fejlesztések

2021.01.08. 08:30

Ezer kilométernyi útszakasz újulhat meg 2021-ben

A közutak megfelelő műszaki állapota fontos a magyar emberek, a vállalkozások és az egész gazdaság számára. A tervek szerint idén több mint 350 projektekben összesen mintegy 1000 kilométernyi szakasz felújítása történik meg 190 milliárd forint értékben.

Békéscsaba, 2020. december 11. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyik munkatársa útzáró bójákat szed össze az M44-es gyorsforgalmi út  békéscsabai végpontjánál lévõ turbó körforgalmi csomópontban a város határában 2020. december 11-én. Az eredetileg tervezettnél másfél hónappal korábban, december 11-e délutántól használhatják az autósok az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba-Kondoros közötti 17,6 kilométeres szakaszát - közölte a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ (NIF) Zrt. közleményében. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

2010 és 2019 között több mint 6000 kilométernyi útszakasz rendbetétele készült el, az elvégzett beruházások összértéke 755 milliárd forint volt. A Komplex Útfelújítási Programban 2016 óta mintegy 1500 kilométeren zajlottak beavatkozások. A teljes egészében hazai forrásból finanszírozott program tavaly befejeződött. A Magyar falu program és az uniós társfinanszírozású Terület- és településfejlesztési operatív program kapcsolódó elemei mellett a közúthálózat korszerűsítése egy idén induló programban folytatódik – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

„December végén írtuk alá a kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfelújítási program végrehajtásához szükséges támogatási szerződést az országos közútkezelővel. A kormány több mint 157 milliárd forintot biztosít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számára közel 590 kilométernyi útszakasz rendbetételéhez 2022-ig. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott fő- és mellékúti korszerűsítések közül a program első két évében a leghosszabb egybefüggő szakaszként a Kecskemét–Dunaföldvár összeköttetés burkolata újul meg összesen közel 46 kilométeren, ebből már idén elkészül három csomópont körforgalommá alakítása az 52-es főúton” – jelentette be Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

A 2021-ben befejeződő projektek dobogósai a Törökszentmiklós–Mezőberény (20,2 kilométer), a Derekegyháza–Székkutas (19,7 km) és a Gyöngyös–Eger (15,1 km) kapcsolatok egyes szakaszai. A forrásbiztosításnak köszönhetően a többi között jövőre zajárnyékoló fal is épül az M0-s autóút mellett Pécel térségében, fél kilométeren.

Idén indul el a Magyar falu program következő része, a csaknem 250 projekt összesen több mint 550 kilométeren teszi lehetővé kistelepülési utak rendbetételét mintegy 90 milliárd forint értékben. 2021-ben a kivitelezők közel 300 kilométeren érhetnek a hazai költségvetés terhére megvalósuló munkálatok végére, 42 milliárd forintból.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „2021 rekordév lehet számunkra az elindított projektek számában, a felújítandó szakaszok hosszában és a beruházásokra fordított összegben is. A döntő részben hazai költségvetési támogatásoknak köszönhetően kiemelkedő esztendő elé nézünk, ami az állami kezelésű országos közúthálózaton érezhető mértékű javulást hoz majd magával. A tervezett beruházások megvalósításával több százezer autós közlekedhet korszerű és biztonságos utakon. A kedvező hatások azonban még szélesebb körben érvényesülnek, hiszen a felújításoknak köszönhetően felszabaduló üzemeltetési és fenntartási forrásokat más szakaszok javítási munkáiban hasznosíthatjuk.”

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában