felmérés

2019.11.01. 13:44

Munkaerőgondok vannak a szőlő-bor ágazatban

A jövedelemtermelő képesség javulása segíthet a helyzeten.

A szőlő-bor ágazati vállalkozások fejlődését nagymértékben gátolják a foglalkoztatási nehézségek, amelyek megoldásához képzésre és az ágazat jövedelemtermelő képességének javulására van szükség – szűrhető le egy felmérés eredményeiből – írja a Világgazdaság.

A mezőgazdasági ágazatok közül a borszőlőtermelés az egyik olyan, ahol meghatározó jelentősége van a kellő létszámban rendelkezésre álló, szakmailag felkészült munkaerőnek – szögezi le a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet közös felmérésének összefoglalója.

A felmérésről készült jelentés szerint a foglalkoztatással kapcsolatos nehézségeket mint a vállalkozások fejlődését nehezítő tényező hatását az egyéni vállalkozók értékelték a legmagasabbra, a társas vállalkozások pedig a legalacsonyabbra. Ismert, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektorokat különösen érzékenyen érinti a munkaerőhiány, elsősorban a szezonális foglalkoztatás, a szakképzettség alacsony foka és az egyéb szektorok elszívó hatása miatt.

A munkaerőhiányhoz való alkalmazkodás során a kézi munkafolyamatok csökkentése, a béremelés és a vonzó körülmények kialakítása tűnik a leggyakoribb stratégiának.

Az állandó munkaerő kiválasztása során a szőlész-borász vállalkozások a szakmai felkészültséget, a munkafegyelmet és a problémamegoldó képességet csaknem azonos súllyal jelölték meg döntő szempontnak.

Ezzel szemben a szezonális foglalkoztatás esetében egyértelműen a munkafegyelem a legfontosabb szempont.

A foglalkoztatás típusától függetlenül két fontos probléma vetődik fel: a folyamatosan növekvő bérigény és az alacsony munkamorál. Az egyes problémák értékelésében a legnagyobb különbségek a munkatapasztalat hiányával, a szociális viselkedéssel és az alacsony munkamorállal kapcsolatban mutatkoznak, minden esetben a szezonális foglalkoztatás terhére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában