működő modell

2021.05.15. 14:48

Függetlenebb és erősebb lesz az atomenergia-hivatal

Nemzetközileg is hatékonynak ítélt modellben erős, befolyásoktól mentesszabályozási és hatósági rendszer épül ki – mondta Schanda Tamás.

Az Országos Atomenergia-hivatal (OAH) 2022-től kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól, és önálló szabályozó szervként működne tovább egy kedden benyújtott törvénymódosító javaslat alapján. Az atomenergiáról szóló törvény egyes passzusainak frissítése hátteréről, a dokumentumban foglalt lépések indokairól Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

„Brüsszel rendszeresen számon kéri az OAH függetlenségét, és megkérdőjelezte az eddigi rendszer megfelelőségét. Szerintünk úgy is jó volt, ahogy eddig működött, de nem akarunk egy ilyen fontos kérdésben vitát” – emelte ki a változtatás első okát a miniszterhelyettes.

„Az átalakítással a lehető legnagyobb személyi és szervezeti függetlenséget biztosítjuk a hivatalnak, garantálva egy erős, befolyásoktól mentes szabályozási és hatósági rendszer kiépítését, amely felett az Országgyűlés biztosítja a felügyeletet”

– szögezte le, majd egy már régóta önállóan működő magyarországi hivatalt említette példaként.

„A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) hasonlóan, a törvényjavaslat itt is önálló szabályozó szervi jogállásra tesz javaslatot, tehát egy már működő, és nemzetközileg is hatékonynak ítélt modellt veszünk át. Az Energiaszabályozók Európai Tanácsának napokban közzétett összefoglaló jelentése kiemeli, hogy a MEKH, mint önálló szabályozó szerv függetlenségét jelentősen növelte az önálló szabályozó szervi jogállásra történt átállás. Ez a cél az OAH esetében is” – indokolt Schanda Tamás.

Hangsúlyozta, mindez azt is jelenti, hogy

kiemelt státuszba kerül az atomenergia-hivatal, vagyis a különleges jogállású szervek kategóriájába kerül át.

A legmagasabb szintű szakmai önállósággal és függetlenséggel rendelkező hivatallá válik, ami a feladatköre miatt indokolt is. Növekszik a személyi, szervezeti, szabályozási és költségvetési autonómiája is, így a függetlenséggel kapcsolatos viták egyszer és mindenkorra lezárhatók a miniszter helyettesének meggyőződése szerint.

A lap felvetésére közölte azt is, hogy az átalakulás nyomán erősödik az OAH humánerőforrás-vonzó képessége. „A törvényjavaslat a versenyszférához közelítő bérezést állapít meg a hivatal munkatársainak, biztosítva ezzel a megfelelő képzettségű és tapasztalattal rendelkező szakemberek felvételét és megtartását” – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában