Pénzügyek

2021.04.17. 21:50

Gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítást ígérnek a bankok

Gyorsabb és olcsóbb lesz a hitelfolyósítás, hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét – közölte a Magyar Bankszövetség pénteken az MTI-vel.

A szervezet felidézte, hogy az érintetteknek sok könnyebbséget hozó csomag egyik elemeként

a Pénzügyminisztérium a Magyar Bankszövetséggel egyeztetve februárban kibővítette az egyszerűsített, statisztikai alapú ingatlan értékbecslés lehetőségét, és módosította annak szabályrendszerét.

Ennek alapján a hitelfedezetek rendszeres felülvizsgálata során, ahol a jogszabály erre lehetőséget ad, a magyar bankszektor már általánosan elkezdte alkalmazni ezt a módszert.

Az itt összegyűlő tapasztalatok abban is segítenek, hogy a jogszabályi feltételeknek megfelelő új jelzáloghitelek esetében is általánosan bevezethessék ezt az egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb ingatlanértékelési metódust.

A februárban megjelent jogszabály lehetőségeinek teljes körű kiaknázásán a bankok folyamatosan dolgoztak, és

hamarosan már nem csak a felülvizsgálatnál, hanem számos új jelzáloghitel-kihelyezés esetében is alkalmazható lesz a statisztikai alapú értékbecslés módszere

– jelezték.

A Magyar Bankszövetség egyértelműen támogatja az intézkedéscsomag elemeinek széles körű alkalmazását, ennek köszönhetően a hitelek folyósítása gyorsabb és egyben olcsóbb is lesz

– hangsúlyozta a közleményben Kovács Levente, a szervezet főtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában