Fájdalom

2022.01.07. 11:13

2021 a gyász éve volt, ezektől a magyar hírességektől búcsúztunk

Legendáktól és ikonikus arcoktól kellett elbúcsúznunk sajnos a tavalyi évben is.

Sajnos vitathatatlan, hogy a 2021-es év nem tartozott a legboldogabbak közé, szinte nem is volt olyan hét, hogy ne ért volna bennünket valamilyen lesújtó gyászhír, részben a koronavírus miatt.

A Ripost összegyűjtötte azokat a hírességeket, művészeket, akik idén búcsút intettek a földi létnek. Sokan közülük nagyon fiatalon, idejekorán távoztak közülünk.

Sas József (1939. január 3. - 2021. január 17.)

Fotó: Ripost

Sas József humorista szervezete január 17-én, hosszan tartó súlyos betegség után feladta a harcot. Halálhírét a család is megerősítette. Nem sokkal a tragikus hír előtt még azt lehetett hallani, hogy hogy a humorista jobban van, nem került lélegeztetőgépre, noha továbbra is komoly harcot vív a koronavírus ellen. Mint ismeretes, Sas 2019 tavaszán kétoldali agyvérzést kapott, és többé nem állhatott színpadra.

Börcsök Enikő (1968. január 28. – 2021. január 28.)

2021 a gyász éve volt, ezektől a magyar hírességektől búcsúztunk
Fotó: Facebook

Január 28-án érkezett a szörnyű hír: 53. születésnapján elhunyt Börcsök Enikő, Jászai-díjas színésznő. Sikereit sokszor beárnyékolta autoimmun betegsége, amellyel régóta küzdött. 1997-ben átesett első vesetranszplantációján, majd 2003-ban a másodikon. Lelkesedése ennek ellenére töretlen volt: reggel hattól délelőtt tízig tartó dialízisét követően minden nap részt vett a próbákon, este pedig színpadra állt, és életigenlő mosollyal hozott örömöt az életünkbe.

Siklósi Örs (1991. szeptember 4. – 2021. február 5.)

Siklósi Örs
Fotó: Ripost

Siklósi Örs, az AWS frontembere nagyon fiatalon, mindössze 29 éves korában hunyt el, február 5-én. A fiatal énekesnél 2020 júniusában diagnosztizáltak leukémiát. Az AWS arról számolt be a Facebookon, hogy Örs januárban tervezett kiállni a nyilvánosság elé, hogy elmesélje a történetét a betegséggel kapcsolatban. Tavasszal készült kiadni első szólólemezét, amit kiegészített zenekaros felállással, nyáron készült volna az AWS legújabb, ötödik nagylemeze és ősztől indultak volna újra a koncertek.

Igaly Diána (1965. január 3. – 2021. április 8.)

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Tavaly áprilisban érkezett a szörnyű hír, hogy koronavírusban elhunyt Igaly Diána, a 2004-es olimpia bajnoka. 56 éves volt. A hírt később Sinka László, a Magyar Sportlövők Szövetsége főtitkára is megerősítette. Igaly Diána a legnépszerűbb olimpiai bajnokok közé tartozott. Akik látták a 2004-es athéni győzelmét, az azt követő örömtáncot, soha nem felejtik el azokat a pillanatokat.

Törőcsik Mari (1935. november 23. – 2021. április 16.)

törőcsik mari
Fotó: Ripost

Április 16-án, hosszan tartó, súlyos betegség után meghalt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, kétszeres Jászai Mari-díjas és háromszoros Kossuth-díjas színművész, a legtöbbet díjazott magyar színész. Az ország egyik kedvence volt. A család mégis úgy döntött, hogy szűk körben temetik el a színészlegendát. Törőcsik Mari végakarata szerint Bokros Levente lelkipásztor beszentelte a művésznő hamvait, amit azután a lánya, Teréz, és párja, Zoltán Pély községnél a Tiszába szórtak.

