Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Változatlanok a kkv-k üzleti várakozásai

Alig változtak a kis- és középvállalatoknak a következő fél évre szóló üzleti várakozásai, a Policy Agenda-Ipsos kutatása szerint ugyanis a március végén mért 50,2 százalékos mutató júniusra 50,4 százalékra emelkedett - közölte a Policy Agenda szerdán.
Alig változtak a kis- és középvállalatoknak a következő fél évre szóló üzleti várakozásai, a Policy Agenda-Ipsos kutatása szerint ugyanis a március végén mért 50,2 százalékos mutató júniusra 50,4 százalékra emelkedett - közölte a Policy Agenda szerdán.

A 700 céget bevonásával készült felmérés szerint a magyar gazdaság kilátásait illetően a kkv-vezetők 30 százaléka javulást, 32 százalékuk romlást vár és a maradék arra számít, hogy a magyar gazdaság helyzete nem változik.

A kkv-k többsége, 62 százaléka nem számít arra, hogy a következő hat hónapban változik a likviditási helyzete.

A válaszolók közel fele, 48 százalék olyan nehézségekre számít a következő évben, ami megingathatja a cégének helyzetét, és leginkább a gazdasági környezet bizonytalanságaitól tartanak.

A kkv-vezetők több mint fele, 55 százaléka úgy véli, hogy kapacitásai megfelelnek a következő hat hónapban várható keresletnek, mindössze 6 százalék számol kapacitáshiánnyal, a többieknek a várakozások szerint felesleges kapacitásaik lesznek.

A megkérdezettek szerint az elmúlt 12 hónapban a fogyasztói árak átlagosan 11 százalékkal emelkedtek, miközben értékesítési áraik 61 százalékban változatlanok maradtak. A válaszolók 24 százaléka átlagosan 10,2 százalékos áremelés érvényesítéséről számolt be, de az átlagot tekintve a vállalatvezetők "önbevallása" alapján a kkv-szektorban az értékesítési árak mindössze 0,5 százalékkal emelkedtek az elmúlt egy évben.

A családi vállalkozások - 50 százalékot meghaladó mértékben családi tulajdonban lévő cégek - konjunktúra mutatója 51,3 százalék, kicsit magasabb a kkv-szektor 50,4 százalékánál. A családi vállalkozások az átlagosnál optimistábbak a bővítésük kilátásait tekintve, míg összességében hasonló a véleményük a kkv-vezetőkéhez.

A vizsgálatot másodszorra végezte el a Policy Agenda - derül ki a kutatóintézet honlapjáról. A módszertanról szólva a honlapon az olvasható, hogy a kutatás a magyar kis- és középvállalat, azaz a 10-249 alkalmazottat foglalkoztató vállalatok populációját reprezentálja vállalatméret - az alkalmazottak száma -, gazdasági ágazat és területi elhelyezkedés szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre nagyobb anyagi veszteségeket okoz Európában a gyakori szárazság

A rendszeres aszályok okozta talajsüllyedések következtében jelentősen megugrott Európában a sérült… Tovább olvasom