milliós érték egy ilyen madár

2021.01.14. 20:03

Túzokot mentett a madárbarát traktoros a Hortobágyon

A túzok fokozottan védett, természetvédelmi értéke a legmagasabb hazánkban: egymillió forint. Régóta, 1970 óta védik, aminek meg is van az eredménye: kétszer annyi – 1400-1500 egyed – van már ebből a gyönyörű madárból nálunk, mint 50 évvel ezelőtt.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park

Izgalmasan indult a 2021-es év a Bihari-sík Tájegységben. A Hortobágyi Nemzeti Park Facebook-oldalán Monori György természetvédelmi őrkerület-vezető arról számolt be, hogy telefonos bejelentés érkezett az őrszolgálatukhoz egy sérült túzokról. Nyomban a helyszínre is sietettek – írja a Travelo.

A madarat egy arra járó lelkiismeretes traktoros, Bacsó László, vette észre, aki nemcsak értesítette őket, de segített is a madár befogásában.

A legyengült és röpképtelen állapotban lévő túzokkakast a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomására szállították, ahol ellátta az állatorvos.

 

 

A túzok jelenleg Dévaványán vendégeskedik. Amint egészségi állapota engedi, visszaszállítják a helyszínre, ahol megtalálták.

A túzok fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 000 000 forint. A hozzászólásokból pedig az is kiderül, hogy a traktorvezetőnek nagyon sokan gratuláltak emberséges hozzáállásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában