesület elnöke.

"Siralmas a helyzet. Az olcsóbb szállást keresőknek egyre kevesebb a pénze, ezért csak egy napot töltenek a tóparton. A minőségi és konferenciaturizmus fejlesztése lehet az egyetlen megoldás, mert a luxusszállodák olyan vendégkört vonzanának, akik költenek is a tóparton "- mondta Bálint György, a Velencei-tavi Kistérség Idegenforgalmi Egyesületének az elnöke.

Az első négycsillagos szálloda Velencén épül, közvetlenül a tó partján. Ez lesz az első olyan komplexum, amely egyszerre spa-, wellness- és konferenciaszálloda is. A hatmilliárdos beruházás három részből áll majd, fürdőből, szállodaépületekből és apartmanházból. A fürdő és a szálloda egyik szárnya októberre készül el, éttermekkel, 500 embert befogadó konferenciaközponttal és 60 vendégszobával. A beruházás végére, 2009. második felére összesen 193 szállodai szoba, négy apartman várja a vendégeket. A fürdőben 11, élmény-, úszó- és gyerekmedencét alakítanak ki összesen 1000 négyzetméteres vízfelülettel -mondta el Jakab Gábor, az épülő szálloda igazgatójától.

Gárdonyban nemrég kezdődött egy másik négycsillagos szálloda építése, amely a tervek szerint jövőre készül el.

A Velencei-tónál összesen 217 ezer szobafoglalás volt 2006-ban a KSH adatai szerint. A vendégéjszakák száma a szállodákban 3.4 százalékkal, a magánszállásokon 6.9 százalékkal esett vissza az előző évihez képest. A Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság tájékoztatása szerint 2007-re még csak regionális adatok állnak rendelkezésre.

Címkék#turizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!