Bulvár-celeb

2023.05.13. 10:55

Szuperveszélyes baktériumokat hozhat az eső

A kinyert felhőminta elemzése kimutatta, hogy a felhőben lévő víz milliliterenként átlagosan 8 000 baktérium volt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Valery Zotev

Ezek a baktériumok általában a növényzeten, többnyire a levelek felszínén találhatók meg vagy a talajban élnek. Megállapítottuk, hogy a szél a légkörbe szállítja őket, és a felhők segítségével, nagy magasságban – a világot gyakorlatilag körbeutazva - hatalmas távolságokat képesek megtenni

- nyilatkozta az AFP-nek Florent Rossi, a tanulmány vezető szerzője.

A kanadai Laval Egyetem és a közép-franciaországi Clermont Auvergne Egyetem kutatói antibiotikum-rezisztens géneket kerestek olyan baktériumokban, amelyek felhőmintákból származtak. A mintákat egy légköri kutatóállomás segítségével, 1465 méteres magasságból nyerték ki a Puy de Dome vulkán csúcsánál 2019 szeptembere és 2021 októbere között - írja az Origo.

A kinyert felhőminta elemzése kimutatta, hogy a felhőben lévő víz milliliterenként átlagosan 8 000 baktériumot tartalmazott.

Ezekben a baktériumokban az antibiotikumoknak ellenálló gének 29 altípusát is sikerült azonosítani. 

A gyógyszerrezisztencia akkor alakul ki, amikor a baktériumok antibiotikumoknak vannak kitéve, és generációk során immunitást alakítanak ki a készítményekkel szemben.

Szakértők többször figyelmeztettek arra, hogy ez az alkalmazkodás világszerte súlyos egészségügyi problémává válhat megnehezítve – rosszabb esetben lehetetlenné téve – bizonyos bakteriális fertőzések kezelését. 

A problémát súlyosbítja, hogy az antibiotikum-felhasználás az egészségügyben és a mezőgazdaságban folyamatosan növekszik.

A tanulmány nem tartalmazott következtetéseket az antibiotikum-rezisztens baktériumok légköri terjedésének lehetséges egészségügyi hatásairól - becslések szerint az organizmusok mindössze 5-50 százaléka lehet élő és potenciálisan aktív. Rossi is úgy véli, hogy a kockázat alacsony, mivel a baktériumokat a légkörben sok stresszhatás éri, és az emberre kevésbé káros mikrobák utaznak ebben a tartományban. Ugyanakkor nem tudni, hogy a rezisztens géneket ezek a baktériumok át tudják-e adni a veszélyesebb kórokozóknak.

A teljes kutatás a Science of The Total Environment című folyóiratban olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában