Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Világgazdaság: uniós pénzek az ablakban

Heti 30 milliárd helyett alig 20 milliárd forintos kifizetési szintet érünk el az ország számára. Ez nem elég az uniós források teljes lehívásához.
Legalább heti 30 milliárd forintos kifizetési szintet kellene elérni az ország számára elérhető uniós források teljes lehívásához, a jelenlegi ütem azonban nem haladja meg a 20 milliárdot sem - írja a hétfői Világgazdaság.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján található számláló legfrissebb adatai szerint közel 2.500 milliárd forint uniós forrást fizettek már ki a sikeres pályázóknak a jelenleg futó 2007-2013-as költségvetési időszakban a rendelkezésre álló mintegy nyolcezer milliárdos keretből.

Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója a lapnak kifejtette: miután az uniós projektek pénzügyi zárását 2015 végéig lehet megtenni, így a támogatások heti átlagos kifizetési szintjét – csak a források méretét alapul véve – legalább 30 milliárd forintra kell még felpörgetni ahhoz, hogy a hátralévő három és fél évben az ország teljes egészében felszívja a még ki nem fizetett, mintegy 5500 milliárdos forrást. Kiemelte: ha a pályázati rendszer működési gyakorlatát is figyelembe vesszük, a kifizetések ütemet indokolt lehet a heti 40 milliárdos szint felé közelíteni. Számítani kell ugyanis arra, hogy bizonyos összegeket egyéb okok – felhasználási szabálytalanságok, a projekt vagy a pályázó ellehetetlenülése – miatt vissza kell majd fizetni.

Essősy Zsombor úgy véli, hogy a kifizetések gyorsításához nemcsak az NFÜ munkájára, illetve az önrészt biztosító pénzintézetek rugalmasságára, hanem a kedvezményezett projektgazdák (vállalkozók, önkormányzatok, egyéb non-profit szervezetek) erőfeszítésére is szükség lesz a beruházások mihamarabbi végrehajtása, illetve a számlák időben történő benyújtása terén. "Ha nem következik be radikális, az uniós fejlesztések folyamatában minden szereplőt érintő szemléletváltás, akkor elképzelhető, hogy az ország csupán 70 százalékos arányban tudja majd lehívni az EU-forrásokat" – mondta. Jelenleg a kifizetések aránya éppen meghaladja a 30 százalékot - írja a lap.

Olvasóink írták

 • 4. Mignon 2012. április 16. 14:14
  „GondaIstvan!
  "Tehat vastagon jol jarnak velünk."

  Ugy hianyzik Magyarorszag az EU-nak (különösen Nemetorszagnak),
  mint üveges totnak a hanyatteses...!”
 • 3. Mignon 2012. április 16. 13:35
  „Gonda Istvan!
  "...,hanem sokat be is fizetünk neki,..."

  Nemetorszag az EU-ba 164 milliard eurot fizet be(!), es vissza 78 milliardot kap...
  (tehat, a felet sem kapja vissza, amit befizet)
  Magyarorszag:
  8,4 milliard eurot fizet be, es 32 milliard eurot kap...!!
  Tehat, majd a 4-szereset kapja vissza befizetesenek!

  Miröl is dumalnak a magyarok...?
  Es miert...?

  Forras:
  http://www.financeblog.ch/2010/02/28/europäische-union-wer-bezahlt-wer-profiriert/”
 • 2. GondaIstván 2012. április 16. 13:16
  „1. papika56: "mindjárt más a nézet ---ugye ?????"
  Nem más a helyzet. Egyrészt mert nem csak kapunk az Uniótól, hanem sokat be is fizetünk neki, másrészt sok bevételünkről le kellett mondani miattuk, harmadrészt ő mondja meg, hogy milyen projektekre költhetjük a pénzét, negyedrészt a kifizetett pénzek jelentős része visszavándorol hozzájuk, mert az ő szolgáltatásaikat, árúikat vesszük meg a pályázaton nyert összegekből. Tehát vastagon jól járnak velünk.
  Én is azt mondom, amit a Jobbik: alaposan meg kell fontolni, hogy maradjunk-e egy önmagából ennyire kifordult Unióban.

  A cikknek egyébként abban teljesen igaza van, hogy a kifizetések lassúak, a bürokrácia hatalmas. Ha pedig még azt sem tudjuk lehívni, amit nekünk adnának, no akkor tényleg ráfáztunk az uniós tagsággal.”
 • 1. papika56 2012. április 16. 10:52
  „Sokan szidják az Eu t.A Jobbik állandóan a kilépést szorgalmazza . Akkor amikor többszázmilliárd Ft elköltéséről van szó --mindjárt más a nézet ---ugye ?????
  A cím sajnos nem elég jóóóó !
  "..uniós pénzek az ablakban...."
  NEM Uniós pénzek , politikusok zsebében --és holdudvarában tünnek el .
  Amikor pl. orbánné --1,2 milliárd ft visszanemtérítendő támogatást kap Tokaj -borvidék, v. záportározó építésére ...stb ..
  Vizsgálja az EU mire lett elköltve??? ki kapott belőlle ?????Szigorú elszámolást !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tranzakciós adó: a havi pénzforgalom 100 ezer milliárd forint felett van

Havi 19-20 millió darab tranzakciót hajtanak végre a bankközi forgalomban. Tovább olvasom