Kandech Evelyne (1984. február 28. – 2021. október 15.)

Fotó: Bors

Kandech Evelyne 1984-ben született, édesapja Sierra Leone-i. Ének-zene tagozatos általános iskolába járt, gyerekként kórusokban énekelt, csellón tanult játszani. A középiskola után a Pécsi Tudományegyetem teológia szakára nyert felvételt. Jelentkezett a Megasztár első évadába, ahol a legjobb 12 versenyző között a negyedik helyig jutott. Október 15-én hunyt el, hosszú betegség után. 

Venczel Vera (1946. március 10. – 2021. október 22.)

Fotó: MTI / Soós Lajos

 

Életének 76. évében meghalt Venczel Vera, Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. Otthonában, szerettei körében érte a halál egy pénteki napon. A színésznő több mint ötven éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, ahol emlékezetes alakítások, legendás szerepek sora fűződik nevéhez, emellett számtalan magyar filmben szerepelt.

Oszter Sándor (1948. szeptember 2. – 2021. október 29.)

Forrás: MTI/Mohai Balázs

„Ma kilenckor meghalt a férjem szívinfarktusban, vége az életemnek” – írta Donatella Failoni zongoraművész október 29-én a Facebookon. Oszter Sándor 73 éves volt. 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, első munkahelye a Vígszínház volt, 1978-tól a Nemzeti Színház, majd a Pesti Magyar Színház tagja volt. 1990-től szabadfoglalkozású művészként dolgozott.

Csűrös Karola (1936. november 6. – 2021. november 26.)

Csűrös Karola végrendelete meglepte a családot
Fotó: MTI / Illyés Tibor

November 26-án, szerdán jött a hír, hogy Csűrös Karola elhunyt. A Szomszédok című teleregény legendás Szikszay Etusaként is ismert színésznőhöz rendszeresen járó ápolónő találta meg az ágyában holtan fekvő művésznőt. Karcsi (ahogy sokan szólították őt) éjszaka, álmában hunyt el. A Bors az egyik szomszédtól úgy értesült, a lakóközösség tagjai SMS-ben értesítették egymást a tragédiáról, voltak, akik kiabálva adták tovább a hírt.

Kóbor János (1943. május 17. – 2021. december 06.)

Fotó: Facebook

December 6-án, 78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekese. A zenészt koronavírus-fertőzéssel november 9-én került kórházba, azóta ápolták, de állapotáról sokáig csak annyit lehetett tudni, hogy súlyos. A hírt az Omega együttes jelentette be a Facebookon.

Damu Roland (1974. szeptember 8. – 2021. december 27.)

damu roland
Fotó: Markovics Gábor / Ripost

December 27-ére virradó éjjel, 47 évesen meghalt Damu Roland. A színész a harmadik oltás tervezett felvétele előtt, koronavírus-fertőzés következtében került az intenzív osztályra. Maga hívott mentőt, mert a köhögéstől már levegőt sem kapott. Mélyaltatásban tartották, műtüdő lélegeztette. Damu Roland még nyáron számolt be arról, hogy betegségei miatt nem képes munkavégzésre, ezért az ismerősöktől, barátoktól próbált anyagi segítséget kérni, hogy a gyógyszereit ki tudja váltani.

A magyar sztárok halálhírén kívül természetesen a nagyvilágban is történtek tragédiák. Az egyik legmegrázóbb Fülöp herceg halála volt.

Bár ebben az összeállításunkban a 2021-es év elhunytjait gyűjtöttük össze, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az újév első napján kiderült: a sokoldalú színész, Babicsek Bernát a halálos solymári lakástűz áldozata. Babicsek december 30-án még fellépett a Centrál Színházban, édesanyja is az előadást követően látta őt utoljára. Halálát vélhetően füstmérgezés okozta, mindössze 41 éves volt.

Babicsek Bernát
Fotó: Szabolcs László / Ripost

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában