igazi tél van

2021.02.15. 05:19

Évek óta nem volt ilyen hideg Magyarországon

Három egymást követő hajnalon mínusz 20 foknál hidegebbet mérnek Magyarországon.

Forrás: Origo / Csudai Sándor

Ahogy napok óta, vasárnap hajnalban is Zabaron mérték a leghidegebbet Magyarországon, mínusz 22,8 fok volt a hivatalos mérés szerint – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A környéken vastag hó van, így több közeli településen is mínusz 20 fok alatti hőmérsékletet mértek. A legenyhébb a Balatonnál volt, ott mínusz három és mínusz öt fok között volt a hőmérséklet – írja az Origo.

Ez már a harmadik egymást követő hajnal, amikor mínusz 20 foknál hidegebbet mérnek Magyarországon.

Szombaton mínusz 25,8 fok volt Zabaron, pénteken is ott mérték a leghidegebbet, mínusz 22,9 fok volt.

A hétvégén mértek a zabarinál hidegebbet is Magyarországon, de ez nem számít hivatalos eredménynek. Egy a Bükk-fennsíkon található töbörben mínusz 35,5 fokot mértek

A töbör egy különösen speciális mikroklímájú terület.

A meteorológiai szolgálat magyarázata szerint a töbör egy jellegzetes felszíni karsztforma, a Bükk-fennsík nagyjából 750 méteres magasságban lévő Nagy-mezőjén számos ilyen kerekded, zárt szintvonalú mélyedés található, átmérőjük a néhány méterestől a néhány száz méteresig terjed. Ezekben a lefolyástalan gödrökben speciális mikroklimatikus viszonyok uralkodnak, ennek köszönhető, hogy a gödrökben még a nyári éjszakákon is jelentős inverzió alakul ki. A jelenség egyébként teljesen normális, és rendszeresen, szinte minden nyáron előfordul. Télen pedig akár mínusz 30, mínusz 35 fokos hőmérséklet is elképzelhető a nagyobb töbrök aljában. Ahogy írták, ezt nem tudják rekordnak tekinteni, de érdekes mérési adatnak igen.

A mostani hideg légtömeg egyébként Oroszország területéről szivárgott lassacskán Észak-Európába, ahonnan egy ciklon hatására jutott el Magyarországra a fagyos levegő.

A rendkívül fagyos idő persze veszélyeket is okoz. Az Emberei Erőforrások Minisztériuma kiadta a vöröskód-jelzést mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. Arra kértek mindenkit, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét. Ezek a telefonszámok a www.hajlekot.hu oldalon érhetők el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában