Mezőgazdaság

2021.01.23. 10:10

Tanácsokkal segíti a NAK a gazdaságos méretű erdőtulajdonok kialakulását

Egyedi tanácsadással és tájékoztató kiadványokkal is segíti az gazdálkodókat a gazdaságos méretű erdőtulajdonok kialakításában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Forrás: Shutterstock

A NAK szerdai közleménye szerint egy, az év elején hatályba lépett törvény a termőföldeken fennálló osztatlan közös tulajdon egyszerűsített felszámolásának lehetőségét a magánerdők esetében is biztosítja.

Kifejtették: az osztatlan közös tulajdon felszámolásának legkézenfekvőbb megoldása az, amikor az erdőingatlant a tulajdoni hányadok arányában megosztják. Ezzel önálló tulajdonú, viszont sok esetben kezelhetetlenül kis méretű erdőingatlanok alakulhatnak ki, ami gazdálkodói és ágazati szinten is rontja a gazdálkodás hatékonyságát.

Ugyanakkor az új szabályozás több olyan kiegészítő lehetőséget kínál, amelyek alkalmazásával az osztatlan közös tulajdon felszámolásának folyamata nem jár együtt az erdők szükségtelen elaprózódásával. A tulajdonostársak például a vegyes művelési ágú ingatlanok esetében olyan megosztásban is megegyezhetnek, amely nem jár az erdő művelési ágú alrészlet megosztásával. További lehetőség, hogy az osztatlan közös tulajdon felszámolási eljárás részeként a tulajdonostársak az egymás közötti adásvétel, illetve földcsere lehetőségével is élhetnek, ráadásul a szokványosnál egyszerűbb feltételekkel. Emellett az együttműködésre kész tulajdonostársak közös kezdeményezéssel az ingatlan egy részén az osztatlan közös tulajdont akár továbbra is fenntarthatják ismertette a NAK.

Az érintetteknek a NAK egyedi tanácsadással is segít, az [email protected] e-mail címre várja a megkereséseket.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában