innováció

2020.10.21. 14:02

Jó kiinduló helyzetből látunk neki a karbonsemlegesség megvalósításának

A tiszta hidrogén gyártásában komoly lehetőségek rejlenek. Magyarország az elsők között kíván csatlakozni az Európai Bizottság által tervezett hidrogénkoalícióhoz, mivel a hidrogéngyártás és -tárolás infrastruktúrája költséges, ezért e téren feltétlenül egységes uniós szabályozásra, összehangolt fejlesztésekre van szükség – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Mohács, 2020. szeptember 24. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a mohácsi Duna-hídról tartott sajtótájékoztatón Mohácson 2020. szeptember 24-én. A jövõ év elsõ felében lezárulhat a híd tervezése, így a kiviteli közbeszerzés sikeres lezárultát követõen, és minden szükséges feltétel teljesülése esetén akár másfél-két éven belül megkezdõdhet a létesítmény kivitelezése. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság Európai Zöld Megállapodásért felelős ügyvezető alelnökével folytatott egyeztetés kedden Palkovics László innovációs és technológiai miniszter – közölte a tárca csütörtökön.

Ismertették: Palkovics László elsősorban a magyar klímacélokról tájékoztatta az alelnököt, de egyeztettek a hidrogéngyártásról és a közlekedés zöldítéséről is. Palkovics László elmondta, a klímatörekvések megvalósításához az áramtermelés a nukleáris energia és a napenergia együttes felhasználásával járulhat hozzá Magyarországon.

A hidrogénnek a közlekedés zöldítésében is szerepe lehet. A miniszter kiemelte,

Magyarország komoly lépéseket tesz a közlekedés dekarbonizációja érdekében.

Bemutatta a Zöld Busz Programot, amelynek célja a nagyobb városok közösségi közlekedésében résztvevő autóbuszok cseréje elektromos meghajtású járművekre.

Összegzésként a miniszter elmondta, a magyar kormány cselekszik a klímavédelmi célok elérése érdekében.

Hazánk az elmúlt évtizedekben jelentősen hozzájárult az uniós előrelépéshez, az 1990-es értékekhez képest mostanáig harmadával szorította vissza kibocsátását. Az egy főre jutó éves magyar üvegházhatásúgáz-kibocsátás kevesebb mint háromnegyede az európai átlagnak. Az idén elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének alapvető feladata, hogy gyermekeink és unokáink számára megőrizzük Magyarországot és a Kárpát-medencét – tette hozzá Palkovics László.

A teremtett környezet megóvása mellett kiemelt szempont az energiaellátás biztonságának fenntartása, az innovatív technológiák alkalmazása és a gazdasági növekedés értékeinek megőrzése.

Az egyeztetésen szó esett a koronavírus okozta válságról is. Palkovics László aláhúzta: Magyarország jól védekezett az első hullámban, ennek is köszönhető, hogy a hazai foglalkoztatottak száma ismét meghaladja a 4,5 milliót.

Frans Timmermans 2019 decembere óta az Európai Bizottság Európai Zöld Megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke. Az idén első alkalommal megrendezett Budapesti Klímacsúcsot Palkovics Lászlóval közösen nyitotta meg – közölte az ITM.

Borítókép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában